10 τρόποι να κάνεις τέχνη στο σπίτι

Και δέκα λόγοι γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις. Η τέχνη σώζει ζωές και ψυχικές υγείες.
10 τρόποι να κάνεις τέχνη στο σπίτι
Αν έχεις αρχίσει όλο και περισσότερο να μην την παλεύεις κλεισμένος στο σπίτι, ίσως είναι η στιγμή να κάνεις αυτό που απέφευγες τόσο καιρό... Τέχνη. Αν είσαι άτομο που ασχολείται με τέχνη, αυτό το κείμενο μπορεί να σου φανεί κάπως εισαγωγικό. Επειδή είναι. Πιάσε τα μολύβια, τα πενάκια, τα πινέλα, τις κιθάρες—ό,τι κι αν θέλεις να είναι το όργανο δημιουργίας σου—και πάμε να δούμε δέκα διαφορετικούς τρόπους να εκφραστείς καλλιτεχνικά μέσα στην καραντίνα.

Επειδή ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις από μέσα σου όλα αυτά που αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή.

1. Γράψε
Το πιο απλό, και από άποψη υλικών και από άποψη του πόσο εύκολα μπορείς απλά να το ξεκινήσεις. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις κάνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ούτε να νοιάζεσαι αν αυτό που γράφεις είναι κάτι που θα μπορούσε να διαβαστεί. Το γράψιμο αφορά κατ’ αρχάς αυτόν που γράφει. Και είναι η καλύτερη διέξοδος. Επίσης, υπάρχει και η ποίηση, αν νιώθεις πιο αβάν-γκαρντ.

2. Παίξε μουσική
Κάποια μουσικά όργανα, όπως η κιθάρα και το ukulele, μαθαίνονται εύκολα και στο σπίτι. Βρες μαθήματα online, μάθε μερικές συγχορδίες και μετά κάνε πολλή, πολλή εξάσκηση. Για κάποιον που αισθάνεται πιο χάρντκορ ή θέλει να εκμεταλλευτεί την καραντίνα για να ξεκινήσει μουσική καριέρα στην DIY σκηνή, μπορείς να αγοράσεις ένα midi keyboard και να αρχίσεις να πειραματίζεσαι και με την σύνθεση. (Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσεις και κάρτα ήχου, άρα ακριβό σπορ, να τα λέμε όλα.)

3. Ζωγράφισε
Υπάρχουν τόσα διαφορετικά υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ζωγραφική που, ειλικρινά, ας πεις ότι θα δοκιμάζεις το καθένα από μια βδομάδα για να δεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα... Μπορεί να βρισκόμαστε σε καραντίνα για πολύ καιρό ακόμα, κι εσύ να ζωγραφίζεις αμέριμνος. Εμείς θα σου πούμε ότι μπορείς να ξεκινήσεις με ξυλομπογιές ακουαρέλας για κάτι χαλαρωτικό αλλά και με προοπτικές για ωραίο αποτέλεσμα (η τέμπερα και η κανονική νερομπογιά είναι πολύ δύσκολα μέσα για αρχάριους, συνήθως δημιουργούν περισσότερο στρες σε σχέση με αυτό που καταπολεμούν).

Για να δουλέψεις με πινέλο ή σπάτουλα σε καμβά, σου προτείνουμε ακρυλικό για την ταχύτητα και την σχετική ευκολία (μόλις πειραματιστείς λίγο μαζί τους). Η λαδομπογιά θα ήταν καλή μόνο αν έχεις ένα ολόκληρο δωμάτιο να αφιερώσεις για ζωγραφική, επειδή μυρίζει πολύ. Αν, πάλι, έχεις πρόσβαση στην ταράτσα σου, παίξε με σπρέι σε μεγάλο χαρτί ή καμβά. Είναι σούπερ ικανοποιητικό.

4. Παίξε με πηλό
Μπορείς να δοκιμάσεις είτε κλασικό πηλό που στεγνώνει μόνος του (ή τερακότα), είτε πολύχρωμο Fimo, που χρειάζεται ψήσιμο μετά. Ο πηλός είναι πολύ καλός για να φτιάξεις διάφορα όμορφα διακοσμητικά για το σπίτι, κοσμήματα (πάντα πιθανή επιχειρηματική δραστηριότητα, ποτέ δεν θα κορεστεί αυτός ο κλάδος), τασάκια, βαζάκια, αλλά και γλυπτά. Η διαδικασία του να πλάθεις τον πηλό (ειδικά στην τερακότα) είναι άκρως χαλαρωτική, και το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εντυπωσιακό, με τα κατάλληλα εργαλεία χάραξης.

5. Μάθε να φτιάχνεις οριγκάμι
Μιλώντας για χαλάρωση, το οριγκάμι σημαίνει «αντικαταθλιπτικό» στα Ιαπωνικά. Όχι, αυτό δεν ισχύει, πλάκα κάνουμε, αλλά θα μπορούσε. Οι τεχνικές για να φτιάξεις οριγκάμι θα χρειαστούν λίγη ώρα για να τις μάθεις, αλλά αξίζουν την υπομονή.

6. Ξεκίνα το κολλάζ
Μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικές συνθέσεις με ένα ψαλίδι, λίγη κόλλα και πολλά παλιά περιοδικά, φυλλάδια και έντυπα. Και φτιάχνεις κάτι καλλιτεχνικό, και ξεφορτώνεσαι σαβούρα που έπιανε χώρο στο σπίτι σου. Συνδύασε το κολλάζ με ζωγραφική, για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

7. Κάνε σκίτσο
Χρειάζεται να αγοράσεις μερικά μολύβια, καλό χαρτί και ένα κοπίδι. Αυτά τα ολίγα, εκτός κι αν θες να δοκιμάσεις την τύχη σου και με κάρβουνο – που δεν θα το προτείναμε για κάποιον αρχάριο, είναι δύσκολο και λερώνει πολύ. Το σκίτσο χρειάζεται πολλή, πολλή δουλειά και εξάσκηση, αλλά είναι από τα πιο χρήσιμα και διασκεδαστικά ταλέντα που μπορεί να έχει κάποιος.

8. Πιάσε βελόνες και κλωστές
Από το να πλέξεις ένα κασκόλ μέχρι να φτιάξεις ένα έργο τέχνης εξ ολοκλήρου με βελόνα και κλωστή, όσοι άνθρωποι ασχολήθηκαν ποτέ μ’ αυτό το σπορ θα σου πουν δύο πράγματα: Είναι από τα πιο τίμια χόμπι που μπορείς να έχεις από οικονομικής άποψης, και σε κάνει ναξεχνάς τι σημαίνει στρες. Τέλειο για αυτή την περίοδο εσωστρέφειας που διανύουμε.

9. Φτιάξε βίντεο μικρού μήκους
Είτε θες να κάνεις κωμωδία, είτε θες να γυρίσεις κλειστοφοβικά θρίλερ δωματίου, αυτό που χρειάζεσαι είναι μια καλή κάμερα—ή έστω, μια καλή κάμερα κινητού. Να πούμε την αλήθεια, αν το κόνσεπτ σου το σηκώνει, και με μια καλή webcam κάνεις την δουλειά. Είτε θες να φτιάξεις μια ταινιούλα, είτε ένα ωραίο video art project.

10. Μάθε να χορεύεις
Ο χορός, πέραν του ότι είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι και καλή γυμναστική. Συνεπώς, κάνεις τέχνη και διατηρείς και το σώμα σου δυνατό—αυτό ξεκάθαρα δίνει έναν πόντο παραπάνω στον χορό. Μπορείς να βρεις εντελώς δωρεάν εκπαιδευτικά βίντεο για κάθε είδος χορού, και να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v