Τα αγαπημένα μας στο Κολωνάκι

Τρία μπαρ, πέντε νόστιμες διευθύνσεις για φαγητό και δύο θερινά σινεμά είναι λόγοι αρκετοί για να (ξανα)βολτάρουμε στο Κολωνάκι.
Τα αγαπημένα μας στο Κολωνάκι
της Ηρώς Κουνάδη

Όσα και αν μπορείς δικαιολογημένα να του προσάψεις, το Κολωνάκι δεν θα πάψει ποτέ να είναι ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα υπέρ του δέοντος mainstream μπαράκια του θα βρεις τζαζ ναούς, νόστιμα μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεδάκια και στέκια στα οποία γράφτηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο Ιστορία. Κι επίσης, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι εδώ βρίσκονται δύο από τα ωραιότερα θερινά σινεμά και μια από τις ατμοσφαιρικότερες πλατείες της πόλης (για τη Δεξαμενή μιλάμε, μην πάει ο νους σας στο κακό). Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι αξίζει ένα ακόμα αφιέρωμα στα αγαπημένα μας κολωνακιώτικα στέκια για φαγητό, καφέ και ποτό.

Για ποτό… 

Minnie the Moocher (Τσακάλωφ 6, τηλ.: 210 3641686): Έχει και το Κολωνάκι το δικό του speakeasy –ή σχεδόν: Το Minnie the Moocher δανείζεται πολλά στοιχεία από το trend της ποτοαπαγόρευσης (δερμάτινα καθίσματα, μυστηριώδεις φωτισμοί, μουσικές που παραπέμπουν στην τζαζ ατμόσφαιρα της εποχής…) αλλά διατηρεί ταυτόχρονα και ένα εντελώς δικό του, ξεχωριστό ύφος. Ειδική μνεία αξίζουν τα κοκτέιλ του, με γενναίες ποσότητες αλκοόλ όλα, και οι τζαζ, funk και swing μουσικές που αγαπά πολύ η κονσόλα. Σημειώστε ότι θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για ατμοσφαιρικό καφεδάκι. Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από 8€. 


City Cocktail Bar (Χάρητος 43, τηλ.: 210 7228910): Χρόνια τώρα στις επάλξεις του απόλυτα καλοκαιρινού πεζόδρομου της Χάρητος, μαζεύει τα ετερόκλητα πλήθη – από φανατικούς θαμώνες του Κολωνακίου μέχρι θεατές των Σινέ Δεξαμενή και Αθηναία, που έρχονται για να συζητήσουν την ταινία που μόλις τελείωσε– στα ψηλά τραπεζάκια και τις μεγάλες μαξιλάρες που απλώνει έξω στον πεζόδρομο. Σερβίρει ωραία κοκτέιλ και παίζει μουσικές που καλύπτουν όλο το φάσμα της jazz-o-funk, χωρίς να λείπουν τα κινηματογραφικά soundtrack αλλά και κάποια πιο rock και dance περάσματα προς το τέλος της εβδομάδας. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, και τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9-11€.


Jazz in Jazz (Δεινοκράτους 4, τηλ: 210 7258362): Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα παλαιότερα και αυθεντικότερα τζαζ στέκια της πόλης. Μας αρέσει ιδιαίτερα η εντελώς sui generis διακόσμηση, που περιλαμβάνει… τα πάντα, από εξώφυλλα ιστορικών δίσκων, αφίσες των μεγάλων της αμερικανικής μουσικής, τρομπέτες, βιβλία για την jazz και βέβαια επιτοίχιες θήκες με άπειρα CD παντού. Το ατμοσφαιρικό περιβάλλον συμπληρώνουν οι αυστηρά επιλεγμένες μουσικές που κινούνται από το ραγκτάιμ και την πρώτη εποχή της τζαζ έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, αφήνοντας αυστηρά απ’ έξω Bee Bop και λοιπούς επιγόνους. Στα συν, οι χαμηλές τιμές στα ποτά, τα οποία ξεκινούν από 4€. Θα το βρείτε ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Κυριακής, από τις 20.00 μέχρι τις 4.00 περίπου το πρωί.

…Και για φαγητό

Το καφενεδάκι της Δεξαμενής
(στην ομώνυμη πλατεία): Το αγαπημένο στέκι του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη και του Βάρναλη επέστρεψε θριαμβευτικά στη ζωή της πόλης πριν από δύο χρόνια, και δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να ποτίζει ουζάκια, ρακές και κρασί τα πλήθη που συνωστίζονται στα τραπεζάκια του. Τα οινοπνεύματα, βέβαια, συνοδεύουν ωραιότατα μεζεδάκια, τόσο παραδοσιακά (πατάτες με αυγά ή διαφόρων ειδών τηγανιές) όσο και «νεωτεριστικά» (σαν τις φακές με μανούρι και λιαστή ντομάτα, ή το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα σύκου και μπαλσάμικο). Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, για μερικά καραφάκια μετά τσιμπολογήματος. 


Taverna Catalana (Σίνα 9, τηλ.: 210 3610447): Έφερε την καταλανική κουζίνα στο Κολωνάκι, σε έναν μικρό αλλά πανέμορφο χώρο γεμάτο καταλανικά μεμοραμπίλια, ψηλά τραπέζια και σκαμπό στην μπάρα. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται πιάτα όπως η brandada (κρέμα μπακαλιάρου), το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και καραμελωμένα κρεμμύδια και το burger Big Joan με μανιτάρια και patatas bravas με σκορδάτη σάλτσα. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα του. 


Μαντζάρου 3 (Μαντζάρου 3, τηλ.: 210 3388216): Μία από πιο μυστικές ταρατσούλες της πόλης κρύβεται στην κορυφή αυτού του τριώροφου νεοκλασικού, το οποίο στεγάζει ένα all day café bar restaurant με προσεγμένη μεσογειακή κουζίνα και ωραίες μουσικές. Στα «οπωσδήποτε» του μενού του σημειώστε τη δροσερή σαλάτα με φινόκιο, μήλο και βινεγκρέτ μήλου, τα μανιτάρια Portobello γεμιστά με Φιλαδέλφεια και μπέικον, και το φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο σε πάπρικα και κόλιανδρο. Σερβίρει επίσης και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (μόνα τους ή για επιδόρπιο στο γεύμα σας) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8-9€. Για το φαγητό, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί.


Φιλίππου (Ξενοκράτους 19, τηλ.: 210 7216390): Η ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας ξεχειλίζει σε αυτό το νοσταλγικό μαγειρείο, που κοντεύει τον έναν αιώνα ζωής –πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1923. Στο λιτό, ρετρό περιβάλλον του με τα υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και γήινα χρώματα, δοκιμάζουμε σπιτικές νοστιμιές όπως κόκορα με μακαρόνια, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, αρνάκι κρασάτο με θυμάρι και δεντρολίβανο και μελιτζάνες με τυριά. Προσοχή, μόνο στο ωράριο: Σερβίρει 13.00-17.00 και 20.30-24.00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και μόνο 13.00-17.00 το Σάββατο, ενώ την Κυριακή ξεκουράζεται. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο, με δικό τους κρασάκι και κερασμένο χαλβά σιμιγδαλένιο. 


Para Siempre (Χάρητος 43, τηλ.: 210 7210155): Είναι wine bar είναι και tapas bar, επί το ελληνικότερον όμως, με πιατάκια που φορτώνονται νοστιμιές σαν τα κεμπαπάκια από κοτόπουλο, την τάρτα με κολοκυθάκια, δυόσμο και φέτα, ή τα μελωμένα πανσετάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου. Για μερικά ποτήρια κρασί συν τσιμπολόγημα, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο.

Και δυο ειδικές μνείες…

Το Σινέ Δεξαμενή (στην ομώνυμη πλατεία, τηλ.: 210-3602363): Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά θερινά σινεμά της Αθήνας κατά την ταπεινή μας άποψη προβάλλει, ανάμεσα στις χολιγουντιανές παραγωγές, ευρωπαϊκές επανεκδόσεις και διοργανώνει αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο.


Η Αθηναία (Χάρητος 50, τηλ.: 210 7215717):…Και η τυρόπιτά της, που είναι ένας αδιαμφισβήτητος αθηναϊκός θρύλος. Κατά τα λοιπά, καταπράσινο ντεκόρ και νοσταλγική ατμόσφαιρα συμπληρώνουν το σκηνικό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v