Η Αθήνα μόλις απέκτησε το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του έξω από το ΟΑΚΑ… κι έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους να το επισκεφθείς.
Η Αθήνα μόλις απέκτησε το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο
της Ηρώς Κουνάδη

Εκεί όπου τον Αύγουστο του 2004 βρισκόταν το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (για τους φίλους IBC) που έστελνε ήχους και εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη, άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του το ολοκαίνουριο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα μουσείο που, την παραμικρή ανάμνηση να έχεις από την αθηναϊκή Ολυμπιάδα, αποκλείεται να σε αφήσει ασυγκίνητο/η. Κι αυτό, το συναισθηματικό δηλαδή του πράγματος, είναι μόνο η αρχή.

Μέσα από την διαδραστική περιήγηση στις τρεις μεγάλες ιστορικές περιόδους-σταθμούς της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τα πάντα για την Ιδέα και την Ιστορία των αγώνων μέσα από εκθέματα διαδραστικά, υβριδικά και ψηφιακά. Το ταξίδι ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία, σε μια εντυπωσιακή προσομοίωση του αρχαίου της σταδίου, συνεχίζει στους σκοτεινούς χρόνους της βυζαντινής απαγόρευσης των αγώνων, περνά στην αναβίωση και την Αθήνα του 1896 και από εκεί καταλήγει στην Αθήνα του 2004, με τα αυθεντικά κοστούμια της τελετής έναρξης παραταγμένα όπως ακριβώς ήταν στην πομπή τον Αύγουστο εκείνο.



Η εισαγωγή στον κόσμο του Μουσείου και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πραγματικά εντυπωσιακή: Στον θόλο μιας σκοτεινής αίθουσας προβάλλονται ιστορικά στιγμιότυπα επάνω σε «καρέ» που έχουν το σχήμα των φύλλων της ελιάς –και όλα μαζί σχηματίζουν το θρυλικό στεφάνι που ήταν το έπαθλο των νικητών τότε που ξεκίνησαν όλα. Από εκεί περνάς σε ένα λουσμένο στο φως στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τις κερκίδες του και τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του χώρου όπως ήταν τότε. Ο σκοτεινός διάδρομος του Βυζαντίου οδηγεί ξανά στο φως, για να σε φέρει μπροστά σε μια γιγάντια τοιχογραφία της αυθεντικής φωτογραφίας από τις ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα συντρίμμια του 19ου αιώνα διαδέχονται η ιδέα της αναβίωσης, το γραφείο του Δημήτριου Βικέλλα και τις επιστολές που αντάλλαζε με τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Θα γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης Ιστορίας στην Ελλάδα ή στη Γαλλία; Τι λέει για την παράξενη αυτή ιδέα ο Τύπος της εποχής; Τι ρόλο παίζει η αναστήλωση του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου σε όλο το μαρμάρινο μεγαλείο του σε όλα αυτά; Θα περάσουμε από το τρισδιάστατο Καλλιμάρμαρο για να το μάθουμε.



Οι λάτρεις των μικρών, άγνωστων πληροφοριών θα βρουν τον παράδεισό τους στην επόμενη αίθουσα, με τον εντυπωσιακό, φουτουριστικό σχεδιασμό της, τα κειμήλια και την Ιστορία κάθε χειμερινής και θερινής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε από το 1896 μέχρι σήμερα. Πότε συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες στη διοργάνωση; Πότε και γιατί καθιερώσαμε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι σχέση είχε ο Ψυχρός Πόλεμος με τις Ολυμπιάδες; Τι συνέβη στο Μόναχο το 1972; Ποια διοργανώτρια χώρα είχε τη δημοφιλέστερη μασκότ στην Ιστορία των αγώνων; Απαντήσεις σε όλα όσα δεν ήξερες ότι αγνοούσες, θα βρεις εδώ.

Να και άλλη μία μικρή γνώση που ίσως σου ξυπνήσει ξεχασμένες αναμνήσεις: Η Αθήνα 2004 ήταν η μοναδική μέχρι στιγμής Ολυμπιάδα της οποίας η φλόγα πάτησε και στις πέντε ηπείρους, ξεκινώντας από την Ολυμπία και καταλήγοντας στην Αθήνα. Το σχεδιάγραμμα της εντυπωσιακής διαδρομής της καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο στην αίθουσα της Αθήνας 2004, και αν αυτή δεν είναι ικανή να σε συγκινήσει, γυρνώντας από την άλλη θα δεις τα κοστούμια της τελετής έναρξης που λέγαμε στην αρχή… και δεν τη γλιτώνεις.



Το ταξίδι συνεχίζεται σε μια αίθουσα με μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα που έχουν δωρίσει στο μουσείο Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες: Το πανί του ιστιοπλοϊκού της Σοφίας Μπεκατώρου, τα παπούτσια του Πύρρου Δήμα, η στολή της Νίκης Μπακογιάννη από την Ατλάντα 1996…



Πριν φύγεις, ή πιο σωστά πριν ανέβεις τις σκάλες προς το εντυπωσιακό καφέ-εστιατόριο 1896, που βλέπει μέσα από τις τζαμαρίες του τις αψίδες του ΟΑΚΑ σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-Καλατράβα, θα δεις φωτογραφίες από… το μέλλον: Είναι τα παιδιά που προπονούνται αυτή τη στιγμή για τις Ολυμπιάδες που θα έρθουν, εκείνες που θα μπουν στις προθήκες που έχουν μείνει επίτηδες κενές, γιατί η Ιστορία δεν σταματά να γράφεται.

Info:
Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας βρίσκεται μέσα στο Golden Hall, και λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 21.00.

Το εισιτήριο κοστίζει 7€ για τους ενήλικες, 6€ για παιδιά έως 18 ετών και ενήλικες άνω των 65. Άνεργοι, ΑΜΕΑ και αθλητές/ προπονητές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δωρεάν είσοδο. Τέλος, υπάρχει και οικογενειακό εισιτήριο για δύο ενήλικες με δύο παιδιά στα 20€.

Όλες οι Online κρατήσεις εισιτηρίων στο www.athensolympicmuseum.org έχουν έκπτωση 10%.

Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτική αίθουσα και σχεδιάζει πολλά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά-σχολικά προγράμματα για το άμεσο μέλλον.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v