10 café για κυριακάτικο χαζολόγημα στην Αθήνα

Δέκα μέρη για χαλαρό καφεδάκι στην Αθήνα, ιδανικά για το κυριακάτικο χάζι μπροστά σε περαντζάδες και όμορφους πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης.
10 café για κυριακάτικο χαζολόγημα στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Κυριακάτικες εφημερίδες, αχνιστό καφεδάκι, καλή παρέα και χάζι σε μια αθηναϊκή περαντζάδα με πολύ κόσμο. Και ιδανικά μερικές αχτίδες ήλιου να ζεσταίνουν όλο αυτό το σκηνικό. Δεν ζητάμε πολλά από το κυριακάτικο χαζολόγημά μας – και τα βρίσκουμε όλα σε 10 café στις γειτονιές του κέντρου, ιδανικά για το πρωινό ή το μεσημεριανό ραχάτι στο τέλος της εβδομάδας. 

Γιασεμί 
Μνησικλέους 23, τηλ: 2130417937

Το δύσκολο είναι να βρείτε ελεύθερο τραπέζι στο πιο περιζήτητο δρομάκι της Πλάκας. Αλλά αφού τα καταφέρετε, αρχίζει η απόλαυση: Αν καθίσετε έξω, στα τραπεζάκια που απλώνονται στα γραφικά σκαλάκια θα έχετε πλήρη εποπτεία της πιο πολύχρωμης περαντζάδας της Αθήνας. Αν καθίσετε μέσα, θα απολαύσετε την ζεστασιά από το τζάκι που καίει. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μαζί με το καφεδάκι, θα δοκιμάσετε την καλύτερη ίσως πορτοκαλόπιτα της πόλης και άλλες λιχουδιές από τον κυριακάτικο μπουφέ του Γιασεμιού. 

Chocolat 
Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, τηλ: 2103469077

Απολαμβάνει την καλύτερη θέα του Θησείου, καθώς από τις τζαμαρίες του πάνω ορόφου θα έχετε στο πιάτο όχι μόνο την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, αλλά και τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με τους τουρίστες και τους φοιτητές που σουλατσάρουν. Παραγγείλτε καφεδάκι και – αν το επιτρέπει το budget, καθώς το Chocolat δεν φημίζεται για τις χαμηλές τιμές του – κάποια από τα φοβερά γλυκά του, όπως το «γκοφρετίνο» με λευκή σοκολάτα και πάστα φουντουκιού, την μους ελβετικής σοκολάτας, τους αφράτους λουκουμάδες και το περσικό εκμέκ με καβουρδισμένα καρύδια και παγωτό καϊμάκι. 

Ρουά Café 
Ροβέρτου Γκάλι 26, Μακρυγιάννη, τηλ: 2114044074

Μικρούλι και ατμοσφαιρικό, με vintage έπιπλα και διακόσμηση, και με τραπεζάκια έξω στην μίνι πλατεία για τις ημέρες με ήλιο, που επιτρέπουν το χάζι σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές κάτω από την Ακρόπολη, το Ρουά Café ενδείκνυται για καφεδάκι μετά από την καθιερωμένη βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου – συνώνυμη πια με τους ήσυχους κυριακάτικους περιπάτους μας. 

Homy 
Θησέως 18, Σύνταγμα, τηλ: 2112145234

Το αγαπήσαμε για τα εναλλακτικά κοκτέιλ και την χαλαρή ατμόσφαιρα τα σαββατόβραδο, σε ένα από τα πιο hot στενάκια του κέντρου, αλλά το Homy προσφέρεται και για καφεδάκι μετά χαζολογήματος. Σε αυτό το τελευταίο υπάρχουν δύο στρατηγικά σημεία να επιδοθείτε: Είτε στα αυτοσχέδια καναπεδάκια με τις μαξιλάρες στον πεζόδρομο, αν έχει καλό καιρό, είτε στο μικρό cozy πατάρι με τους γυμνούς τοίχους, τα χτιστά καναπεδάκια και το βιομηχανικό σκηνικό που απολαμβάνει θέα προς την πολυσύχναστη Θησέως. Παραγγείλτε έναν αχνιστό γαλλικό, ανεβείτε την ξύλινη σκάλα και… προσοχή στο κεφάλι, γιατί το βιομηχανικό σκηνικό κρύβει και παγίδες στο ταβάνι.

Το Παγκάκι
Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ: 2130009927
Αν μια γειτονιά έχει καταφέρει, παρά τα πολλά μαγαζάκια που ξεφύτρωσαν στους δρόμους της, να διατηρήσει την χαλαρή ατμόσφαιρα παλιάς αθηναϊκής συνοικίας, αυτή είναι το Κουκάκι με τους πεζόδρομούς του και τα ανεπιτήδευτα all day στέκια. Επιλέγουμε το Παγκάκι στην περαντζάδα της Ολυμπίου για τον «αέρα» καφενείου που αποπνέει, για τον πάφθηνο καφέ του (1,80€) και την στρατηγική του θέση μπροστά στον πεζόδρομο. 

Μαγκαζέ 
Αιόλου 33, τηλ: 2103243740

Δεν είναι μυστικό πια πως η Αιόλου έχει γίνει βασική «αρτηρία» της ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Το μοναδικό στέκι στις επάλξεις του δρόμου, πολύ προτού γεννηθεί η πιάτσα της Αγίας Ειρήνης, το Μαγκαζέ συνεχίζει να αποτελεί το απόλυτο σημείο για… people watching στο πιο ζωντανό κομμάτι του δρόμου. Πιάστε θέση στο πλακόστρωτο, απολαύστε καφέ ή αχνιστό τσάι, τσιμπήστε κάτι από τα νόστιμα σάντουιτς ή πιάτα ημέρας αν πεινάσετε και αφεθείτε για ώρες στο ευχάριστο βουητό του πεζοδρόμου και της πλατείας, από όπου παρελαύνει καθημερινά η μισή Αθήνα. 

Βρυσάκι 
Βρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ: 2103210179

Το τουριστικό βουητό της Αδριανού ξεθωριάζει ελαφρώς όσο προχωράμε στον μικρό κάθετο δρόμο της οδού Βρυσακίου, αλλά παραμένει ως ευχάριστο ηχητικό background όταν φτάνουμε στην κορυφή του, στον χώρο τέχνης «Βρυσάκι». Στην μίνι ταράτσα του, αν έχει ήλιο, από τις 11.00 το πρωί μπορείτε να σιγοπιείτε το καφεδάκι σας, να αφήσετε το βλέμμα να περιπλανηθεί από τους πεζοδρόμους του Μοναστηρακίου μέχρι την Ακρόπολη, αλλά και να χορτάσει τέχνη: Μέχρι τις 14/12, στον χώρο του Βρυσακίου πραγματοποιείται εικαστική έκθεση της Έφης Νόιφελτ με τίτλο «Κατακάθι» - μορφές που ζωντανεύουν και ερμηνεύονται με χιούμορ και αισιοδοξία σε έργα τέχνης από… κατακάθι. 

Superfly 
Εμπεδοκλέους 28, Παγκράτι, τηλ: 2114046076

Μπορεί να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την ανερχόμενη πλατεία Βαρνάβα, αλλά το χαζολόγημα στο Superfly δεν συνδέεται με αυτή. Στον όμορφο, ρετρό χώρο του ζεστού café θα έχετε την ευκαιρία όσο πίνετε το καφεδάκι σας να ξεφυλλίσετε περιοδικά του ’60, να διαβάσετε comics των ‘80s, να παίξετε με τις ώρες Street Fighter στα arcade games της σάλας ή να το ρίξετε σε ένα μίνι τουρνουά darts πλάι στην μπάρα με το τρενάκι. Όχι κι άσχημα για κυριακάτικο άραγμα πριν την καινούρια… σχολική εβδομάδα. 

Chelsea Hotel 
Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, Παγκράτι, τηλ: 2112142614

Αν πάλι είστε στα πέριξ του Παγκρατίου αλλά προτιμάτε το χάζι στον κόσμο παρά στο… Atari, κατηφορίστε μέχρι την πλατεία Πλαστήρα, στη γωνία όπου το Chelsea Hotel έχει δημιουργήσει το πιο hip πέρασμα της περιοχής: Στα τραπεζάκια του μικρού εσωτερικού χώρου ή του μεγάλου πεζοδρομίου, θα βρείτε δεκάδες πρώην θαμώνες της πλατείας Καρύτση και της Αγίας Ειρήνης, που βρήκαν εδώ το νέο τους «καταφύγιο», ένα meeting point για casual ατμόσφαιρα, τζαζ μουσικές, ετερόκλητες φάτσες και άραγμα με θέα την πλατεία. 

Βυσσινόκηπος 
Ζωωδόχου Πηγής 27, Εξάρχεια, τηλ: 2103801691

Βρίσκεται απέναντι από το παρκάκι της Ναυαρίνου στην καρδιά των Εξαρχείων, και αποτελεί αγαπημένο στέκι θεατρόκοσμου και γενικά καλλιτεχνών και όχι μόνο. Ο Βυσσινόκηπος ανοίγει τις πόρτες του και απλώνει τα σιδερένια τραπεζάκια του στην λουλουδιασμένη βεράντα του αλλά και το ζεστό εσωτερικό του χώρο από τις 11.00 το πρωί, για φρέσκο καφέ, σπιτικά γλυκά, πίτες για πρωινό τσιμπολόγημα και σκηνικό ιδανικό για ανάγνωση της κυριακάτικης εφημερίδας ή ενός βιβλίου, καθώς και για συζητήσεις με φόντο το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο και τη φοιτητική εξαρχειώτικη περαντζάδα. Ιδανικά, μετά τον καφέ, κατηφορίστε ένα δρόμο παρακάτω, στη Χαριλάου Τρικούπη για φθηνό μαγειρευτό φαγάκι στον μπουφέ του Κυματοθραύστη (Χ. Τρικούπη 49 και Βαλτετσίου).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v