Η Νύχτα Ιδεών φέρνει δωρεάν συναυλίες και εκδηλώσεις

Συναυλίες, πάρτι, συζητήσεις, φιλοσοφικά escape rooms και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θα συμβούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.
Η Νύχτα Ιδεών φέρνει δωρεάν συναυλίες και εκδηλώσεις
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.00: Έναρξη - διάλεξη του Patrick Bouchain σε αναμετάδοση από τη Μυτιλήνη

20.30: Συναυλία του συνόλου BrazzyOpera
Νίκος Σαρρής, τρομπέτα
Τάσος Μπακούρης, κόρνο
Σταύρος Κλαβανίδης, τρομπόνι
Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, πιάνο

Το σύνολο BrazzyOpera συγκροτήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της οπερατικής μουσικής, μέσα από τον ηχηρό, μελωδικό, ζεστό και ξεκάθαρο ήχο των χάλκινων πνευστών.

21.00: Εισαγωγή στο θέμα «Ζώντας με τα μη-ανθρώπινα»

21.00-21.30: Εναρκτήρια ομιλία της Ευγενίας Μυλωνάκη, διδάκτωρ φιλοσοφίας, CYA, ΕΑΠ
Η ζωή των ζώων: μια φιλοσοφική προοπτική

21.30: Πρώτη συζήτηση
«Ζώντας πιο μακριά»: μη-ανθρώπινες μορφές, νοημοσύνες και ευαισθησίες

Ζώο-μηχανή ή κάτι χωρίς πνεύμα: ο δυτικός μοντερνισμός αρνήθηκε στα υπόλοιπα ζωντανά νοημοσύνη, ευαισθησία και μοναδικότητα. Ωστόσο, εδώ και μερικά χρόνια οι ανθρωπιστικές επιστήμες αμφισβητούν αυτές τις προϋποθέσεις και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το μη ανθρώπινο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κορυφές των δέντρων μπορεί να είναι ντροπαλές, τα δάση εμφανίζονται ως πολύπλοκα δίκτυα επικοινωνίας, τα σύνορα που χαράσσουν οι κότσυφες αποτελούν μάλλον χώρους συνάντησης παρά περιορισμού… Συντελούνται μετακινήσεις, ό,τι θεωρούνταν «φυσικό» αποδεικνύεται ενδεχόμενο: τα πάντα θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν διαφορετικά.

Μαριέλα Νέστορα, περφόρμερ, ερευνήτρια της νοημοσύνης των φυτών
Violette Pouillard, ιστορικός των ζώων, συγγραφέας του βιβλίου L’Histoire des zoos par les animaux
Solenn Patalano, ειδικός στις μέλισσες

22.30: Δεύτερη συζήτηση
Μετά τη φύση: ανασυνθέτοντας τους κόσμους και τις συμμαχίες με ό,τι ζωντανό

Κάτω από την αβλαβή επίφασή του, ο όρος «φύση» δεν έχει τίποτα το ουδέτερο. Μας παροτρύνει να κοιτάξουμε προς τα έξω, ένα πεδίο που άλλοτε το εκμεταλλευόμαστε υπέρμετρα και άλλοτε διαφυλάσσουμε την υποτιθέμενη αγνότητά του. Ενώ η Γη αντιμετωπίζει την έκτη μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, φαίνεται ολοένα και πιο επείγον για τον άνθρωπο να τελειώσει οριστικά με τη μοναδικότητά του και να ξαναβρεί τη θέση του μέσα στον κόσμο όλων των ζωντανών.

Louis Morelle, διδακτορικός ερευνητής για την κληρονομιά της φιλοσοφίας της φύσης και του γερμανικού ρομαντισμού
Jade Lindgaard, δημοσιογράφος του ιστότοπου Médiapart, ειδικός σε οικολογικά ζητήματα
Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Φιλοσοφικό Escape room

Τι σημαίνει ζωή; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το «ον»; Ποιος άραγε μπορεί με σιγουριά να πει τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από το λεγόμενο «άψυχο»;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σύνθετα και τους ορισμούς ακόμα λιγότερο δεδομένους, εμείς στήνουμε ένα διαδραστικό μουσείο φιλοσοφίας, ένα escape game γεμάτο γρίφους, κλειδαριές και μυστήριο με θέμα – τι άλλο; – την ύπαρξη.

Ελάτε μαζί μας να παίξουμε, να ξεκλειδώσουμε, να νοιώσουμε, να βρούμε τον συνδυασμό της «ζωής».

Ιδέα και εκτέλεση: Βένια Σταματιάδη, Γιάννης Παπανικόλας
Στα ελληνικά και τα γαλλικά κατ’ επιλογή
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η εγγραφή.
Οι εγγραφές θα γίνονται από τις 18.30 στην υποδοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου.

23.30 Μπουφέ και dj set | Καφέ Γαλλικού Ινστιτούτου
«Το να είμαστε ζωντανοί» γύρω από ένα μπουφέ, σημαίνει να μπορούμε να εναρμονιστούμε, ενεργοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, με τον περιβάλλοντα χώρο και με το περιβάλλον που μας παρέχει την τροφή, τις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις υφές και μέσα από αυτά την ίδια την αίσθηση του ωραίου. «Το να είμαστε ζωντανοί» λοιπόν γύρω από ένα μπουφέ, σημαίνει να ενδιαφερόμαστε για το τι διεργασίες προηγήθηκαν και έπονται αυτής, για το πόσο συνειδητά γευόμαστε το καθετί και για το ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα αυτής μας της δραστηριότητας.

Επιμέλεια: Μαρία Χαρτοκόλλη
Dj set: Εύα Τσακνή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v