Τι θα κάνουμε Πασχα(λιάτικα) στην Αθήνα;

Ξεμείνατε τις άγιες τούτες μέρες στην Αθήνα; Εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε μερικές ιδέες για να περάσετε καλύτερα απ’ ό,τι αν πηγαίνατε με το σόι στο χωριό.
Τι θα κάνουμε Πασχα(λιάτικα) στην Αθήνα;
Ήθη και έθιμα: Το ότι θα κάνετε Πάσχα στην πόλη, αντίθετα απ’ ό,τι προστάζει η λαϊκή θυμοσοφία, δε σημαίνει και ότι πρέπει να τα απαρνηθείτε. Αντιθέτως: Εδώ θα βρείτε τους πιο γραφικούς επιτάφιους της Αθήνας για τη Μεγάλη Παρασκευή και εδώ όσα πάντα θέλατε να μάθετε για τη βυζαντινή Αθήνα και τις εκκλησίες της, αλλά δεν είχατε χρόνο να εξερευνήσετε –τώρα έχετε. 

Φαγητό μετά τον Επιτάφιο: Θαλασσινά μεζεδάκια, vegan πιάτα, και άλλες πεντανόστιμες αλλά καθόλου αμαρτωλές γεύσεις δοκιμάζουμε στα μεζεδοπωλεία και τα ταβερνάκια της πόλης, που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανοιχτά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής –πέντε από τις αγαπημένες μας προτάσεις έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Ήθη και έθιμα… αλλωνών: Ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε αυτή την πόλη, είναι ότι δεν παύει να σου δίνει ευκαιρίες να ταξιδέψεις σε μέρη εξωτικά και κουλτούρες άγνωστες, χωρίς να περάσεις καν τα σύνορα της γειτονιάς σου. Η ολονύχτια Ανάσταση στα ρώσικα στη ρωσική εκκλησία (Σουρή 1), η Ανάσταση… νωρίς, στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου, στην αρμένικη εκκλησία του Ψυρρή και η Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12) από τις 20.00 του Μεγάλου Σαββάτου με τους λευκοντυμένους πιστούς να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς των τυμπάνων είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα τελετουργικά, αν θέλετε να δείτε κάτι (πολύ) διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Παιχνίδι για όλη την οικογένεια: Στο ΚΠΙΣΝ το Μεγάλο Σάββατο στις 11.00 το πρωί και στις 12.30 το μεσημέρι μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν δωρεάν σε ένα απόλυτα πασχαλινό κυνήγι θησαυρού στο πάρκο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Τσουρεκάκι μυρωδάτο: Αλλιώς γνωστό και ως το απόλυτο πασχαλινό έδεσμα. Αν δεν θέλετε να το φτιάξετε (αν πάλι θέλετε, συνταγές έχουμε εδώ) θα το προμηθευτείτε ζεστό και μοσχομυριστό από δέκα διαφορετικά σημεία, τα οποία έχουμε συγκεντρώσει εδώ - Τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας

Το πασχαλινό τραπέζι το επιούσιο: Πολλά αθηναϊκά εστιατόρια και ταβερνάκια κλείνουν την Κυριακή του Πάσχα, άλλα τόσα όμως παραμένουν ανοιχτά και μας περιμένουν με σούβλες και λοιπά πασχαλινά εδέσματα. Μερικά από τα αγαπημένα μας είναι ο Κούβελος στο Κουκάκι (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, τηλ.: 21 1405 2418), που ετοιμάζει για την Κυριακή αρνάκι στη λαδόκολλα, κοκορέτσι ρουμελιώτικο και κατσίκι στη γάστρα, η Μονοκατοικία στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 39, τηλ.: 21 0681 9109), που μας έχει τάξει αρνάκι στο φούρνο, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, και το Γίδι στη Μεταμόρφωση (Τατοΐου 17, τηλ.: 21 0282 8848) που θα έχει προβατίνα, παϊδάκια και κοντοσούβλι, μεταξύ άλλων εκλεκτών εδεσμάτων. Αν ο καιρός είναι καλός, σημειώστε πως και τα τρία έχουν πεντάμορφες αυλές, και φροντίστε τις κρατήσεις σας αναλόγως.

Κι αν σας λείψουν οι σούβλες: Θα χρειαστεί να βγείτε λίγο από τα σύνορα του κλεινού άστεος για να τις βρείτε –αλλά μόνο λίγο, όχι πολύ. Στα Καλύβια οι γνωστές και μη εξαιρετέες κρεατοταβέρνες (Τρίγωνο, Μουρούζης, Κόλλιας, Χριστόφορος) στήνουν όλες τους σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια, ενώ στις πλαγιές της Πάρνηθας ο Άγιος Μερκούριος (Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617) με την πανοραμική του θέα στα καταπράσινα τοπία της μας περιμένει σουβλιστά πασχαλινά αμνοερίφια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v