Κοίτα τι μαζεύει ο κόσμος!

Όσοι από εσάς υπήρξαν συλλέκτες γραμματοσήμων ή νομισμάτων θα διαπιστώσετε ότι οι συλλογές πλέον δεν διέπονται από έννοιες όπως η αξία, η προσφορά και η ζήτηση, αλλά μόνο από τις εμμονές του καθενός, είτε αυτές λέγονται αστακοί, είτε κόκαλα είτε ακόμη και χάρτινες σακούλες ”ναυτίας”...
Κοίτα τι μαζεύει ο κόσμος!

Όταν ήμουν μικρός, μάζευα γραμματόσημα και αργότερα, βιβλία. Όμως όσο ανεξάντλητος είναι ο κόσμος, άλλο τόσο είναι και οι εμμονές των ανθρώπων με αντικείμενα τα οποία ανάγουν σε προσωπικά φετίχ, από τα οποία αντλούν ένα παράξενο αλλά ωστόσο πολύτιμο αίσθημα περηφάνιας.

Κυκλοφορώντας στο Internet βρήκα όχι μία και δύο, αλλά αρκετές συλλογές που το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς για αυτές είναι ότι είναι... εκκεντρικές. Ιδού οι πιο ενδιαφέρουσες.

Χάρτινες σακούλες αερογραμμών

Ο Steven Silberberg έχει μια από τις πλέον παράξενες συλλογές στον πλανήτη. Η εμμονή του αφορά τις χάρτινες σακούλες που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρίες στο μπροστινό κάθισμα για περίπτωση ναυτίας. Έχοντας ολοκληρώσει τη συλλογή του, την εκθέτει στο διαδίκτυο, θεωρώντας πως ”μπορεί κανείς να αποκομίσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ίματζ μιας αερογραμμής μόνο από τις σακούλες για τη ναυτία. Κάποιες από αυτές είναι απλές, μόνο με το λογότυπο, ενώ άλλες θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διαγωνισμούς σχεδιασμού”. (Το ακούς Ολυμπιακή..;)

Κοσμήματα ιστορικής σημασίας

Ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι είναι ένα υπέροχο αντικείμενο, αλλά ένα δαχτυλίδι ιστορικής σημασίας που δεν έχει κανείς άλλος, είναι ένα πραγματικά μοναδικό και υπάρχουν συλλέκτες διατεθειμένοι να καταβάλλουν αμύθητα ποσά για να τα αποκτήσουν.

Κάποια από αυτά είχαν δοθεί συνοδευόμενα από όρκους αιώνιας αγάπης, ενώ άλλα δημιουργήθηκαν σε μνήμη αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν στον πόλεμο. Βασιλιάδες, πρίγκιπες, πάπες και αρχιεπίσκοποι τα φορούσαν για να επιδεικνύουν τη δύναμή τους, άλλα περιείχαν θήκη για δηλητήριο, ενώ τα πετράδια κάποιων κοσμημάτων συνοδεύονταν από θρύλους για τις μυστικές τους δυνάμεις.

Όπως τα χαρακτηρίζει και ο Μπέντζαμιν Τζούκερ, έμπορος διαμαντιών και συγγραφέας, τα κοσμήματα του παρελθόντος αποτελούν πλέον ”μνημεία-μινιατούρες”. Ο Τζούκερ έχει χάσει το λογαριασμό του πόσα δαχτυλίδια έχει, αλλά θεωρεί ότι 500 από αυτά είναι ”εξαιρετικά κομμάτια”. Έξι από αυτά βρέθηκαν στην πρόσφατη έκθεση ”Διαμάντια” στο Λονδίνο ενώ 18 κομμάτια εκτίθενται στην γκαλερί τέχνης Walters στη Βαλτιμόρη. ”Εάν νιώθω μοναξιά, παίρνω το τρένο, πάω στη γκαλερί, τα κοιτάζω και νιώθω περήφανος”, λέει ο ίδιος.

Rolex

Τα ρολόγια χειρός Rolex πολλές φορές αποκτώνται με την ευκαιρία ενός ορόσημου στη ζωή ενός ανθρώπου -25 χρόνια στην εταιρία, 30 χρόνια έγγαμου βίου ή, στην περίπτωση του Guido Mondani, 41 χρόνια στον πλανήτη Γη.

Για τον Mondani, η απόφαση της συζύγου του να του χαρίσει ένα χρυσό Rolex του 1950 ως δώρο γενεθλίων το 1986, αποδείχθηκε ότι άλλαξε τη ζωή του, οδηγώντας τον σε μια αποστολή: Να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή Rolex στον κόσμο.

Μετά από 20 χρόνια αναζήτησης μερικών από τα σπανιότερα κομμάτια στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ο Mondani πέτυχε το στόχο του και η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 300 ρολόγια.

Κόκαλα

Η αμερικανίδα Kathy Eldridge έχει μια εντελώς ασυνήθιστη συλλογή. Συλλέγει κόκαλα. Η Kathy συνέλεξε το πρώτο κόκαλο κρανίου της συλλογής της όταν ήταν 3 ετών. Η εμμονή της με τα κόκαλα έχει αναβαθμιστεί, από ένα απλό χόμπι σε μια επιλογή καριέρας. Η Kathy θα ήθελε να δουλεύει ως ταριχευτής και αυτή την περίοδο σπουδάζει ζωολογία και βοτανική.

Αστακοί

Η Brita Hansen συλλέγει αστακούς. Είχε αρχίσει με κοσμήματα από αστακούς αλλά πλέον συλλέγει οτιδήποτε με αστακούς. Μετά από 20 χρόνια εικονογράφησης επιστημονικών περιοδικών, η Brita αποφάσισε να ξεκινήσει σπουδές ζωολογίας και ειδικεύεται στη γενετική -ποιού άλλου;- του αστακού.

Χαρτοπετσέτες

Η τσέχα Helena Vnouckova συλλέγει χαρτοπετσέτες από όλο τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει, η συλλογή της αποτελείται από 16.000 διαφορετικά ”κομμάτια” ενώ στην ιστοσελίδα της (http://napkins.czi.cz/) παρουσιάζει 2.000 από αυτά. Όπως αναφέρει η ίδια, έχει στην κατοχή της 10.000 ”θεματικές” χαρτοπετσέτες και 3.000 χαρτοπετσέτες με εμπορικά σήματα.

Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v