Τα Πετράλωνα σε… summer mode

Μεζεδάκια σε κήπους, κοκτέιλ σε αυλές και σινεφίλ επανεκδόσεις σε μια καλοκαιρινή βόλτα στα Πετράλωνα.
Τα Πετράλωνα σε… summer mode
Είναι μια ολοζώντανη γειτονιά. Χειμώνα καλοκαίρι τα Πετράλωνα προσφέρουν κάτι για τον καθένα, όμως, αν μας ρωτήσετε, το καλοκαίρι τους ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί το πάρκινγκ να μας τα χαλάει λίγο, όμως οι επιλογές που προσφέρουν καλύπτουν κάθε – καλοκαιρινό – γούστο.

Απολαμβάνουμε μια δροσερή βραδινή βόλτα σε μπαράκια, αυλές, μεζεδοπωλεία και θερινά στα Πετράλωνα. Ακολουθήστε μας.

Ο Κήπος της Τρώων
Τρώων 37, τηλ: 21 3030 3578

Άνετα λευκά τραπεζάκια, πέτρινοι τοίχοι με ξύλινα τελάρα και αναρριχώμενα φυτά φτιάχνουν έναν νόστιμο κήπο στα Πετράλωνα, στον οποίο πιάνουμε θέση για να απολαύσουμε παραδοσιακά μεζεδάκια και κυρίως πιάτα: φλογέρες γεμιστές με τυρί, πατάτες τηγανιτές χεράτες, ψαρονέφρι με σάλτσα φρούτων, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, μανιτάρια Μετεώρων με χόρτα και σάλτσα μουστάρδας, μελιτζανοσαλάτα, μοσχαράκι πιπεράτο, ριζότο κοτόπουλου και ζουμερά ψητά λαχανικά. Συνοδεία χύμα κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Σαντορινιός
Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629

Η Σαντορίνη μετακόμισε Πετράλωνα σε μια απολύτως… νησιώτικη αυλή, με ασβεστωμένα πεζούλια, βαμμένα μπλε παράθυρα, βαρέλια του κρασιού, και το κλασσικό κυκλαδίτικο πλακόστρωτο. Τα τραπεζάκια του στρώνονται με καρό τραπεζομάντηλα και στολίζονται με γλαστράκια, πριν φορτωθούν με παραδοσιακές σαντορινιές νοστιμιές σαν τους ντοματοκεφτέδες και την φάβα, αλλά και με σπιτικές πίτες, και κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.

Andaman
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, τηλ.: 211 2104939

Την… κάψα της ταϊλανδέζικης κουζίνας δροσίζει η πανέμορφη ταράτσα αυτού του έθνικ σποτ των Πετραλώνων. Στο Andaman θα δοκιμάσετε νοστιμότατα και πικάντικα πιάτα όπως τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, και το δημοφιλέστατο chicken satay, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό». Την τιμητική τους έχουν και τα (πολλά και διάφορα) curries –δικό μας αγαπημένο το green curry, με αρακά και μπαμπού, σε δύο διαφορετικές εκδοχές: είτε με κοτόπουλο, είτε με γαρίδες. Για ένα πλήρες γεύμα στο Andaman, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομο.

Επί της Δεξαμενής 
Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, τηλ.: 210 3466772

Στη γειτονιά των Κάτω Πετραλώνων που λέγεται (και) Δεξαμενή, απολαμβάνουμε σούπερ κοκτέιλ σε μια υπερυψωμένη αυλίτσα. Μια δοκιμή (και παραπάνω ίσως) αξίζουν, μεταξύ άλλων, τα Woman’s Perfume, με λεβάντα, λεμόνι, μαστίχα, μαρμελάδα πορτοκάλι, ζάχαρη και tonic και το In Love, με Amaretto, Porto, αγαύη, κανέλλα και λεμόνι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7€ ενώ το απλό ποτό κοστίζει 5€. Σημειώστε ότι θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι.

Πικάπ
Δημοφώντος 10, τηλ: 211 214 5079

Σε άκρως καλοκαιρινό mood, το freestyle μπαράκι με τις ωραίες μουσικές και τα ακόμα πιο ωραία (και φτηνά) ποτά ανανεώνει την κοκτέιλ list του και μας δίνει ακόμα μια αφορμή να το επισκεφτούμε. Από τον νέο κατάλογο ξεχωρίσαμε το Passion for Vanilla με βότκα, πουρέ από φρούτο του πάθους, σιρόπι βανίλιας και φρέσκο χυμό λάιμ, το εξωτικό Carribean με Cointreau, ρούμι και χυμό μπανάνας και το Ocho Masillas, με λευκή τεκίλα, μαστίχα, χυμό κράνμπερι, μαρμελάδα πορτοκάλι και φρέσκο τζίντζερ. Οι τιμές τους ανέρχονται στα 8€. Το απλό ποτό κοστίζει 5€.

Κύριος Χου
Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, τηλ.: 210 3423972

Καλοκαίρι και… Κύριος πάνε πακέτο, κι έτσι για ακόμα μια σεζόν πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια της αυλής του Κύριου Χου – ο οποίος πλέον δηλώνει ετών τριών- από το πρωί για να απολαύσουμε σούπερ brunch μέχρι το βράδι για εξίσου λαχταριστά κοκτέιλ, σε ολοκαίνουργια λίστα. Δοκιμάστε τα Passion Tai με ρούμι, σιρόπι αμυγδάλου, χυμό λάιμ, λικέρ πορτοκάλι και αφρό από φρούτο του πάθους και την Latina με cachaca, ρούμι, αγγούρι, σιρόπι βασιλικού, πουρέ από φρούτο του πάθους, χυμό λάιμ και λικέρ passoa.  Οι τιμές τους ξεκινούν από 8€.

Ζέφυρος
Τρώων 36, 2103462677

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά δεν νοείται, και η γειτονιά των Πετραλώνων δε στερείται ούτε αυτού. Από τα πιο νοσταλγικά θερινά της Αθήνας, ο σινεφίλ Ζέφυρος της New Star διαθέτει μια χαλικόστρωτη αυλή πλαισιωμένη από παλιές μπομπίνες, αγιοκλήματα και κινηματογραφικές αναφορές, ενώ προβάλλει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σε ποιοτικές επανεκδόσεις. Χίτσκοκ, Ντε Σίκα, Ταβιάνι και Μπελα Ταρ συγκαταλέγονται στους δημιουργούς τις ταινίες των οποίων θα απολαύσουμε φέτος. Κάντε κλικ εδώ για το πρόγραμμα

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v