Live jazz: 5 events στις σκηνές της Αθήνας

Η 30η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Jazz, και την γιορτάζουμε όλη την εβδομάδα, συγκεντρώνοντας 5 live events στις τζαζ σκηνές της Αθήνας.
Live jazz: 5 events στις σκηνές της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Στις ΗΠΑ, το μέρος όπου γεννήθηκε η jazz, ολόκληρος ο Απρίλιος κάθε χρόνου είναι αφιερωμένος σε αυτό το είδος της μουσικής. Η UNESCO, θέλοντας να «φωτίσει» τον ρόλο της jazz ως μορφή τέχνης που ανοίγει πολλαπλούς δρόμους επικοινωνίας και υπερβαίνει πολιτισμικές διαφορές, όρισε την τελευταία ημέρα αυτού του μήνα ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ Μουσικής.

Τι θα λέγατε να τιμήσουμε αυτή τη γιορτή και να βυθιστούμε στον κόσμο των αυτοσχεδιασμών και των σαξόφωνων που θα καταλάβουν αυτή την εβδομάδα την αθηναϊκή σκηνή; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε live events με πρωταγωνίστρια την jazz, που αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή την εβδομάδα.

*Live Jazz στο Petite Fleur 
Το Petite Fleur στο Χαλάνδρι (Πλ. Ελευθερωτών 6) τιμά καθημερινά την jazz, η οποία παίζει αδιάκοπα στα ηχεία του, συμπληρώνοντας άριστα την μπιστρό ατμόσφαιρα του όμορφου χώρου του. Ανήμερα της «γιορτής» της jazz, όμως, φροντίζει να οργανώσει μια live βραδιά με ένα δυνατό ντουέτο: Η Κατερίνα Κοζαδίνου έρχεται από την Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου καθιερώθηκε ως ανερχόμενη παρουσία της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής χάρη στην αισθαντική της φωνή, ενώ ο ευρηματικός κιθαρίστας Μηνάς Λιάκος θα βρίσκεται στο πλευρό της, παίζοντας με τις εποχές και τα είδη της μουσικής, φτιάχνοντας jazz ιστορίες μέσα από αγαπημένα pop ταγούδια – φανταστείτε την «Umbrella» της Rihanna να συναντά το “Lover Man” και το «Crazy in Love» της Beyonce να παντρεύεται με το “Nature Boy”. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το live ξεκινά στις 21.00 - θυμηθείτε ότι στο Petite Fleur απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

*Ευγενία Καρλαύτη και Σαββίνα Γιαννάτου στο Half Note

Μία από τις μεγαλύτερες (και ελάχιστες πια) jazz μουσικές σκηνές της πόλης, το Half Note υποδέχεται το Σάββατο 3 Μαΐου την Σαββίνα Γιαννάτου και την Ευγενία Καρλαύτη, που αναλαμβάνουν να πατήσουν σε jazz συγχορδίες και να ερμηνεύσουν πάνω τους παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, σκοπούς του Μάνου Χατζιδάκι και διαχρονικά jazz κομμάτια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για δύο φωνές και πιάνο, μια μουσική συνομιλία ανοιχτή στους αυτοσχεδιασμούς.
Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς), Σάββατο 3/5 στις 22.30, είσοδος 10€ στο μπαρ ή 15€ σε τραπέζι

*Εβδομάδα Tom Waits στο Soiree de Votanique 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Soiree de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός) τιμά μία από τις αγαπημένες του (και μας) μουσικές φιγούρες, τον Tom Waits. Ο καλλιτέχνης που άφησε το στίγμα του στην τζαζ σκηνή, παντρεύοντάς την και κινούμενος παράλληλα με άλλα είδη, όπως η soul και το vaudeville, θα «ξαναζωντανέψει» στον φιλόξενο χώρο του Soiree de Votanique με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και αφίσας, αλλά και με βραδιές με DJ sets σπάνιων και ακυκλοφόρητων κομματιών και διασκευών του. Βootlegs, μουσικές που επηρέασε και μια mini θεατρική αυτοσχεδιαστική παράσταση επάνω σε ιστορία του ιδίου που θα επιλέξει επί τόπου το κοινό, και ένα live την Παρασκευή 2/5 θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η εβδομάδα Waits που αναμένεται… καυτή. Οι εκδηλώσεις θα τρέχουν από την αρχή της εβδομάδας ως τις 2 Μαΐου, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

*Jazz events στο Jazz Point 
Το νέο αγαπημένο στέκι του κέντρου για τους λάτρεις του μουσικού είδους δεν φροντίζει να τους ικανοποιεί μόνο με τα night bop, new swing, vocal jazz, freestyle και funky beats DJ sets του resident DJ Lysias κάθε Τρίτη και Τετάρτη βράδυ, αλλά οργανώνει και τακτικά live events. Αυτή την εβδομάδα, σημειώστε το live των George Anamateros and Guest την Πρωτομαγιά στις 23.00 (ελεύθερη είσοδος), το live των Μάρθας Μαυροειδή Τρίο και guest τον Γιώργο Κοντραφούρη στις 2/5 και ώρα 22.30 (είσοδος 5€) και το live event “From this moment on” με τον Manos Athanasiadis στις 3/5 και ώρα 22.00 (είσοδος 5€).

*Αυτοσχεδιασμοί σε τζαζ μονοπάτια στο «διέλευσις»
Οι Omikron Project έρχονται από την Ολλανδία για να καταλάβουν την σκηνή του πολυχώρου πολιτισμού «διέλευσις», για να μας χαρίσουν ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς πάνω στην jazz. Οι Νίκος Τσιλογιάννης, Αλέξης Δρόσος, Henk Spies και Τάκης Ανδρούτσος θα πειραματιστούν με ήχους και όργανα, θα αναμίξουν το μέταλλο των κρουστών με τα σαξόφωνα και θα επιχειρήσουν να δώσουν ηλεκτρονική χροιά στον τζαζ ήχο.
Διέλευσις (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη), Σάββατο 3/5 στις 21.30, είσοδος 10€ (7€ μειωμένο), απαραίτητες οι κρατήσεις θέσεων στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 8613739.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v