Πρωτότυπα χόμπι για να ξεκινήσεις τώρα

Βαρέθηκες να σου προτείνουν τα ίδια και τα ίδια χόμπι για τον ελεύθερό σου χρόνο; Έχουμε μερικές πρωτότυπες και συναρπαστικές ιδέες.
Πρωτότυπα χόμπι για να ξεκινήσεις τώρα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα χόμπι είναι η χαρά της ζωής. Δε γεμίζουν απλά τον ελεύθερό σου χρόνο, αλλά το κάνουν με τρόπο δημιουργικό και ενίοτε ψυχοθεραπευτικό.

Για την κηπουρική, τη φωτογραφία, τη μαγειρική και άλλα τέτοια ωραία μεν, κλασικά δε, στα έχουμε πει εδώ.

Αν θες όμως κάτι πιο πρωτότυπο, τότε σου έχουμε μερικές φρέσκες και ιδιαίτερες προτάσεις.

Τα μυστικά της σφραγίδας και της μεταξοτυπίας

Τι θα έλεγες για ένα δημιουργικό παιχνίδι με μελάνια, τελάρα και σπάτουλες; Έναν πειραματισμό με υλικά που δημιουργούν ιδιαίτερες εικόνες χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις; Η μεταξοτυπία είναι μία τεχνική που θα αγαπήσεις. Απευθύνεται σε όλους, αλλά μπορεί να ενδιαφέρει ειδικότερα από γραφίστες και εικονογράφους μέχρι εικαστικούς και σχεδιαστές υφασμάτων που θέλουν να εξελίξουν την τέχνη τους.

Αντίστοιχα, η σφραγίδα έχει τη δική της χάρη. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη, δίνει και διαφορετική ματιέρα. Κάπως έτσι μπορείς να φτιάξεις στάμπες για τα πάντα και μάλιστα, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μελάνι, μπορείς να σφραγίσεις πάνω σε οτιδήποτε: χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, ξύλο, γυαλί, πλαστικό, δημιουργώντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, και κάνοντας ενδιαφέροντα πειράματα με χρώματα.

Για σεμινάρια μεταξοτυπίας και σφραγίδας, επικοινώνησε με την ομάδα «Λούπες» εδώ.



Η τέχνη της Υφαντικής

Η αφετηρία της υφαντικής τέχνης χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας και μάλλον ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις τις ανεξάντλητες ομορφιές της. Ένας κόσμος γεμάτος νήματα και χρώματα, αρμονικά υφασμένα ξανοίγεται μπροστά σου ενώ μαθαίνεις να χρησιμοποιείς παραδοσιακές τεχνικές, όπως για παράδειγμα ο αργαλειός. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις τα πρώτα σου, δειλά αλλά πολλά υποσχόμενα βήματα στην παραδοσιακή τέχνη της ύφανσης, φτιάχνοντας από απλές κουρελούδες, μέχρι πολύχρωμες ταπισερί.

Μαθήματα Υφαντικής μπορείς να κάνεις σε εργαστήρια όπως το KalliPratto, στο Stimoni ή με την ομάδα του A Shiny Day

Αφοσίωση στον πηλό

Κάνει καλό στην ψυχολογία, είναι άκρως ενδιαφέρουσα και – που ξέρεις; - μπορεί και να βρεις την κλίση σου σε αυτή. Η κεραμεική, όπως και η οποιαδήποτε επαφή με μια πρώτη ύλη, έχει ιδιότητες ψυχοθεραπευτικές, και πέρα από το να γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου σε βάζει στη διαδικασία να μετατρέψεις ένα αδιαμόρφωτο υλικό όπως ο πηλός από ιδέα σε σκεύος. Δεν ακούγεται άσχημο έτσι;

Αν πείστηκες, σεμινάρια Κεραμεικής μπορείς να κάνεις μεταξύ άλλων στο εργαστήριο των 3some Ceramics στο Παγκράτι, και στο Ceramic art pottery studio στον Χολαργό. 



Ξέρεις από tufting;

Tuf- τι; Στο εξωτερικό γίνεται χαμός με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία και αν είσαι χωμένος στο TikTok σίγουρα κάτι θα έχει πάρει το μάτι σου. Ο όρος σημαίνει χοντρικά "διακοσμημένο με τούφες" και αναφέρεται σε μια διαδικασία δημιουργίας τρισδιάστατων υφασμάτινων επιφανειών, η ιστορία της οποίας επίσης χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτελεί ευρωπαϊκή oldschool τεχνοτροπία. Η παρασκευή χαλιών με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχει συναρπάσει κόσμο και κοσμάκη παγκοσμίως, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ειδικό «πιστόλι» για να υφάνει μάλλινα νήματα σε ένα πλαίσιο – καμβά.

Για να μάθεις την ιδιαίτερη αυτή τέχνη, απευθύνσου στο Youtube για να βρεις δεκάδες βίντεο (στα αγγλικά) για αρχάριους, όπως το παρακάτω:



Σκαλίζοντας τον ελεύθερο χρόνο σου

Για όσους ξέρουν, το να καταπιάνεται κανείς με το σκάλισμα του ξύλου ξεκινά σαν χόμπι και καταλήγει συνήθως σε πάθος. Από το τίποτα, από ένα κομμάτι ξύλο, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και αυτό είναι αν μη τι άλλο συναρπαστικό. Αν λοιπόν ψάχνεις κάτι διαφορετικό για τον ελεύθερο σου χρόνο και σε χαρακτηρίζει η υπομονή και η δημιουργικότητα, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να μπεις στον μαγικό κόσμο της ξυλογλυπτικής.

Σεμινάρια στην ξυλογλυπτική, αλλά και την ξυλουργική, διοργανώνει το Ασκαρδαμυκτί. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v