Θρυλικά video games που πρέπει να παίξεις

Στο πάνθεον των video games αυτά τα παιχνίδια στρογγυλοκάθονται στην κορυφή και αποθεώνονται από κοινό και κριτικούς.
Θρυλικά video games που πρέπει να παίξεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις μια λίστα με τα κορυφαία παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών. Μπορείς να βασιστείς στην γνώμη σου, μπορείς να τα καταγράψεις με βάση τις πωλήσεις, μπορείς να σταθείς στο πόσο επιδραστικά ήταν για την εποχή τους ή μπορείς απλά να μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω και να εμπιστευτείς την γνώμη των κριτικών και των παικτών.

Αυτό θα κάνουμε κι εμείς, συμβουλευόμενοι τη λίστα του Metacritic το οποίο σταχυολόγησε τα κορυφαία παιχνίδια ανεξαρτήτως κονσόλας με βάση τη γνώμη του κοινού και των κριτικών. Το Metacritic βέβαια συγκέντρωσε πενήντα τίτλους, εμείς… κόψαμε κάτι και σου παρουσιάζουμε μερικά από τα αγαπημένα μας.

Για έξτρα δόσεις νοσταλγίας, μπορείς να δεις μερικούς από τους «παππούδες» του είδους εδώ

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) 

Βρίσκεται στην πρώτη θέση και του αξίζει. Το κορυφαίο παιχνίδι της σειράς, αλλά και του Nintendo 64 είναι ένα must have αριστούργημα που πρέπει να παίξει και να ζήσει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γη, χωρίς ίχνος υπερβολής.



Tony Hawk's Pro Skater 2 (2000) 

Όταν ήμασταν μικροί και θέλαμε να μάθουμε skate, γκρεμοτσακιζόμασταν και γυρνούσαμε σπίτι για να ζήσουμε όλη τη μαγεία του πατινιού χωρίς… πόνο. Άφθονη 90s νοσταλγία, punk χαρακτήρας και εντυπωσιακά κόλπα σε ένα παιχνίδι – σταθμό.



Grand Theft Auto IV (2008) 

Ένας ολόκληρος κόσμος ξανοίγεται μπροστά σου προς εξερεύνηση στο κορυφαίο παιχνίδι της ομώνυμης σειράς, το οποίο μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι το… έγκλημα και να κάνουμε αυστηρώς ακατάλληλες πράξεις. Τα γραφικά για την εποχή του κορυφαία, το gameplay υπέροχο, η μουσική εθιστική.



SoulCalibur (1998) 

Επιστροφή στα 90s, με ένα κορυφαίο arcade fighting game το οποίο εισήγαγε το πρωτοποριακό σύστημα κίνησης σε οκτώ κατευθύνσεις δίνοντας για πρώτη φορά τρισδιάστατη αίσθηση στις μάχες, ενώ ο κόσμος του ήταν κυριολεκτικά άψογος.



Super Mario Galaxy 2 (2010) 

Πολλές εκδόσεις του μουστακαλή υδραυλικού βρίσκονται στο Top 50, όμως ο διαστημικός Mario και δη το σήκουελ του βρέθηκε στην έκτη θέση. Εδώ η Nintendo βάζει για μια φορά όλη της την τέχνη, φτιάχνοντας ένα παιχνίδι που θα παίζεται με ίδιο ζήλο για όλες τις επόμενες γενιές.



Red Dead Redemption 2 (2018) 

Η παιχνιδομάνα Rockstar ξαναέκανε το θαύμα της με αυτό το franchise το οποίο κοίταξε κατάματα το Grand Theft Auto, μπολιάζοντάς το με δόσεις western. Tο δεύτερο μέρος της σειράς ξεπέρασε τον προκάτοχό του και μας ταξίδεψε σε έναν τεράστιο κόσμο γεμάτο παρανόμους, μονομαχίες και άφθονη βία.



Perfect Dark (2000) 

Βασισμένο στην συνταγή του GoldenEye 007 (βλ. παρακάτω) το ιστορικό αυτό first person shooter είχε όλα τα συστατικά για να γίνει κλασικό: καταπληκτικά γραφικά και animations για την εποχή του, και πρωτοφανή για το N64, διασκεδαστικό παιχνίδι με πολλούς παίκτες και τεράστια ποικιλία σε γκάτζετ για την πρωταγωνίστρια – πράκτορα.



Halo: Combat Evolved (2001) 

Δυο δεκαετίες πίσω, γίναμε μάρτυρες της γέννησης ενός από τα πιο επιτυχημένα franchises στην ιστορία των videogames και φυσικά της Microsoft, η οποία είδε τους τίτλους της σειράς first person shooters να σημειώνουν εκατομμύρια πωλήσεις. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς άφησε ιστορία για τα εντυπωσιακά του εφέ, τις επικές μάχες και φυσικά τον Master Chief, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες.



Half-Life 2 (2004)

«Ήταν σαν μια ταινία καταστροφής γραμμένη από τον George Orwell και σκηνοθετημένη από τον Andrei Tarkovsky», αναφέρει ο Guardian για το σήκουελ της sci-fi fps σειράς παιχνιδιών και δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Ο επαναστατικός τίτλος της Valve έβαλε νέα δεδομένα, τόσο στο είδος του, όσο και στον τρόπο αφήγησης που ακολουθούσαν μέχρι τότε τα παιχνίδια. 



BioShock (2007)

Δυστοπικό υπόβαθρο, περιβάλλοντα που όμοιά τους δεν είχε ξαναδεί μέχρι τότε η σκηνή του gaming, διλήμματα ηθικής και ένας μαγευτικός υποθαλάσσιος κόσμος που όμοιός του δεν είχε ξαναϋπάρξει στις οθόνες, έκαναν και κάνουν το BioShock ένα από τα πιο συγκλονιστικά FPS παιχνίδια που κυκλοφόρησαν ποτέ.  

GoldenEye 007 (1997)

Δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της ομώνυμης ταινίας με τον Πιρς Μπρόσναν, η Nintendo κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα First-Person Shooters όλων των εποχών. Το GoldenEye 007 ακολούθησε πιστά το σενάριο της ταινίας, ενώ το multiplayer mode του ήταν εξίσου δυνατό, προσφέροντας ατελείωτες ώρες split screen μαχών σε games κάθε ηλικίας.

Tekken 3 (1997)

Κάποιες σειρές που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον χώρο, και το Tekken είναι μια από αυτές.  Η επιρροή της στα μεταγενέστερα παιχνίδια ξύλου είναι εμφανής, ενώ ο τρίτος τίτλος της σειράς είναι αυτός που άφησε εποχή, αξιοποιώντας το βάθος πεδίο της οθόνης και προσφέροντας πληθώρα combo για επικά κλωτσομπουνίδια.



Mass Effect 2 (2010)

Δεν είναι τόσο εύκολο να παντρέψεις τα RPG με τα Action Shooters, όμως η σειρά Mass Effect τα κατάφερε και με το παραπάνω, ενώ το δεύτερο παιχνίδι της θεωρείται δικαίως ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών, με υπέροχα γραφικά που στέκονται ακόμα και σήμερα, ρεαλιστικούς διαλόγους, και εντυπωσιακά skills στις μάχες.



The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)

Η μανούλα των RPG Bethesda Softworks (ξανά) έκανε το θαύμα της φτιάχνοντας ακόμα έναν open world κόσμο στον οποίο ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς να δώσει λογαριασμό, γεμάτο μυθικά πλάσματα, χιονισμένες βουνοκορφές και αμέτρητα quests που φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ.



Gran Turismo (1998)

Κανένα racing game δεν κατάφερε να γίνει τόσο δημοφιλές όσο ο τίτλος της Sony, που αποτέλεσε από μόνος του αφορμή για να αγοράσει κανείς το πρώτο Playstation. To Gran Turismo είναι ένα υπέροχο racing simulator που ξεχώρισε από οτιδήποτε κυκλοφορούσε τότε στην αγορά, και συνεχίζει μέχρι σήμερα μέσα από τις συνέχειές του να προσφέρει άφθονα γκάζια.



Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001)

Οι gamers ευχαριστούν ακόμα το δημιουργό της σειράς, Hideo Kojima, επειδή τους «χάρισε» μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες δράσης. Ο Solid Snake παραμένει ένας θρύλος, ενώ ο δεύτερος τίτλος της σειράς αποτέλεσε σταθμό στο είδος του Stealth Action με φοβερά γραφικά για την εποχή του και εκπληκτικό gameplay.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v