Ιστορίες Έρωτα στον Μυθολογικό Ουρανό από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών στο Θησείο μας προσκαλούν σε ένα ερωτικό ταξίδι στους ελληνικούς μύθους του ουρανού.
Ιστορίες Έρωτα στον Μυθολογικό Ουρανό από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επιτάσσει ροματζάδα και τι καλύτερο και πιο ρομαντικό από το να κοιτάς τον ουρανό; Πόσο μάλλον όταν η παρατήρηση συνδέεται με την ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών μύθων και ιστοριών έρωτα.

Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, στις 19:00, οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτριος Τσιμπίδας και Αχιλλέας Στράντζαλης, μας περιμένουν για να μιλήσουμε για όμορφους μύθους που συνδέονται με τους αστερισμούς του ουρανού.

Η ελληνική μυθολογία με τον πλούτο των μύθων, της φαντασίας και των συμβολισμών που περιέχει, έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους έλληνες αστρονόμους, καθώς οι αστερισμοί που αποτύπωσαν στον ουρανό απεικονίζουν μορφές μυθικές.

Μέχρι σήμερα, ονόματα και σχήματα αστερισμών του βορείου ημισφαιρίου, που διεθνώς χρησιμοποιούμε και που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επισήμως έχει ορίσει, πηγάζουν από την ελληνική μυθολογία.

Έτσι, αποτυπώνεται στον ουρανό η αστείρευτη φαντασία των προγόνων μας, μέσα από μύθους ευφάνταστους και γοητευτικούς. Μύθους που περιγράφουν κατορθώματα θνητών και θεών, άθλους και πράξεις ηρωικές, ιστορίες αγάπης και έρωτα μυθικών ζευγαριών: Οι έρωτες του Δία με θνητές καλλονές, όπως η Καλλιστώ, η Ευρώπη, η Λήδα, ή η Αλκμήνη. Οι περιπέτειες του πανέμορφου Ωρίωνα. Η αγάπης της Σελήνης για τον Ενδυμίωνα, του Περσέα για την Ανδρομέδα, του Ορφέα προς την Ευρυδίκη.

Συντονιστείτε και… ερωτευτείτε, σε αυτό το λινκ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v