Σαββατιάτικες βόλτες στο Θησείο και το Μοναστηράκι

Φύγαμε για Θησείο, για μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στο Αστεροσκοπείο, και Μοναστηράκι, για να ανακαλύψουμε μια καινούρια ταράτσα.
Σαββατιάτικες βόλτες στο Θησείο και το Μοναστηράκι
Αυτό το Σάββατο, παίρνουμε καφέ στο χέρι, αποβιβαζόμαστε στο Θησείο και ξεκινάμε για την πιο όμορφη βόλτα στην καρδιά της Αθήνας, γεμάτη ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Αφού ανηφορίσουμε τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, ανάμεσα σε τουρίστες, πλανόδιους, μουσικούς του δρόμου και τραπεζάκια που βλέπουν Ακρόπολη, στρίβουμε πάνω από το Σινέ Θησείον, στην οδό Πνύκας για να μπούμε στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο-λόφο της Αθήνας. Ανηφορίζοντας το μονοπάτι, έχουμε την ευκαιρία, εκτός από το να βρεθούμε στο μέρος όπου αγόρευαν κάποτε οι ρήτορες της αρχαιότητας, να απολαύσουμε και πανοραμική θέα από τον Ιερό Βράχο μέχρι τον Λυκαβηττό και από εκεί μέχρι τα δυτικά προάστια της πόλης.



Συνεχίζοντας το μονοπάτι, βρισκόμαστε στον λόφο των Νυμφών, εκεί όπου δεσπόζει το Αστεροσκοπείο του Θησείου, το οποίο μας επιφυλάσσει μία καλλιτεχνική έκπληξη. Ο οργανισμός NEON ανέθεσε στον γνωστό αργεντινό καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas τη δημιουργία μιας νέας εικαστικής εγκατάστασης, με τίτλο The Theater of Disappearance, σε μια προσπάθεια να συνδέσει δημιουργικά τον σύγχρονο πολιτισμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Αυτό που θα δείτε είναι την επέμβασή του στον κήπο του Αστεροσκοπείου, στον οποίο δημιούργησε ένα ολόκληρο… δάσος από καλαμιές, κολοκύθες και καλαμποκιές, σε μονοπάτια που από τη μία οδηγούν στο εσωτερικό του Αστεροσκοπείου και από την άλλη στον πίσω κήπο του. Στο μεν κτίριο, που λειτουργεί ως Μουσείο Αστροφυσικής, θα δείτε εκτός από τα εκθέματα (το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και τα τηλεσκόπια που κοιτάζουν τον Παρθενώνα ξεχωρίζουν), και την επέμβαση του αργεντίνου καλλιτέχνη στο φυσικό φως του χώρου. Τέλος, στον πίσω κήπο, θα βρείτε διάσπαρτες βιτρίνες με εμπνεύσεις-αφορμές για σκέψη πάνω στην σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν και τον εαυτό του. Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη Τετάρτη-Κυριακή από τις 11.00 ως τις 21.00. Μάθετε περισσότερα εδώ

Μετά τις μεγάλες ανηφοριές των λόφων του Φιλοπάππου, μας αξίζει λίγη… πρωτεΐνη: Κατηφορίζουμε στα χαμηλά του Θησείου, κοντά στις γραμμές, και πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από τα δέντρα, στου Ηλία (Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 210 3422407). Φημίζεται για τα παϊδάκια του, αλλά ψήνει και σούπερ μπιφτέκια, με όλα τα κλασικά ελληνικά ορεκτικά και χύμα κρασάκι, για ένα μίνι τσιμπούσι που δεν θα μας στοιχίσει πάνω από 15€ το άτομο. 



Τέλος, δεν μπορούμε παρά να κλείσουμε τη μέρα με ένα ποτό. Και θα το απολαύσουμε στην πιο φρέσκια άφιξη της πόλης, την ταράτσα του Anglais στο Μοναστηράκι (Κηρυκείου 6, τηλ: 21 5560 1192). Το νέο roof bar της Αθήνας απλώνει σιδερένιες καρεκλίτσες και ξύλινους πάγκους ανάμεσα σε φοίνικες και δεντράκια, και απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά. Το σκηνικό είναι άκρως καλοκαιρινό, οι μουσικές επίσης και τα κοκτέιλ είναι καλοφτιαγμένα και στοιχίζουν περί τα 9-12€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v