Τέλεια κόλπα και hacks για… master ψήστες

Απογείωσε το μπάρμπεκιου και ψήσε τα πιο λαχταριστά κρέατα με αυτά τα κόλπα για τέλειο ψήσιμο.
Τέλεια κόλπα και hacks για… master ψήστες

Η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία στο ψήσιμο είναι από τα μεγαλύτερα ατού ενός ψήστη που σέβεται τον εαυτό του – και τους καλεσμένους του.

Δες παρακάτω μερικά τέλεια κόλπα για να απογειώσεις τα μπάρμπεκιου με φίλους.

Δεν έχεις ειδική βούρτσα; Μπορείς να καθαρίσεις τα υπολείμματα τροφών από την ψησταριά με ένα αλουμινόχαρτο, το οποίο θα «πλάσεις» σε σχήμα μπάλας του τένις. 



Αν σου κολλάει το ψάρι στη… σχάρα, υπάρχει λύση: ψήσ’ το πάνω σε ένα «κρεβάτι» με φέτες από λεμόνι.



Ή βάλε ένα μαντεμένιο σκεύος πάνω στη σχάρα και ψήσε ο,τι θες εκεί μέσα. Θα έχεις την ίδια καπνιστή γεύση, χωρίς την ταλαιπωρία του καθαρίσματος.

Θες ζουμερά μπιφτεκάκια; Χώσε μικρά κομματάκια πάγου στη σάρκα τους για να μην σου ξεραθούν στο ψήσιμο.



Η μαρινάδα στην οποία ορκίζονται όλοι οι μάστερ του ψησίματος για το κρέας, είναι απλή: Πάπρικα, αλάτι, καστανή ζάχαρη, κρεμμύδι, σκόρδο σε σκόνη, chili και ελάχιστη ποσότητα από πιπέρι cayenne. Ανακατεύεις μαζί με νερό και λίγο λάδι και περνάς το κρέας πριν το ψήσεις.

Φτιάξε μόνο σου ένα καπνιστήρι κρέατος κλείνοντας μέσα σε ένα φακελάκι από αλουμινόχαρτο μερικά ξυλαράκια καπνίσματος. άνοιξε μερικές τρύπες από την πάνω πλευρά και πέτα το στο γκριλ.



Τύλιξε επίσης σε αλουμινόχαρτο ένα τούβλο για να «πατικώσεις» κρέατα όπως το κοτόπουλο και να τα βοηθήσεις να ψηθούν ομοιόμορφα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πιέσεις, χωρίς να «σπάσουν».



Το παν στο ψήσιμο είναι πώς θα βρεις τις καυτές «ζώνες» στη φωτιά σου και πώς θα τις χρησιμοποιήσεις σωστά. Για τα περισσότερα κρέατα, το ξεκίνημα γίνεται στην περιοχή που καίει περισσότερο και το τελείωμα στην λιγότερο θερμή περιοχή. Κάτι τέτοιο κάνει το κρέας να ψήνεται ομοιόμορφα μέσα και έξω, για να μην καταλήξεις να τρως ένα… κάρβουνο με άψητο εσωτερικό. Για να διαπιστώσεις που βρίσκονται αυτές οι περιοχές, κάνε το τεστ με μια φέτα ψωμί του τοστ.

Χρησιμοποίησε μια πλάκα άλατος και ψήσε πάνω της. Όπως και με το μαντεμένιο σκεύος, η πλάκα αυτή αντέχει μεγάλες θερμοκρασίες και παρέχει μια ίσια και όμοια επιφάνεια για ψήσιμο. Μπόνους η έξτρα αλατισμένη γεύση.

Ένα πρόβλημα με τις μεγάλες μπριζόλες είναι ότι δεν ψήνονται ομοιόμορφα: συνήθως καίγονται απ’ έξω πριν ψηθεί σωστά το εσωτερικό τους. Για να το αντιμετωπίσεις, χρησιμοποίησε δύο άδειες και καθαρές κονσέρβες τόνου. Με το που θα κάνει κρούστα η μπριζόλα, βάλ’την πάνω σε αυτά για να συνεχίσει να ψήνεται το μέσα της, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με το κάρβουνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v