Οι Κυκλάδες στην Αθήνα: 5 στέκια καλοκαιρινά

Ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία, ακόμα και μπαράκια στην Αθήνα φοράνε τα γαλανόλευκά τους και μας ταξιδεύουν νοερά μέχρι τις Κυκλάδες.
Οι Κυκλάδες στην Αθήνα: 5 στέκια καλοκαιρινά
της Ηρώς Κουνάδη

Αν δεν πηγαίνουμε (ακόμα, ή γενικώς) εμείς στις Κυκλάδες, έρχονται οι Κυκλάδες σε εμάς. Κι αυτό χάρη σε πέντε αθηναϊκά στέκια, που στήνουν τα τραπεζάκια τους ανάμεσα σε ασβεστωμένα πεζούλια, μπλε παραθυρόφυλλα, χτιστά καναπεδάκια και δίχτυα από ψαρόβαρκες. Εκεί μας σερβίρουν κυκλαδίτικες νοστιμιές, ή ωραία κοκτέιλ με θέα στα φώτα της πόλης, και μας κάνουν να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε... κάπου στο κέντρο του Αιγαίου.

Τα χτιστά καναπεδάκια και τα λευκά πεζούλια του Άπολις 
Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 210 5060620

Καρεκλίτσες σκηνοθέτη από μπλε καραβόπανο, νησιώτικο πλακόστρωτο, φαναράκια για τον φωτισμό, ολόλευκα πεζούλια και χτιστά καναπεδάκια με αφράτες μαξιλάρες συνθέτουν το εντελώς κυκλαδίτικο σκηνικό στο «Scherzo» bar του πολυχώρου Άπολις, στην Πετρούπολη. Ένα σκηνικό με το οποίο κάνει τέλεια αντίθεση η πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη απεραντοσύνη της Αθήνας –ελάτε αργά το απόγευμα, για να χαζέψετε τα φώτα της πόλης να ανάβουν πίνοντας το ποτό σας και ακούγοντας ωραίες jazz και lounge μουσικές.

Οι μεζέδες στην αυλή της Θάλειας από την Τζια
Κουτσικάρη 47, Αμπελόκηποι, τηλ.: 215 5207098

Το Θάλειας Μεζεδοτεχνείον μας ήρθε στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια από την Τζια, και μας κέρδισε με την όμορφη αυλίτσα του, τα σπιτικά μεζεδάκια και τις νησιώτικες συνταγές της κυρίας Θάλειας. Τα ξύλινα τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες τους απλώνονται στη σκιά της μουριάς, και πλάι στους κισσούς που σκαρφαλώνουν τον τοίχο, και το σκηνικό είναι ό,τι πλησιέστερο θα βρείτε σε καλοκαιρινές διακοπές… κοντά στον Άρειο Πάγο. Η νησιώτικη κουζίνα έχει, εννοείται, την τιμητική της, ενώ δε λείπουν και οι μικρασιατικές συνταγές, όπως τα μερακλίδικα σουτζουκάκια και η πίττα Καισαρείας. Στα νησιώτικα «οπωσδήποτε» σημειώστε τις παντρεμένες με ντομάτα σαρδέλες, τις γαρίδες κανταΐφι, και τις κροκέτες μπακαλιάρου με σπιτική σκορδαλιά. Τα συνοδεύετε όλα με ωραιότατο χύμα κρασί από το οινοποιείο Παπαγεωργίου, και ο λογαριασμός «βγαίνει» στα 15€ το άτομο.

Η Καλλιθέα ψήνεται… Για Ψαράκι
Αθηνάς 8, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9530764

Μπλε παράθυρα, λευκά τραπέζια και δίχτυα κρεμασμένα στους τοίχους φτιάχνουν το απόλυτο νησιώτικο σκηνικό στο «Για Ψαράκι» της Καλλιθέας. Όπως προδίδει το όνομά του, οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν εδώ την τιμητική τους. Μην περιμένετε, όμως, «κλασικά» πράγματα: Πέστροφα τηγανητή σε γίδινο βούτυρο, γαρίδες σουβλάκι με τοματίνια και φέτες κρεμμυδιού, καραβιδόψιχα με κουρκούτι, μύδια σαγανάκι και γαριδάκι συμιακό είναι μερικά από τα hit του καταλόγου. Στα πιάτα ημέρας μπορεί να πετύχετε συνταγές όπως χταποδάκι με γιουβέτσι, καλαμάρια γεμιστά και μυδομακαρονάδα. Συνοδεύετε βεβαίως με ουζάκι που ταιριάζει τέλεια, και υπολογίζετε περί τα 15-20€ το άτομο.

Οι κυκλαδίτικες πρώτες ύλες μαγειρεύονται στο Φανάκι
Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, τηλ.: 211 7200988

Σας το έχουμε συστήσει και παλιότερα το Φανάκι, είναι ένα από τα αγαπημένα μας διακοπο-μεζεδοπωλεία στα Μελίσσια. Στα τραπεζάκια του που απλώνονται έξω παρελαύνουν νόστιμα μεζεδάκια με πρώτες ύλες από πολλά και διάφορα νησιά εντός κι εκτός Κυκλάδων: Λουκάνικο Τήνου με μαραθόσπορο, λούζα από την Τήνο, ψητό Μαστέλο Χίου σβησμένο με μαστίχα, δυσεύρετη στην Αθήνα πετρωτή (παραδοσιακό τυρί από την Άνδρο), πέστροφα καπνιστή από την Καλλονή της Λέσβου και ναξιώτικο κομό (τυρί και αυτό) σαγανάκι. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, τα συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο, ή χιώτικη Σούμα –επίσης αρκετά δυσεύρετη στα αθηναϊκά στέκια– και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 19.00 έως τις 2.00 το πρωί. Παρασκευή και Σάββατο είναι σοφό να κάνετε κράτηση, καθότι ο χώρος είναι περιορισμένος.

Ένας Σαντορινιός στα Πετράλωνα
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3451629

Μια πανέμορφη κυκλαδίτικη αυλίτσα, δυο βήματα από τον σταθμό του ηλεκτρικού των Πετραλώνων, μας ταξιδεύει μέσα από τις γεύσεις της στην υπέροχη Σαντορίνη. Στα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια της, ανάμεσα σε ασβεστωμένα πεζούλια και μπλε παράθυρα, δοκιμάζουμε ντοματοκεφτέδες, φάβα, πίτες, ωραία κρεατικά στη σχάρα, σπεσιαλιτέ σαν τη Λάβα Ηφαιστείου, σουτζούκι δηλαδή με τυριά και μελιτζάνες στο πήλινο, αλλά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Οι τιμές κυμαίνονται επίσης σε τίμια επίπεδα – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο με ωραίο γλυκόπιοτο κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v