Πάμε για καφέ στα Εξάρχεια;

Κατεβαίνουμε στην πιο ενδιαφέρουσα, την πιο εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας. Πού θα κάτσουμε όμως για καφέ;


Cusco

Κωλέττη 8, τηλ: 211 1831432
Μικρούλι, κατακόκκινο σαν πυροσβεστικό όχημα, με απλωμένα τραπεζάκια και (φυσικά κόκκινες) καρέκλες στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων. Το Cusco όμως ξεχωρίζει από τους γείτονές του, λόγω της ατμόσφαιράς του. Είναι ζεστό, παρεΐστικο και σούπερ χαλαρό. Δεν θα νιώσεις αυτή την ένταση που συνήθως πιάνει στο σταυροδρόμο Κωλέττη-Μεσολογγίου, που νιώθεις ότι έχεις ανά πάσα στιγμή σαράντα μάτια πάνω σου. Στο Cusco αφήνεις την μέρα να περάσει και ξεχνάς τον κόσμο.

Σέλας

Καλλικράτους και Μεθώνης 19, τηλ: 21 1401 7760
Το Σέλας είναι το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό των εξαρχειώτικων εξόδων—έχει δικούς του πελάτες, δική του προσωπικότητα και έναν εντελώς δικό του χώρο. Κατηφορίζοντας την Μεθώνης, μισό λεπτό πιο κάτω από την στάση Καλλιδρομίου στην Ιπποκράτους, βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια μικροσκοπική “πλατεία”, μες στο πράσινο, με απλωμένα τραπεζάκια και πολύ ψαγμένες μουσικές να ακούγονται από τα ηχεία. Και μόλις κάτσεις, θα καταλάβεις γιατί οι τακτικοί λατρεύουν το Σέλας, και ίσως γίνεις κι εσύ.

Rezin

Εμμανουήλ Μπενάκη 53 και Τζαβέλλα, τηλ.: 2103846385
Έχει μία από τις πιο ξακουστές ζεστές σοκολάτες της περιοχής, οπότε εδώ ίσως και να μην παίξουμε με καφέ. Για την ακρίβεια, θα πάρουμε σοκολάτα μόνο και μόνο για το παράταιρο του ζητήματος: το Rezin είναι ροκάδικο—μεταλλάδικο, βασικά. Οπότε η ιδέα του να πίνεις ζεστή σοκολάτα ακούγοντας μέταλ μας αρέσει πάρα πολύ (ειδικά αν είναι doom), και πόσο μάλλον όταν μπορούμε να την απολαύσουμε και στο τέλειο πατάρι του.

Καφενείο Ναυαρίνου

Ναυαρίνου 15
Απέναντι από το πάρκο Ναυρίνου, απλώνει τραπεζάκια έξω, ή καθόμαστε μέσα όταν δεν το επιτρέπει ο καιρός. Για να έρθεις εδώ, μάλλον κάποιος φίλος σε έφερε, που τον είχε φέρει παλιότερα άλλος φίλος, ή που ήξερε κάποιο απ’ τα παιδιά του προσωπικού, που φροντίζουν τον χώρο και τον ομορφαίνουν με τις δικές τους μικρές παρεμβάσεις. Δεν πουλάμε εικόνα εδώ, μόνο ατμόσφαιρα: ένα υπέροχο (και τόσο φτηνό) καφενείο, με κουλ κόσμο.

Warehouse

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, τηλ: 21 5540 8002
Αυτό το περίμενες; Θα ‘πρεπε, επειδή όσο κι αν μιλάμε για την τέλεια λίστα κρασιών που έχει το Warehouse, και το πόσο όμορφα κοκτέιλ ή ψαγμένα πιάτα θα δοκιμάσουμε το βράδυ… το Warehouse δεν είναι μόνο βραδινό, για την ακρίβεια ανοίγει απ’ τις εννιά το πρωί. Μιλάμε για πολλές ώρες της ημέρας που θα μπορούσαμε να πάμε να πιούμε εκπληκτικό καφέ, με specialty blends. Μικρό μυστικό, γενικά: τα μαγαζιά με βιομηχανική αισθητική φαίνονται ακόμα πιο κουλ το πρωί.

Χάρτες

Βαλτετσίου 35, τηλ: 21 0330 4778
Αρκετά ψηλά για να χάνεις (σχεδόν) κάθε αίσθηση βαβούρας που τριγυρίζει την πλατεία, μα αρκετά χαμηλά για να είσαι 100% βέβαιος ότι είσαι στα Εξάρχεια, και μάλιστα σε μια από τις πιο χαλαρές, καλλιτεχνόφιλες και προσεγμένες γωνιές τους. Οι Χάρτες απλώνουν τα τραπεζάκια τους στην Βαλτετσίου και μας σερβίρουν καφεδάκι από νωρίς το πρωί, σε ατμόσφαιρα ανεπιτήδευτη.

VaBenE

Εμ. Μπενάκη 78 και Βαλτετσίου, τηλ: 210 3811411
Ένα μικρό μαγαζάκι στο σταυροδρόμι Βαλτετσίου και Μπενάκη (από εκεί παίρνει και το όνομα, το Ε είναι για Εξάρχεια, προφανώς) που ανοίγει από τις οκτώ το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι (πάρα) πολύ αργά, και σερβίρει το ανάλογο mood για κάθε ώρα της ημέρας. Καφεδάκι στον ημίκλειστο έξω χώρο του, χαζεύοντας τον κόσμο που περνά, και το βράδυ κοκτέιλ και ενδιαφέροντα events, όπως dj sets.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v