Το Εθνικό Αστεροσκοπείο συνεχίζει να μας ταξιδεύει

Σας έλειψαν οι νύχτες παρατήρησης και τα σεμινάρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου; Μην ανησυχείτε, ο ουρανός είναι ακόμα εκεί ψηλά και η τεχνολογία μας βοηθά να τον ανακαλύψουμε online.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο συνεχίζει να μας ταξιδεύει

του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα μέρος του εαυτού μας γνωρίζει ότι από αυτό προερχόμαστε. Και εκεί λαχταράμε να επιστρέψουμε. Και μπορούμε, επειδή το σύμπαν βρίσκεται μέσα μας. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη»

Carl Sagan

Η ανάγκη για κατανόηση του Σύμπαντος δεν μασάει από ιούς και πανδημίες. Έτσι οι νύχτες παρατήρησης που τόσο αγαπήσαμε στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε Θησείο και Πεντέλη, έπρεπε να συνεχιστούν πάση Θησείο θυσία, και Πεν-τελικώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας συνεχίζονται μέσω Zoom.

Φυσικά και αστροφυσικά, έβαλαν και οι επιστήμονες των δύο Κέντρων το χέρι τους για να υλοποιηθεί ένα άρτια οργανωμένο διαδικτυακό πρόγραμμα σεμιναρίων και τηλεδιασκέψεων, για μικρά και μεγάλα παιδιά.

«Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε τα σύγχρονα θέματα της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής και να επικοινωνήσουμε σε κοινό όλων των ηλικιών την επιστήμη της Αστρονομίας. Όσο ήταν ανοιχτά τα Κέντρα Επισκεπτών, αυτό γινόταν δια ζώσης και ευελπιστούμε να επανέλθουμε σύντομα σε αυτήν την κατάσταση. Δεδομένων όμως των συνθηκών, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να παρέχουμε εκλαϊκευμένη γνώση της επιστήμης σε ενήλικες, παιδιά και σχολεία – και η τεχνολογία μας δίνει τα εργαλεία για να το κάνουμε», μας λέει η κ. Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού, Αστροφυσικός και υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

«Η Αστρονομία έχει πλούσιο υλικό, επομένως εξακολουθεί να είναι γοητευτική, ακόμα και μέσω της διαδικτυακής οδού. Στις τηλεδιαλέξεις μιλάμε για παρατηρησιακά θέματα, δίνουμε κατευθύνσεις στους επισκέπτες για το πού να κοιτάξουν και τι να παρατηρήσουν στον ουρανό και ποιοι πλανήτες είναι ορατοί αυτήν την εποχή, ώστε να μπορέσουν και μόνοι τους δια γυμνού οφθαλμού να αντικρύσουν την ομορφιά του», προσθέτει.

Η Αστρονομία όπως και η Φιλοσοφία, θέτει πρωταρχικά ερωτήματα. Σύμφωνα με την ίδια, το να προσπαθείς να μάθεις πού βρίσκεσαι και ποια είναι η θέση σου στο Σύμπαν, σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις και το δικό σου μέγεθος. «Όταν κατανοούμε τη θέση μας στο Σύμπαν, μπορούμε γυρνώντας πίσω και κοιτώντας τη Γη και τους συνανθρώπους μας να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά και τα προβλήματα που βιώνουμε με άλλη σοβαρότητα. Γινόμαστε πιο ανεκτικοί, πιο προσήγοροι με τους συνανθρώπους μας. Είναι σημαντικό να βλέπουμε το όλον, για να προσεγγίσουμε τα επιμέρους, τα καθημερινά. Νομίζω αυτό πρέπει να μας διδάσκει όχι μόνο η Αστρονομία, αλλά και η Επιστήμη γενικότερα, όπως και η Τέχνη», επισημαίνει.

Τα μυστικά του Διαστήματος για μικρά και μεγάλα παιδιά

Μόλις που προλαβαίνετε λοιπόν, να δηλώσετε συμμετοχή για την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος τηλεδιασκέψεων των Κέντρων Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου, με θεματική την Κοσμολογία. Η διάλεξη ξεκινά στις 10.00 και διαρκεί τέσσερις ώρες, και πραγματοποιείται με εξειδικευμένους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θα γίνει αναφορά στη δημιουργία, την εξέλιξη και τη μορφή του σύμπαντος, καθώς και στα όργανα παρατήρησης του Ουρανού. Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με live παρατήρηση του ουρανού, καιρού επιτρέποντος. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο  2103490160, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 30€.



Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης από την πλευρά του (από το βουνό του για την ακρίβεια), έχει ήδη ξεκινήσει διαδικτυακές παρουσιάσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται (καιρού επιτρέποντος) από ψηφιακή παρατήρηση του χειμερινού ουρανού. Οι αστρονόμοι του κέντρου σε ζωντανή μετάδοση ανοίγουν το τηλεσκόπιο, στοχεύουν στον Ουρανό και διοχετεύουν την εικόνα στις οθόνες σας, αναλύοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Σελήνη, τους πλανήτες, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του τηλεσκοπίου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ στις 20:00, μέχρι και το Σάββατο 19/12, διαρκούν δύο ώρες και διεξάγονται μέσω Zoom.

Πληροφορίες και κρατήσεις στα 210 - 3490022 & 210 - 8109112 καθημερινές 10-4, καθώς και στο [email protected]. Η συμμετοχή πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό εισιτήριο στα 3€. Σημειώστε πως οι διαλέξεις/παρουσιάσεις των δύο Κέντρων απευθύνονται και σε παιδιά.

Από μικρό και διαστημικό μαθαίνεις την αλήθεια

Από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 στις 20.00, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 (4, 11,18/ 12/ 2020 & 8/1/2021), το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης ξεκινά το δικό του ταξίδι στο διάστημα για παιδιά 11-14 ετών, με τίτλο «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση».

Το ταξίδι αρχίζει από τον πλανήτη Γη, περνάει από τον Ήλιο, ανοίγει τα φτερά του στο ηλιακό σύστημα και φεύγει έξω από αυτό ατενίζοντας τον αχανή χώρο όπου εκεί συναντά εξωτικά αστέρια, γαλαξίες και παρέες γαλαξιών. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από ψηφιακή αστρονομική παρατήρηση του Αττικού ουρανού κάθε Παρασκευή, καιρού επιτρέποντος. Οδηγοί στο ταξίδι αυτό θα είναι οι Λάζαρος Κουτουλίδης, αστροφυσικός Ph.D και Βαγγέλης Κολοκοτρώνης, αστρονόμος Ph.D 

Πληροφορίες και κρατήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο 210 - 3490022 καθημερινές 10-4 .

Παράλληλα, από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα διαδικτυακά σεμινάρια «Εξερευνώντας το Διάστημα», για παιδιά 7-11 ετών. Οι θέσεις για τα πρώτα δύο τμήματα έχουν καλυφθεί, όμως μπορείτε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή για το τρίτο, το οποίο θα διεξάγεται κάθε Πέμπτη και θα έχει τις εξής θεματικές:

* Σχέσεις Ηλίου - Γης και Διαστημικός Καιρός
Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D.

* Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος M.Sc.

*  Αστέρια και Γαλαξίες
Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, M.Sc, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής

* Παρατήρηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη από το τηλεσκόπιο «Δωρίδης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο λόφο της Πνύκας. Στην παρατήρηση από το τηλεσκόπιο, μπορεί να συμμετέχει και ένας γονέας με κάθε παιδί.

Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 210 - 3490160 και 213490055 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 15:00) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 30€ για συμμετοχή στα 4 σεμινάρια συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης, ενώ γίνονται ειδικές τιμές για αδέρφια.

Online «επισκέψεις» για σχολεία

Με τις διδακτικές επισκέψεις των σχολείων να έχουν περιοριστεί, τα Κέντρα προσφέρουν επίσης διαδικτυακές παρουσιάσεις σε τμήματα μαθητών Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης σε σύγχρονα θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής. Με τον τρόπο αυτό μαθητές από σχολεία όλης την Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τα Κέντρα Επισκεπτών του ΕΑΑ και να συζητήσουν με έναν Αστρονόμο.

Για περισσότερες πληροφορίες και κόστος συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με το προσωπικό των Κέντρων στα τηλέφωνα:

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης: 210 3490022, 210 8109112

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου: 210 3490055, 210 3490160

(Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00)

και στο [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v