Πρωτότυπες συνταγές για το μενού του Πάσχα

Καραβίδες με φινόκιο και ντομάτα, χταποδάκι σχάρας με λαχανικά, κατσίκι α λα πολίτα και αρνί κρασάτο με αρωματικό πληγούρι. Δεν πρόκειται για το εορταστικό μενού κάποιου ακριβού εστιατορίου, αλλά για τα εντυπωσιακά πιάτα που εσείς θα φτιάξετε αν ακολουθήσετε τις απλές αυτές οδηγίες.
Πρωτότυπες συνταγές για το μενού του Πάσχα

του Γιώργου Κούτρα (*)

Αυτές τις άγιες και νηστίσιμες μέρες του Πάσχα πολλοί είναι αυτοί που θα καθήσουν στο σπίτι και θα επιδωθούν στις μαγειρικές τους ικανότητες με σκοπό να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους. Και επειδή τίποτα δε συγκρίνεται με τη σπιτική κουζίνα, και ένα απλό χταποδάκι μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γκουρμέ πιάτο, αν συνδυαστεί με το κατάλληλο συνοδευτικό, ακολουθήστε τις παρακάτω συνταγές και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε.

Καραβίδες με φινόκιο και ντομάτα

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 κιλό καραβίδες (καθαρισμένες μόνον οι ουρές)

2 φινόκιο

300-400 γρ.σπανάκι

1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο

2 σκελίδες σκόρδο

1 πιπεριά κίτρινη μεγάλη

2 κονσέρβες ντομάτα κον κασέ

200 γρ.ελιές σε ροδέλες

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

Αλάτι – Πιπέρι – Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε τις καραβίδες με λίγο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Τις αφαιρούμε με κουτάλα και τις διατηρούμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα φινόκιο και την πιπεριά, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το σπανάκι, τις ελιές και τέλος 5 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τις καραβίδες.

Το πιάτο σερβίρεται μόνο του ή με συνοδεία ζυμαρικών, ρυζιού, πουρέ ή πατάτας.

Χταπόδι σχάρας με λαχανικά

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 μεγάλο χταπόδι

1 κρεμμύδι ξερό

1 κρεμμύδι φρέσκο

1 μελιτζάνα

2 κολοκυθάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 καρότο

1 μεγάλη πατάτα

1 ποτήρι κρασί

2 φύλλα δάφνης

Δυόσμο

Μαιντανό

Αλάτι-Πιπέρι-Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο την μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια σε φέτες και την πιπεριά φλωρίνης. Βράζουμε το καρότο και την πατάτα. Αφού κρυώσουν κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, τα αναμειγνύουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.

Βράζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με το κρασί, τις δάφνες το ξερό κρεμμύδι για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε από την κατσαρόλα και κόβουμε τα πλοκάμια τα οποία ψήνουμε στη σχάρα. Το κεφάλι του χταποδιού αν θέλουμε, συνεχίζουμε να το βράζουμε, ώστε να μαλακώσει και τέλος το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στη σαλάτα λαχανικών.

Σερβίρετε τη σαλάτα σε τσέρκι με τα πλοκάμια χταποδιού από πάνω.

Κατσίκι α λά πολίτα

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 κιλό κατσίκι (μπούτι είτε ολόκληρο είτε σε κομμάτια)

700 γρ. αγγινάρες κατεψυγμένες

2 καρότα

2 πατάτες

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο

3-4 κρεμμυδάκια στιφάδου

2 σκελίδες σκόρδο

Ανηθος

Φασκόμηλο

Αλάτι –Πιπέρι- Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με νερό έως ότου αφρίσει. Το σουρώνουμε και μετά το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν μαζί με το κρέας, Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα λαχανικά, σβήνουμε με λίγο κρασί, αν θέλουμε, προσθέτουμε νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Σ’ αυτή τη φάση είτε μεταφέρουμε όλο το φαγητό σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς για 1.30 ώρα) είτε το αφήνουμε για μια ώρα στην κατσαρόλα όπου ήδη βράζει, χωρίς ωστόσο να ανακατέψουμε, ώστε να μην λιώσουν τα λαχανικά.

Αρνί κρασάτο με αρωματικό πληγούρι

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 κιλό αρνί (μπούτι είτε ολόκληρο είτε σε μερίδες)

1 λίτρο κρασί λευκό ξηρό

2 κρεμμύδια ξερά

1-2 πιπεριές καυτερές

3 σκελίδες σκόρδο

Δενδρολίβανο

Για το πληγούρι

400 γρ. Πληγούρι

1 καρότο

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 φρέσκο κρεμμύδι

Μαιντανό

Αλάτι-Πιπέρι-Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το αρνί σε νερό μέχρι να αφρίσει. Το σουρώνουμε και μετά το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο. Αφού πάρει χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σωταριστούν μαζί. Μόλις ολοκληρωθεί το σωτάρισμα, προσθέτουμε όλο το κρασί, αλάτι, πιπέρι και το δενδρολίβα και βράζουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα. Φροντίζουμε να σιγοβράσουμε και να μην ανοίγουμε συχνά το καπάκι του σκεύους, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.

Ξεπλένουμε το πληγούρι με νερό και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους όλα τα λαχανικά και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το στραγγισμένο πληγούρι, το οποίο ανακατεύουμε και σωτάρουμε για λίγο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό (800 ml αν το θέλουμε σπυρωτό ή 950 αν το θελουμε πιο υγρό) και βράζουμε έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.

(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Caravel

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v