Ο Τζίμης Πανούσης...βλέπει το Χάρο με τα μάτια σας

Το καυστικό χιούμορ του Τζίμη Πανούση είναι γνωστό και αναγνωρίσιμο. Στη φετινή παράσταση Vasileros Bromas ο Έλληνας αντι-σταρ εμφανίζεται ανανεωμένος και με διάθεση για ακόμη περισσότερο χαβαλέ. Το in2life βρέθηκε στο Luna Dark και σας μεταφέρει τι είδε και (κυρίως) τι άκουσε.
Ο Τζίμης Πανούσης...βλέπει το Χάρο με τα μάτια σας

Την Πέμπτη το βράδυ στο Luna Dark δεν έπεφτε καρφίτσα. Η ουρά έξω από το μαγαζί ατελείωτη, τα τραπέζια μέσα γεμάτα από κοινό κάθε ηλικίας.

Παλιοί fans που είχαν παρακολουθήσει όλα τα shows από τη δεκαετία του ’80 και μετά, νέοι που ήθελαν να δουν από κοντά τον άνθρωπο που έγινε θρύλος επειδή δε ντρεπόταν να πει τα πράγματα με το όνομά τους, low profile καλλιτέχνες και ”θαμώνες” που παρακολουθούσαν το ”υπαρξιακό μιούζικαλ” για δεύτερη ή ακόμα και τρίτη φορά.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το show και καθ’ όλη τη διάρκειά του δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό χωρίς γέλιο. Οι αγαπημένες παρλάτες του Τζίμη Πανούση παραμένουν τόσο ξεκαρδιστικές και αποτελούν μια σάτιρα τόσο επιτυχημένη, που είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις αυτό που έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του πολλές φορές στο παρελθόν, ότι δηλαδή επάνω στη σκηνή αυτοσχεδιάζει, ποτέ δε γράφει κείμενα και δεν κάνει ούτε μία πρόβα.

Η καυστική του σάτιρα και φέτος, όπως και κάθε άλλη φορά, δεν αφήνει κανέναν ήσυχο. Από τη νόσο των πτηνών μέχρι τη Εurovision, από την κινέζικη οικονομία μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ και από τη Βίσση και τη Χρύσπα μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου, την Κοντολίζα Ράις και τον Μπους, όλοι και όλα σχολιάζονται από τον καλλιτέχνη ”για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι”.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σύντομα, γλαφυρά βίντεο και εικόνες που θίγουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας –με τον παράλληλο σχολιασμό από τον Πανούση να κλέβει, βέβαια, την παράσταση.

Οι αγαπημένες επιτυχίες του Τζίμη Πανούση, όπως το ”Αχ Ευρώπη”, ”Μάγισσα Μανούλα”, ”Χημεία και Τέρατα”, παρότι είναι τόσο γνωστές που τις έχουν ακούσει ακόμη και... όσοι δεν είχαν γεννηθεί όταν ο Πανούσης ξεκινούσε την καριέρα του, παραμένουν επίκαιρες –και κάτι παραπάνω από αστείες.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο εφευρετικός ”όρθιος κωμικός” (όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του στην πιο πρόσφατη συνέτευξή του) εμφανίζεται, στην αρχή του προγράμματος, στη σκηνή και απαριθμεί όλες τις ”βωμολοχίες” που πρόκειται να ακουστούν κατά τη διάρκεια της παράστασης. ”Για να μη σας ταλαιπωρούμε άδικα, έτσι ώστε αν σε κάποιον δεν αρέσουν, να σηκωθεί να φύγει”.

Μπορεί, τελικά, κάποιοι να ενοχλούνται ή να θίγονται από τα λεγόμενα του μοναδικού κωμικού-μουσικού-showman, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός της σάτιρας; Να θίξει τα ”στραβά” μιας κοινωνίας, να κάνει το κοινό της να γελάσει, αλλά και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Να λειτουργήσει ως βαλβίδα ασφαλείας ”για να εκτονωθούμε, να μη σκάσουμε με όλα αυτά που βλέπουμε” όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πανούσης.

Ο ”Τζιμάκος” θα βρίσκεται στο Luna Dark έως το Πάσχα.

Ηρώ Κουνάδη

Luna Dark, Ιερά Οδός 30, τηλ.: 210 3460377

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v