Ζωντανή μουσική: 9 διευθύνσεις χωρίς μικρόφωνο

Ψάχνουμε την αυθεντική παρεΐστικη διασκέδαση με ζωντανή μουσική και τη βρίσκουμε σε εννέα παραδοσιακές διευθύνσεις στην πόλη όπου η… ενίσχυση απουσιάζει.
Ζωντανή μουσική: 9 διευθύνσεις χωρίς μικρόφωνο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ντουμάνια καπνού, χύμα κρασί ή τσίπουρο, μεζεδάκια και ήχοι από λαϊκά, ελαφρολαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια ζωντανά εκείνη τη στιγμή, χωρίς μικρόφωνο. Λίγες είναι οι ταβέρνες στην Αθήνα σήμερα που διατηρούν την ατμόσφαιρα του παλιού ρεμπετάδικου – ή της μπουάτ αν θέλετε – ατόφια χωρίς «μοντέρνες» προσθήκες.

Εννέα από αυτές ξετρυπώσαμε στα στενά της πόλης και σας τις προτείνουμε παρακάτω.

Αλκυόνες (Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου 5, Παλαιό Φάληρο): Μουσικό μεζεδοπωλείο σε ένα όμορφο παλιό αρχοντικό στο Φάληρο, το οποίο αγαπά την πολίτικη κουζίνα, αλλά και τη μουσική. Η τετραμελής ορχήστρα του παίζει ζωντανά Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακή μεσημέρι, ενώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τραγουδά χωρίς μικρόφωνο με λαϊκά και ρεμπέτικα κομμάτια. Το φαγητό είναι ικανοποιητικό (25€ ανά άτομο με κρασί).

Καφέ Αβησσυνία (Κυνέτου 7, Πλατεία Αβησσυνίας, τηλ:2103217047): Ατμοσφαιρικό μαγαζάκι κρυμμένο πίσω από τα παλιατζίδικα της Αβησσυνίας, με ευφάνταστη διακόσμηση και νόστιμες ελληνικές γεύσεις, οι οποίες όμως «τσιμπάνε» (υπολογίστε περί τα 30€ ανά άτομο με κρασί). Παρασκευή βράδυ, Σάββατο μεσημέρι και βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, η μπάντα του καφέ παίζει αγαπημένες μελωδίες χωρίς μικρόφωνο.

Εφήμερο (Μεθώνης 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3841848): Παλιά και ξακουστή ταβέρνα στο πλακόστρωτο της Μεθώνης, η οποία σερβίρει πολίτικες γεύσεις σε ένα όμορφο νεοκλασικό με πολλά δωματιάκια. Το μαγαζί φέρνει ίσως τους καλύτερους μουσικούς που θα συναντήσετε σε τέτοιου είδους μαγαζιά– από τρίο με κιθάρες που παίζουν μόνο Χιώτη, μέχρι κλαρίνα και ρεμπέτικα του ’30. Το φαγητό είναι απλά ικανοποιητικό (περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί).

Καπνικαρέα (Ερμού 57 και Χριστοπούλου 2, τηλ: 210 3227394): Σε ένα στενό μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως, κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, θα βρείτε αυτό εδώ το συμπαθέστατο μαγαζάκι, το οποίο βγάζει τραπεζάκια έξω, με σόμπες και νάυλον. Οι μερίδες του είναι αρκετά μικρές και «τσιμπημένες», όμως το κρασί και το τσίπουρο είναι ωραιότατα. Οι μουσικοί παίζουν κάθε μέρα, αυστηρά και μόνο ρεμπέτικα, χωρίς… mainstream παραφωνίες, ενώ ο λογαριασμός αγγίζει τα 20€ ανά άτομο.

Του Διοματάρη η Ταβέρνα (Δημοφώντος 80, Πετραλωνα, τηλ: 210 3455505): Η τσικουδιά ρέει αφθόνη σε αυτό το κρητικό στέκι των Πετραλώνων, το οποίο σερβίρει εξαιρετικό γαμοπίλαφο και αρκετές ακόμα αυθεντικές γεύσεις του νησιού, καλομαγειρεμένες και νόστιμες. Η μουσική εδώ είναι ζωντανή, χωρίς μικρόφωνο, ενώ συχνά πυκνά ο ιδιοκτήτης διακόπτει το πρόγραμμα για να πει σόκιν ανέκδοτα και να κεράσει τους θαμώνες κρασί και ρακή. Για ένα σούπερ κρητικό γεύμα με κρασί θα πληρώσετε περί τα 15€ ανά άτομο.

Χαμηλού (Αδριανουπόλεως 30, Κολωνός, τηλ: 210 5131359: Με ιστορία 80 και βάλε ετών, το παραδοσιακό αυτό κουτούκι ανακαινίστηκε πρόσφατα, χωρίς όμως να χάσει την μοναδική του ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου εικόνες (και ήχους) από παλιά Αθήνα. Το φαγητό του είναι εξαιρετικό (πολύ καλή χοιρινή μπριζόλα, τηγανιά με πιπεριές και τηγανιτές πατάτες… γλύκισμα), ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο μετατρέπεται σε ρεμπετάδικο με ζωντανά λαϊκά και έντεχνα τραγούδια, χωρίς μικρόφωνο. Υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο με κρασί.

Κεχριμπάρι (Βαρβαρέσου 1, Πεύκη, τηλ: 2106129416): Όμορφο μεζεδοπωλείο – τσιπουράδικο των Βορείων Προαστίων, το Κεχριμπάρι τιμά την μοντέρνα ελληνική κουζίνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας (φοβερό το λουκάνικο Πέταλο Δράμας, η καπνιστή πέστροφα Χαλκιδικής, η αρνίσια συκωταριά λαδορίγανη και το σαγανάκι με σουτζούκι) και διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ λαϊκορεμπέτικες βραδιές χωρίς μικρόφωνο. Τιμή κατά άτομο με κρασί 15€.

Πειναλέων (Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια, τηλ: 210 6440945) : Ιστορική ταβέρνα «φορτωμένη» με καδράκια, καθρέφτες και φωτογραφίες, η οποία μαζεύει μεσήλικες και νεαροπαρέες. Έχει ζωντανή μουσική, χωρίς μικρόφωνο, τις Τετάρτες, την οποία θα αγαπήσετε αν είστε φαν του Σαββόπουλου και του Χατζηδάκι, αλλά και πιο ρεμπέτικων ακουσμάτων. Το φαγητό είναι αξιοπρεπές για τσιμπολόγημα με must τους μαραθοκεφτέδες, και η ρακή συμπαθέστατη. Υπολογίστε (το πολύ) 15€ ανά άτομο με κρασί.

Κοτταρού (Αγίας Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ: 210 5120682): Ίσως το ατμοσφαιρικότερο μαγαζί του είδους στην Αθήνα, η "γηραιά" Κοταρού μαζεύει «ψαγμένο» κυρίως κόσμο (νέους και γέρους), ενώ έχει αποκτήσει τη φήμη του… άφτερ μιας και παίζει μουσική σταθερά μετά τις 4.30 ανεξαρτήτως κόσμου. Ο χώρος της ταβέρνας βρίσκεται σε ένα υπόγειο και είναι χαμηλοτάβανος, στενός και κάπως παλιομοδίτικος. Το φαγητό και το κρασί είναι ικανοποιητικά (15€ ανά άτομο), ενώ το highlight είναι αναμφίβολα η ατμόσφαιρα. Ενίοτε, μετά τις 2.00 τα φώτα σβήνουν και κόσμος με μουσικούς τραγουδούν Λοΐζο και αντάρτικα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v