Πάμε άλλη μια βόλτα στο Μετς

Οι βόλτες, τα καφενεδάκια, οι μποέμ πεζόδρομοι, τα μπαράκια και οι κορυφαίες γευστικές στάσεις στο «μπαλκόνι της Αθήνας».
Πάμε άλλη μια βόλτα στο Μετς
Χρωματιστά νεοκλασικά και εντυπωσιακές επαύλεις στα πόδια του Αρδηττού. Πεζόδρομοι πνιγμένοι στις ακακίες και τις γαζίες που καταλήγουν σε λοφάκια και καταπράσινα πάρκα. Μικρομάγαζα και συνοικιακά καλλιτεχνικά καφενεδάκια που διατηρούν τον μποέμ χαρακτήρα ο οποίος κάποτε έδωσε στη συνοικία το προσωνύμιο «αθηναϊκή Μονμάρτη». Το Μετς είναι μία από τις πιο low profile και τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης, μια συνοικία στην οποία θα ήθελες να ζεις.

«Μπαλκόνι της Αθήνας» το είχε αποκαλέσει ο Λε Κορμπυζιέ, και τα νεοκλασικά αλλά και τα κτίρια του μοντερνισμού που χτίστηκαν εδώ πριν από έναν αιώνα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, αντικρίζοντας ταυτόχρονα την Ακρόπολη, το Καλλιμάρμαρο και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, δηλαδή… σύσσωμη την «καρδιά» της Αθήνας.

Η ιστορία της περιοχής ξεκινά πριν ενάμιση αιώνα, όταν ο Ιλισός κυλούσε ακόμα στα πόδια της συνοικίας, στην κοίτη που αποκαλούσαν οι ντόπιοι «Βατραχονήσι», ενώ στην κορυφή των λόφων υπήρχαν ανεμόμυλοι και στα γεφυράκια σύχναζαν τα ερωτευμένα ζευγαράκια της Αθήνας, κυρίως… τα «παράνομα», αυτά των παντρεμένων που «βάφτισαν» τη γειτονιά Παντρεμενάδικα. Αργότερα τον 19ο αιώνα, ένας Βαυαρός άνοιξε την πρώτη μπυραρία της Αθήνας, την «Μετς», που έδωσε και το σημερινό όνομα στη συνοικία. Και μπορεί η μπυραρία να μην υπάρχει πια, αλλά το Μετς έχει τα δικά του στέκια, και τις δικές του αφορμές για βόλτες στα όμορφα δρομάκια του.

Στάση 1η: Το αλσάκι του Λογγίνου
Πράσινο, δρομάκια για ρομαντζάδα, χώρο για παιχνίδι με τα παιδιά ή για βόλτες με τα κατοικίδια και ένα πλέγμα από μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφα δρομάκια θα βρείτε στο λόφο του Λογγίνου και γύρω από αυτόν. Οι οδοί Μάρκου Μουσούρου, Αρχιμήδους και Ευγ. Βουλγάρεως είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων δρόμων με γοητευτικά παλιά κτίρια, δέντρα, όμορφα παρτέρια στο πλακόστρωτο και αίσθηση παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας.

Στάση 2η: Για καφέ στο Οντεόν (Μ. Μουσούρου 19, τηλ: 2109223414) 

Από τα παλιότερα στέκια της περιοχής, το sui generis αυτό καφενεδάκι με την μεγάλη τζαμαρία και τη vintage προσωπικότητα σερβίρει καφέ από το πρωί και ποτά το βράδυ υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής τζαζ.

Στάση 3η: Για sightseeing στο Α’ Νεκροταφείο

Κι όμως, αν ξεπεράσετε το «μακάβριο» του χώρου, στο κοιμητήριο της οδού Αναπαύσεως θα ανακαλύψετε την μεγαλύτερη υπαίθρια γλυπτοθήκη της Αθήνας, με σπουδαία δημιουργήματα να κοσμούν τις τελευταίες κατοικίες μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Στάση 3η: Για φαγητό στην Αναπαύσεως
Το Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, τηλ: 2109244388) είναι η καλύτερη επιλογή για μαγειρευτό φαγάκι στην γειτονιά. Στα τραπεζάκια που απλώνει στο φαρδύ πεζοδρόμιο αυτό το πολυσυλλεκτικό μαγειρείο – που αποτελεί και μέγα μποέμικο στέκι – σερβίρονται εκπληκτικά κεφτεδάκια, ρολό με πατάτες, λαδερά και άλλα λαχταριστά μαγειρευτά ημέρας σε γενναιόδωρες μερίδες (περί τα 10€ το άτομο με κρασί). Ακριβώς δίπλα, δε, οι λάτρεις των burgers θα βρουν το μικρότερο αδερφάκι της οικογένειας του Colibri, το «Κολιμπράκι» (Αναπαύσεως 9, τηλ: 2109214277) . Στα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τραπεζάκια του πεζοδρομίου καταφθάνουν τα ονομαστά burgers του, όπως το Bacon Egg και το Yoggie B, αλλά και εξαιρετικές πίτσες (υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο).



Στάση 4η: Βράδυ στο Μετς
Νύχτα στο Μετς και είναι ώρα για αλκοόλ και ωραίες μουσικές. Κάτι που μας χαρίζει το Κάιν (Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος, τηλ: 2109227616) με την vintage διακόσμηση, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και τα λίγα τραπεζάκια έξω. Οι ήχοι εδώ είναι funk rock και τα κοκτέιλ που ετοιμάζονται στην μπάρα είναι ευφάνταστα και κυμαίνονται στα 8-9€.

Για live μουσικές πιάνουμε θέση γύρω από τη σκηνή του Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, τηλ: 210 9213310), που πραγματοποιεί μετακλήσεις μεγάλων ονομάτων της διεθνήούς τζαζ, αλλά φιλοξενεί και σπουδαία ελληνικά ονόματα και σχήματα έθνικ και έντεχνων μουσικών μονοπατιών. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούνται διαφορετικοί καλλιτέχνες, με εισιτήριο που κυμαίνεται στα 15€ για είσοδο στο μπαρ.



Για ωραία κοκτέιλ και ακόμη ωραιότερη θέα, ανεβαίνουμε στην βεράντα του Skyfall (Μ. Μουσούρου 1, τηλ: 2109210098), εδώ όπου απολαμβάνουμε συγκλονιστικά κοκτέιλ (περί τα 10€), ατενίζουμε το Στάδιο και το Ναό του Ολυμπίου Διός και, συχνά-πυκνά, πετυχαίνουμε acoustic live για να χαλαρώσουμε.

Στάση 5η: Για υγιεινό τσιμπολόγημα στην «αντίπερα όχθη»

Στα «σύνορα» Μετς και Μακρυγιάννη, το Ζάχαρη & Αλάτι (Καλλιρόης 2 και Αθ. Διάκου, τηλ: 2109244322)  σερβίρει από νωρίς το πρωί ως τα μεσάνυχτα χορτοφαγικές γεύσεις, το πιο υγιεινό δηλαδή fast street food της περιοχής. Εδώ βρίσκουμε φαλάφελ, αραβική ροβιτσα (μπιφτέκια από φασόλια με μυρωδικά και λαχανικά), παραδοσιακή χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, πολύχρωμες σαλάτες και σπιτικά γλυκά όπως κέικ καρύδας, ρυζόγαλο από γάλα αμυγδάλου, μωσαϊκό και χειροποίητες μπάρες δημητριακών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v