Αλυσίδες καφέ: Η dream team της καφεΐνης

Mikel, Coffee Island, Everest, Starbucks, Coffeeright. Δοκιμάζουμε τον καφέ των μεγαλύτερων αλυσίδων της Ελλάδας και εντοπίζουμε τα best of τους.
Αλυσίδες καφέ: Η dream team της καφεΐνης
του Γιώργου Κόκουβα

Διανύουμε πιθανότατα την χρυσή εποχή του καφέ στην Ελλάδα. Τα καταστήματα take away ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και οι εγχώριες αλυσίδες έρχονται με φόρα να προστεθούν στις διεθνείς, αποτελώντας κάποια εκ των κορυφαίων startups της Ευρώπης. Δοκιμάσαμε λοιπόν τον καφέ των πέντε κυριότερων «παικτών» στο εγχώριο σκηνικό της καφεΐνης αυτή τη στιγμή, και συγκεντρώνουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ξεχωριστές προτάσεις της κάθε φίρμας. 

Mikel 

Ξεκίνησαν από τη Λάρισα, εξαπλώθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία, έγιναν… ανέκδοτο χάρη στην κυριαρχία τους στη Θεσσαλονίκη και τον τελευταίο χρόνο έφτασαν και στην Αθήνα. Η αλυσίδα Mikel αριθμεί αυτή τη στιγμή 100 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο –βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς εδώ
Το δυνατό του σημείο: Ο freddo cappuccino του, που ξεχωρίζει χάρη στην δυνατή και ελαφρώς γλυκίζουσα σοκολατένια επίγευσή του. Εκτιμάμε ιδιαίτερα τα κομμάτια κέικ ή cookies ως κεράσματα με κάθε καφέ, είτε to go, είτε delivery, είτε για κατανάλωση στο κατάστημα.
Κόστος: Στοιχίζει 2€, είτε πακέτο είτε στο café
Ιδιαίτερες προτάσεις: Δοκιμάστε τον Capuccino Mikelo, ήτοι cappuccino που αντί ζάχαρης, προστίθεται ζαχαρούχο γάλα, συνδυασμός που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις των γλυκών γεύσεων. Το ίδιο ισχύει και για το Mikelochino, υπέροχος συνδυασμός εσπρέσο, λευκής σοκολάτας, παγωτού βανίλιας και φρέσκου γάλακτος. 

Coffee Island 

Το έτερο δέος της ταχύτατης εξάπλωσης διαθέτει αυτή τη στιγμή 209 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Αλβανία και τη Ρουμανία. φρεσκοκομμένος τους καφές μυρίζει από μακριά, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στα χαρμάνια και την σωστή παρασκευή του.
Το δυνατό του σημείο: Ο freddo cappuccino των Coffee Island ξεχωρίζει για την πολύ πλούσια κρέμα του, η οποία είναι ιδιαίτερα συμπαγής και… καίει καρδιές. Έχετε να επιλέξετε από τον Classic (60% Arabica και 40% Robusta με έντονο άρωμα από σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και βότανα, χαμηλή οξύτητα και μακρά επίγευση), τον Coffee Island (100% Arabica) με άρωμα εσπεριδοειδών, σοκολάτας και ξηρών καρπών) και υψηλή γλυκύτητα και τον Εxtra (70% Arabica – 30% Robusta με έντονο άρωμα από άνθη, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και βότανα, και ευχάριστη πικράδα).
Κόστος: 1,60€
Ιδιαίτερες προτάσεις: Ο decaf εσπρέσο των Coffee Island για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη φτάνει το πολύ καλό 99,9% ποσοστό αφαίρεσης της ουσίας με την μέθοδο swiss water και διαθέτει έντονο άρωμα σοκολάτας και ξηρών καρπών. Δεν θα απογοητευτείτε επίσης από τον καφέ φίλτρου, ιδιαίτερα τον μονοποικιλιακό με ποικιλίες από την Κένυα, την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό. Δείτε τα διαφορετικά χαρμάνια και τις ποικιλίες εδώ.  

Everest 

Με εκατοντάδες υποκαταστήματα, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν σε 24ωρη βάση, αποτελούν την σίγουρη λύση για όσους ψάχνουν για έναν καφέ to go οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. 
Το δυνατό τους σημείο: Τα δύο νέα αποκλειστικά χαρμάνια με τα οποία παρασκευάζεται ο φρεσκοκαβουρδισμένος εσπρέσο ή καπουτσίνο στη ζεστή ή τη freddo εκδοχή τους. Πρόκειται για τον 100% Superior Arabica με την ισορροπημένη γεύση, την έντονη οξύτητα και τις νότες λουλουδιών, καραμέλας και φουντουκιού – προτιμήστε το για τις freddo εκδοχές του καφέ σας – και το Fine Brazilian Blend, που είναι συνδυασμός Arabica και Robusta από τη Βραζιλία (σε αναλογία 70%-30%) με έντονη γεύση και πλούσιο σώμα χάρη στην περισσότερη καφεΐνη των κόκκων, και νότες φρούτων, bitter σοκολάτας και καρυδιού, που χαρίζει μια πιο πικρή επίγευση – προτιμήστε αυτό το χαρμάνι για το ζεστό σας cappuccino ή τον latte.
Κόστος: Θα βρείτε τους καφέδες σε τρία μεγέθη – ο regular freddo espresso ή cappuccino Brazilian Blend στοιχίζει 1,30€ και ο single ζεστός espresso ή cappuccino 1€.
Ιδιαίτερες προτάσεις: Δοκιμάστε τον freddo Arabica ή Brazilian στην «Rich in Cream» εκδοχή του, που έρχεται σε γεύσεις κλασική, κανέλα, σοκολάτα και Μαστίχα Χίου, προσφέροντας κάτι διαφορετικό κάθε φορά στον ουρανίσκο. 

Starbucks 

Η διεθνής σφραγίδα των Starbucks αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό – τουλάχιστον μέχρι τα χρόνια της κρίσης, μιας και δεν αποτελεί την φθηνότερη αλυσίδα της αγοράς – καθώς επιδεικνύει ιδιαίτερη αγάπη στην ανακάλυψη χαρμανιών από όλο τον κόσμο. Τις διαφορετικές ποικιλίες θα τις βρείτε και προς πώληση για το σπίτι, ενώ θα πετύχετε και ενημερωτικά σεμινάρια περί καφέ.
Το δυνατό τους σημείο: Δεν είναι άλλο από το «trademark» τους στον χώρο των κρύων ροφημάτων, το frappuccino – μείγμα καφέ (ή και φρούτων) με πάγο και σαντιγύ. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό αλλά επιβαρυντικό σε θερμίδες, έχετε όμως πάντα την επιλογή του κλασικού espresso ή cappuccino (ζεστό ή freddo) με την ευχάριστη καραμελένια γεύση και το πλούσιο αφρόγαλα.
Τιμή: Αυτή την περίοδο «τρέχει» προσφορά happy hour για espresso και cappuccino μέχρι τις 11.00 το πρωί (2€) ή συνδυασμό καφέ με donut (3€). Τις υπόλοιπες ώρες, ο cappuccino κυμαίνεται στα 3-4€ (ανάλογα ποιο από τα μεγέθη θα επιλέξετε).
Ιδιαίτερες προτάσεις: Δοκιμάστε τον καφέ φίλτρου των Starbucks, με διάφορες ποικιλίες που μπορείτε να ανακαλύψετε βάση γεύσης (mild, smooth και bold) ή προέλευσης (Αμερική, Αφρική, Ειρηνικός Ωκεανός). Οι λάτρεις του τσαγιού θα εκτιμήσουν επίσης το Tea Latte, ρόφημα με τσάι, γάλα ατμού και αφρόγαλα. 

Coffeeright 

Η αλυσίδα των Μικρογευμάτων Γρηγόρης έχει τον δικό της ιδιαίτερο καφέ, με την επωνυμίο «Coffeeright» την οποία συναντάμε σε περισσότερα από 250 καταστήματα και εκτιμάμε ιδιαίτερα τις μειωμένες τους τιμές – από 1,55€.
Το δυνατό του σημείο: Η αυστηρή διαδικασία στην παρασκευή του καφέ από ειδικευμένους barrista, που θέλει τον espresso να ετοιμάζεται σε χρόνο 25 δευτερολέπτων με 7 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένου καφέ. Το χαρμάνι espresso αποτελείται από αρωματικό Arabica και πιο όξινες και πικρές ποικιλίες Canephora Robusta, ενώ ο cappuccino ετοιμάζεται αποκλειστικά με πλήρες γάλα για να έχει βελούδινο σώμα και πλούσιο αφρό που λιώνει στο στόμο.
Κόστος: Ο regular espresso στοιχίζει 1,55€ και ο cappuccino 1,75€.
Ιδιαίτερες προτάσεις: Δοκιμάστε τον crema freddo, ήτοι παγωμένο espresso με κρέμα φυτικών λιπαρών και τον Frozito Espresso, κρύο ρόφημα με γεύση μόκας και μια δόση espresso, ανάμεικτο με πάγο και γάλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v