Νεάπολη: 8 διευθύνσεις στο sui generis κέντρο

Ανακαλύπτουμε οκτώ υπέροχα μέρη για καφέ, ποτό και καλό φαγητό μεταξύ Στρέφη και Λυκαβηττού, στην «ήρεμη δύναμη» του κέντρου, την Νεάπολη.
Νεάπολη: 8 διευθύνσεις στο sui generis κέντρο
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποτε ήταν η εξοχή των Αθηνών, και στους δρόμους της δέσποζαν μάντρες και χαμόσπιτα ανάμεσα στους λόφους του Στρέφη και του Λυκαβηττού. Και μπορεί τα γκρίζα κτίρια της Ιπποκράτους και της Τρικούπη να μην το μαρτυρούν πια, αλλά τα διατηρητέα σπιτάκια στις γειτονιές που απλώνονται από εκεί ως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα θερινά σινεμαδάκια σε κρυμμένες αυλές, τα νοσταλγικά παρεΐστικα ταβερνάκια σε νεοκλασικά και τα μποέμ στέκια που σφύζουν από ζωντάνια στο μεταίχμιο Εξαρχείων και Κολωνακίου μας θυμίζουν πως η Νεάπολη είναι μία από τις πιο οικείες συνοικίες της Αθήνας. Αυτή την οικεία ατμόσφαιρα αναζητάμε σε οκτώ από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για καφέ και ποτό. 

Αλεξάνδρα 
Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, τηλ: 2106420874

Σε έναν φωτεινό χώρο, πνιγμένο στο πράσινο και με μια ωραιότατη αυλή που ανοίγει όταν ο καιρός το επιτρέπει, η Αλεξάνδρα σερβίρει ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της: Ψήνει χειροποίητο ψωμί, φρέσκα ψάρια ανοιχτής θάλασσας, ποικιλίες ψητών στα κάρβουνα και μεσογειακά μαγειρευτά – δοκιμάστε από γαύρο μαρινάτο μέχρι γεμιστά και από κολοκυθάκια αυγολέμονο μέχρι χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα και τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Θα βρείτε επίσης πολύ καλή ποικιλία σε ετικέτες κρασιών και μπύρας. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 

Σβούρα 
Χαριλάου Τρικούπη 170, τηλ: 2106466615

«Ψηλά» στην Τρικούπη, κρυμμένη από την βουή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η Σβούρα μας υποδέχεται παιχνιδιάρικα, με την… πίστα για κουτσό στην είσοδο και την μεγάλη σβούρα που κρέμεται στην κυρίως σάλα. Το παρεΐστικο «καφεποτομεζεδορακοπωλείον» προσφέρει κάτι για όλες τις ώρες: Καφεδάκι από νωρίς το πρωί, μαζί με επιτραπέζια ή εφημερίδες, κρασάκι με μεζεδάκια από το μεσημέρι – δοκιμάστε τις δροσερές σαλάτες και τις ποικιλίες λουκάνικων – και φθηνές ρακές αργότερα, όταν ανάβει το κέφι. Δική μας αδυναμία, η πίσω εσωτερική αυλή με τα χαριτωμένα τραπεζάκια. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ρακοκατάνυξη μετά μεζέδων. 

Πειναλέων 
Μαυρομιχάλη 152, τηλ: 2106440945

Στη νοσταλγική μονοκατοικία του Πειναλέοντα, θα πιάσετε τραπέζι στη σάλα με τα παλιά κάδρα και τις αφίσες, θα δοκιμάσετε κλασικές μερακλίδικες γεύσεις, από πανσέτα φούρνου μέχρι χορταστικό αχνιστό κότσι και κόκορα κρασάτο, αλλά και πιο «πειραγμένες» ελληνικές γεύσεις όπως χοιρινό με μαστίχα. Τα πιάτα συνοδεύονται από ρύζι, πατάτες, αρωματικό πλιγούρι ή πουρέ – υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο με κρασάκι. Σημειώστε ότι θα πετύχετε live μουσική τις Τετάρτες, ενώ τις Κυριακές θα βρείτε τον Πειναλέοντα ανοιχτό και το μεσημέρι. 

Κονσερβοκούτι 
Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, τηλ: 210 6461244

Τέσσερις φίλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και μεταμόρφωσαν τις αίθουσες του πρώτου ορόφου αυτού του όμορφου νεοκλασικού της Ιπποκράτους σε συνεργατικό μεζεδοπωλείο. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, καταφθάνουν τα πάμφθηνα μεζεδάκια με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, από λουκάνικα με σύκο και μέλι και κρεατικά σχάρας μέχρι πικάντικο κοτόπουλο, γουρουνόπουλο φούρνου, τυροκαφτερή και κεμπάπ. Σημειώστε ότι το μενού ανανεώνεται καθημερινά – δείτε τα πιάτα ημέρας στον μαυροπίνακα και «ποντάρετε» σε αυτά. Υπολογίστε περί τα 10-12€ για κρασάκι και τσιμπολόγημα – οι μερίδες δεν είναι μεγάλες, αλλά ό,τι πρέπει «για τη μέση» σε ένα μίνι τσιμπούσι της παρέας. 

Not Now John 
Ιπποκράτους 59, τηλ: 6936613638

Με όνομα δανεισμένο από στίχους των Pink Floyd – και ιδιαίτερη αγάπη στην ροκ μουσική – ο «Γιάννης» της Ιπποκράτους άνοιξε για να επαναφέρει στην περιοχή αυτό που έλειπε: Ένα μπαράκι για όλες τις ώρες, από αυτά που οι πελάτες πιάνουν λογοτεχνικές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες, που διαβάζουν βιβλία από αυτά που βρίσκονται ατάκτως ριγμένα στον χώρο, που συναντούν κάθε τόσο ακουστικά live κάποιας ροκ ή τζαζ μπάντας και που απολαμβάνουν καφεδάκια από το πρωί και καθαρά ποτά το βράδυ.

Σέλας
Καλλιδρομίου και Μεθώνης 19
Καλά κρυμμένο ανάμεσα στην κίνηση της Τρικούπη και της Ιπποκράτους, το Σέλας παρ’ ότι βρίσκεται στην off περιοχή των Εξαρχείων, διαθέτει όλη την χαλαρότητα της εξαρχειώτικης ατμόσφαιρας, μαζί με κάτι από νησιώτικη γοητεία, καθώς τα εξωτερικά τραπεζάκια του με τις χρωματιστές καρέκλες απλώνονται σε έναν μικροσκοπικό πλακόστρωτο σοκάκι ανάμεσα σε γλάστρες, δέντρα, όμορφα γκράφιτι και νεοκλασικά. Εδώ, απολαμβάνουμε φθηνό καφεδάκι από 1,50€ και ποτά από 5€. 

Warehouse 
Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, τηλ: 2155408002

Στα όρια τριών περιοχών του κέντρου, Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου, το Warehouse μας προτείνει γευστικές δοκιμές από 140 ετικέτες κρασιών, δημιουργικά κοκτέιλ και πιάτα ημέρας για να τα συνοδεύσουμε. Στον προσεγμένο, βιομηχανικού στιλ χώρο της «αποθήκης», απολαμβάνουμε και espresso blends από το πρωί, ενώ στη συνέχεια διαλέγουμε κάποια από τις 22 ετικέτες κρασιών που σερβίρονται και σε ποτήρι, μαζί με πιάτα όπως στριφτούδια Κρήτης με φρέσκια τομάτα, χοιρινά καπνιστά μάγουλα και βολάκι Άνδρου, ζεστές σούπες, μπρουσκέτες και ποικιλίες αλλαντικών. Οι μουσικές κινούνται σε τζαζ και έθνικ μονοπάτια. 

Το Δέντρο του Καφέ 
Χαριλάου Τρικούπη 89, τηλ: 2155503754

Μικρό, χαριτωμένο, ζεστό και… μοσχομυριστό, το «Δέντρο του Καφέ» μυεί την Χαριλάου Τρικούπη στην μαγεία του καφέ. Αυτοαποκαλούμενο «Καφεκοπτείο-Καφεποτείο», προσφέρει χύμα ή συσκευασμένο καφέ για το σπίτι, αλλά και ποικιλία καφέδων που μπορείτε να απολαύσετε στον καναπέ μπροστά στην τζαμαρία. Αγαπημένη ιεροτελεστία της εβδομάδας, ο αχνιστός καφές το Σάββατο το μεσημέρι, με το απαραίτητο χάζι στην πολύβουη λαϊκή της Καλλιδρομίου που καταλήγει εδώ. Απολαύσετε ελληνικό καφέ, εσπρέσο, καπουτσίνο, λάτε, φίλτρου, ζεστή σοκολάτα, τσάι και γρανίτα φρέσκων φρούτων, σε τιμές που ξεκινούν από το 1 και δεν ξεπερνούν τα 2€. Σημειώστε πως στα ράφια θα βρείτε και συσκευές σχετικά με την παρασκευή καφέ, καθώς και καλούδια από συνεταιρισμούς της επαρχίας για να πάρετε μαζί σας. Θα το βρείτε ανοιχτό τις καθημερινές 8.00-22.00 και τα Σάββατα 7.00-21.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v