Η βόλτα του Σαββάτου έχει αθηναϊκή Ιστορία

Την κάνουμε… ταράτσα για φαγητό, δίνουμε ραντεβού για καφεδάκι στου Μακρυγιάννη, και ανακαλύπτουμε τις ιστορίες της Αθήνας σε μια σαββατιάτικη βόλτα.
Η βόλτα του Σαββάτου έχει αθηναϊκή Ιστορία
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, θα το αφιερώσουμε στην Αθήνα και την Ιστορία της, για να θυμηθούμε πως η πόλη της καρδιάς μας, αυτή στην οποία επιστρέφουμε κάθε Σεπτέμβρη, είναι λόγος αρκετός για να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για το τέλος των διακοπών.

Πρωί στην Αρχαία Αγορά

Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, απλώνεται στα πόδια της Ακρόπολης, και ήταν κάποτε, δυο χιλιάδες χρόνια πριν, το κέντρο της Αθήνας, σημείο συνάντησης και αγορά, με τη σημερινή έννοια του όρου –ό,τι είναι για εμάς σήμερα η περιοχή Σύνταγμα-Μοναστηράκι. Ανάμεσα σε ωδεία, στοές και ιερά που επιβιώνουν πλάι σε λουλουδιασμένα μονοπάτια και δέντρα που παρέχουν απλόχερη σκιά σε ζαλισμένους από τον ήλιο τουρίστες, δύο είναι τα βασικά της αξιοθέατα:

- Η Στοά του Αττάλου, ένα από τα πρώτα εμπορικά κέντρα του κόσμου, που απλωνόταν σε μήκος 116 μέτρων και ύψος δύο ορόφων. Την έκανε δώρο στην πόλη των Αθηνών ο Άτταλος, βασιλιάς της Περγάμου τον 2ο αιώνα π.Χ., οπότε Περικλής, Αλκιβιάδης και λοιποί άνδρες Αθηναίοι δεν έζησαν για να τη δουν.



- Ο Ναός του Ηφαίστου, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς του αρχαίου κόσμου. Χρονολογείται από τον 5ο, τον «χρυσό» αιώνα του Περικλή, και είναι από κοντά ένα χάρμα οφθαλμών –πολύ περισσότερο απ’ όσο η θέα του από τις παρακείμενες καφετέριες.

Η Αρχαία Αγορά λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ, και το εισιτήριο κοστίζει 8€.

Μεσημεριανό στην ταράτσα



Πιάνουμε τραπεζάκι πλάι στους τουρίστες, στην ταράτσα του Σάββα, (Ερμού 91, τηλ.: 210 3211167) για οικονομικότατο μεσημεριανό με σούπερ πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, την Πλάκα, το Αστεροσκοπείο και το Μοναστηράκι. Εδώ σερβίρονται μόνο μερίδες –όχι τυλιχτά σουβλάκια δηλαδή– εκ των οποίων αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το γιαουρτλού κεμπάπ, παραδοσιακό ή κοτόπουλο. Ο λογαριασμός με μπύρα ή κρασί κι ένα-δυο ορεκτικά δεν θα ξεπεράσει τα 10-12€ το άτομο.

Απογευματινό καφεδάκι στου Μακρυγιάννη



Για να κάψουμε τις θερμίδες –αλλά και για να περπατήσουμε μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας– θα ανηφορίσουμε τον πεζόδρομο της Αδριανού προς το Θησείο, για να καταλήξουμε εν συνεχεία στην Αποστόλου Παύλου και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και να πιάσουμε τραπεζάκι για απογευματινό καφέ στο κουκλίστικο Little Tree (Καβαλλότι 2, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9243762). Αφράτες πολυθρόνες, νοσταλγικά μωσαϊκά, vintage έπιπλα που βάφονται σε έντονα χρώματα και βιβλία, εκατοντάδες βιβλία, που συνεισφέρουν εκτός από το ντεκόρ και την ιδιαίτερη μυρωδιά τους. Βγάζει και τραπεζάκια έξω, φτιάχνει και ωραίες γλυκές και αλμυρές τάρτες για να συνοδεύσουμε τα καφεδάκια μας.

Βράδυ με ξενάγηση υπό το φως τους φεγγαριού

Πόσα ξέρετε για τον ωραιότερο αθηναϊκό πεζόδρομο, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Ιστορία της; Η actionplus, που μας ξεναγεί τους τελευταίους μήνες συχνά στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα υπό το φως του φεγγαριού, διοργανώνει αυτή τη φορά έναν βραδινό αρχαιολογικό περίπατο, που θα ξεκινήσει από την Πύλη του Αδριανού, και θα διασχίσει την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να καταλήξει στους Αέρηδες, ανακαλύπτοντας υπέροχες όψεις της αρχαίας Αθήνας και μυστικά περάσματα. Η ξενάγηση θα διαρκέσει δύο ώρες, από τις 21.00 ως τις 23.00, με το κόστος συμμετοχής στα 10€ το άτομο. Σημείο συνάντησης είναι η προτομή της Μελίνας Μερκούρη, απέναντι από την Πύλη του Αδριανού. Κρατήσεις και πληροφορίες στο 210 3230102.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v