Μια μπαρότσαρκα στις πιάτσες του Μετρό

Από Χολαργό, Πανόρμου και από εκεί Μοναστηράκι και Γκάζι, εξερευνούμε τις πιο hot πιάτσες δίπλα στο Μετρό και απολαμβάνουμε το ποτό μας στις πιο τίμιες διευθύνσεις.
Μια μπαρότσαρκα στις πιάτσες του Μετρό

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Για όσους το αυτοκίνητο δεν αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ μετακινήσεων, το Μετρό του… Σαββατοκύριακου (και του μεσονυκτίου) είναι μια πρώτης τάξης ευκολία για νυχτοπερπατήματα. Μάλιστα οι αφορμές για αυτά είναι δεκάδες, μιας και γύρω από τους σταθμούς του υπάρχουν άφθονες επιλογές μπαροκατάστασης για κάθε γούστο και διάθεση.


Χτυπήσαμε λοιπόν κι εμείς εισιτήριο, αφήσαμε το αυτοκίνητο σπίτι, βγήκαμε Πανόρμου, Μοναστηράκι, Χολαργό και Κεραμεικό και επισκεφθήκαμε αγαπημένες διευθύνσεις για ένα ποτάκι – ή και παραπάνω.


Τα cocktails κατέβηκαν κάτω στον Χολαργό


White Spoon (Μεσογείων 234, τηλ.: 210 6533645): Ένα μεγάλο, ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι και χρωματιστές καρέκλες κυριαρχούν στον εξωτερικό χώρο, ενώ μέσα η vintage αισθητική συναντά τις βιομηχανικές λεπτομέρειες σε φωτιστικά και οροφή, και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικά απροσδόκητο. Το White Spoon Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί, για εξαιρετικό καφέ, πρωινό με λαχταριστές ομελέτες και άλλα ιδιαίτερα σνακ, μέχρι… το επόμενο, για κοκτέιλ και ωραίες μουσικές. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο guest DJs αναλαμβάνουν την κονσόλα. Τα ποτά κοστίζουν 6€ και τα (σούπερ) κοκτέιλ 8€. 


Bootleg Bar (Φανερωμένης 8, τηλ.: 210 6511288): Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήρθε και στον Χολαργό, μέσα από αυτό το προσεγμένο μπαράκι που συνδυάζει τέλεια το βιομηχανικό design με τις ρετρό πινελιές στη διακόσμησή του. Τακτικά διοργανώνει events που ποικίλουν από βραδιές οινογνωσίας μέχρι flea market με ρούχα και αξεσουάρ, ή DJ sets με βινύλια, ενώ ανοίγει από νωρίς για hot dogs, σαλάτες και κρύα σνακ για να συνεχίσει μέχρι πρωίας με ιδιαίτερα cocktails, όπως το Oxaca’s Rest με mescal, φρέσκο χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού και πουρέ ροδιού. Οι μουσικές κινούνται κατά κανόνα σε rock-jazz-funk μονοπάτια, ενώ τα cocktails στοιχίζουν 8-9€. 

Boogie (Μεσογείων 236, τηλ.: 6937431401): Κόκκινα πλαίσια στις τζαμαρίες, ξύλινα τραπεζάκια με χρωματιστές καρέκλες και «αλκοολική» ατμόσφαιρα με μια φωτισμένη κάβα στο εσωτερικό, μας προδιαθέτουν θετικά για την είσοδό μας στο Boogie. Εκεί όπου τα signature cocktails κλέβουν εύκολα την παράσταση – δοκιμάστε τα Eastern Remedy και Pyrat – και οι μουσικές κινούνται σε jazz-o-funk και soul μονοπάτια, χωρίς να λείπουν και οι θεματικές βραδιές με guest DJ’s, όπως εκείνη της 11/10 με τον Blend Mishkin στα decks. Τα κοκτέιλ ξεκινούν 8€. 


Μοναστηράκι, βραδινό ποτάκι


Vintage (Μητροπόλεως 66-68, τηλ.: 213 0296570): Wine Bar με άποψη και στιλ, το Vintage βρίσκεται στον σικάτο χώρο του ιστορικού κτιρίου του Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως, και το τιμάμε συχνά, αφού εδώ σερβίρονται σε ποτήρι όλες (ακόμα και οι πιο σπάνιες και πιο δυσεύρετες) ετικέτες κρασιών της κάβας, ενώ το «άνοιγμα» γίνεται με μια ειδική βελόνα έτσι ώστε να μην αφαιρείται ο φελλός (η τεχνολογία αυτή λέγεται coravin). Περισσότερες από εκατό ετικέτες λοιπόν, για τον ουρανίσκο σας μόνο, οι οποίες συνδυάζονται με γευστικές προτάσεις από το μενού, όπως σάντουιτς με τραγανό bacon και σάλτσα αλμυρής σοκολάτας, παλαιωμένη πικάνια και εξαιρετικές ποικιλίες τυριών από κάθε γωνιά του κόσμου. Τα ποτήρια κρασιού ξεκινούν από 4€, ενώ οι γευστικές επιλογές από 10€. 

Couleur Locale (Νορμανού 3, τηλ: 2167004917): Ήρθε πέρυσι στη νυχτερινή ζωή της πόλης και έμεινε. Η πιο ρομαντική ταράτσα του κέντρου του ανήκει, και προσφέρει σούπερ θέα στην Ακρόπολη με την απαραίτητη… μέριμνα (βλ. σόμπες) για να μην παγώσουμε εν όψει χειμώνα. Το εσωτερικό του είναι εξίσου ατμοσφαιρικό με μια μεγάλη μπάρα να δεσπόζει στο κέντρο του, και τους φωτισμούς να παίζουν – όπως και στην ταράτσα – στις αποχρώσεις του μπλε. Παραδόξως, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στο κοινό, γεγονός που μας επιτρέπει ενίοτε πριβέ καταστάσεις και ρομαντζάδες. Η μουσική επιτρέπει το socializing και την κουβέντα, ενώ τα cocktails του είναι ικανοποιητικά και ξεκινούν από 7,5€. Για όσους πεινάσουν, το μενού περιλαμβάνει νοστιμότατο τσιμπολόγημα με γεύσεις τύπου tapas από 5€.

Taf (Νορμανού 5, τηλ: 2103238757): Μια… ανάσα δίπλα από το Couleur Locale, λιγότερο κρυμμένο, βρίσκεται το πιο arty από τα arty καφέ μπαρ της Αθήνας, εκείνο που μας σύστησε από πολύ νωρίς τη φιλοσοφία του «πιες το ποτό σου, δες και την gallery σου». Highight του φυσικά η μεγάλη του αυλή, η οποία αυτήν την περίοδο σκεπάζεται και θερμαίνεται, ενώ οι εκθέσεις στα δωμάτια των νεοκλασικών που την περιβάλλουν ανανεώνονται διαρκώς και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Το Taf είναι ένα από τα πιο sui generis στέκια της πόλης, και ανοίγει από νωρίς για καφεδάκι μέχρι αργά για ποτό υπό τους ήχους jazz και funk κυρίως μουσικών επιλογών. Το απλό ποτό κοστίζει 6€.


Γκάζι στο ροκ και cocktails με το κουτάλι


A Liar Man (Σωφρονίου 2, 210 3426322): Μια αληθινή όαση στη χαβούζα του Γκαζιού, το A Liar Man είναι παντός καιρού: το καλοκαίρι η νησιώτική του ατμόσφαιρα σε τηλεμεταφέρει σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, ενώ τον χειμώνα το cosy εσωτερικό του σε υποδέχεται για «ζεστά» ποτά σε όμορφη ατμόσφαιρα με έντονο το στοιχείο του λευκού και του ξύλου. Η μουσική κινείται σε jazz, blues και ethnic μονοπάτια αρχικά, κι όσο η ώρα περνά υιοθετεί πιο rock φιλοσοφία, ενώ δεν αποκλείεται στους τοίχους του να φιλοξενηθούν κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής ή/και φωτογραφίας. Το απλό ποτό κοστίζει 8€.


45 μοίρες (Βουτάδων και Ιάκχου 18, τηλ.: 210 3472729): Έφερε πρώτο τα ροκ ακούσματα στο Γκάζι, το αγαπήσαμε κυρίως για την ταράτσα του που αγναντεύει τις κόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να σερβίρει ωραίες μουσικές, καθαρά ποτά και παγωμένη μπύρα. Τόσο στον εσωτερικό, «χειμωνιάτικο» χώρο του, με το μεγάλο video wall που προβάλλει βίντεο κλιπ, όσο και στην ταράτσα η οποία ακόμα… αντέχει. Η μπάρα σερβίρει ολόσωστα mojito, caipirinha, cuba libre και λοιπά δημοφιλή, ενώ το ποτήρι μπύρα κοστίζει 5€ και τα cocktails 8-10€.

Momix (Κελεού 1-5, τηλ.: 6974350179): Η «μάνα» των μοριακών cocktails εν Αθήναις ακούει στο όνομα Momix και αποτελεί το πρώτο – μέχρι στιγμής – μαγαζί της πόλης (μαζί με εκείνο στης Γλυφάδας) όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε ιδιαίτερες αλκοολούχες γεύσεις πλήρως αποδομημένες: Σφαίρες, αφροί, ξηρός πάγος και όλες οι μέθοδοι της μοριακής κουζίνας στο ποτήρι ή το πιάτο μας. Το Momix στο Γκάζι διαθέτει όμορφο εσωτερικό με βιομηχανικούς τόνους και παλέτες, ενώ η αυλή του τα καλοκαίρια είναι χάρμα οφθαλμών. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 8 έως 10€ και προτείνουμε να πειραματιστείτε με τις επιλογές, μιας και ο κατάλογος αλλάζει συχνά. Φυσικά, διαθέτει και πιο mainstream επιλογές, όπως εξαιρετικά daiquiri.


Κατεβαίνουμε Πανόρμου;


Lab (Τριφυλλίας 71, τηλ: 2155500791): Μια ανηφόρα μακριά από το μετρό και την εκνευριστική βαβούρα της Πανόρμου, και βρισκόμαστε μπροστά στο Lab, το café bar/ μυστικό της γειτονιάς που απολαμβάνει το πράσινο του πάρκου μπροστά του, από μια ωραιότατη, σκεπαστή αυλή. Από τα έπιπλα αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι την ψαγμένη μουσική ετερόκλητων ειδών και τον συνδυασμό ωραίων κοκτέιλ και φθηνών ποτών με ελληνικά αποστάγματα, η φιλοσοφία του Lab είναι mix’n’match. Οι τιμές του είναι επίσης εξαιρετικές. Τα ποτά στοιχίζουν 5€, τα κοκτέιλ ξεκινούν από τα 7€ και οι μπύρες από 3,50€. Ανοίγει από νωρίς το πρωί, σερβίροντας πολύ καλό καφεδάκι.


Cupa Cupa tiki bar (Λουίζης Ριανκούρ 58, τηλ: 2106922488): Το όνομά του προδίδει την εξωτική του διάθεση, η οποία ενισχύεται από διακοσμητικές πινελιές από μπαμπού και πολυνησιακές αναφορές. Οι funky soul και rock μουσικές ταιριάζουν γάντι στην ατμόσφαιρα, ενώ η μεγάλη ξύλινη μπάρα του φτιάχνει από νωρίς καφέδες και το βράδυ σερβίρει ξεχωριστά tiki κοκτέιλ. Από τα τελευταία ξεχωρίζουμε την υπέροχη Tiki Margarita με tequila blanco, λάιμ, σιρόπι ζάχαρης και orgeat syrup, αλλά και όλα όσα παντρεύουν το ρούμι με εξωτικά φρούτα. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v