Ξενάγηση στα ιστορικά καφενεία της Αθήνας

Στα στέκια των λογοτεχνών του ’50 και του ’60, στον Απότσο, το Ζόναρς και τον Μαύρο Γάτο, μας ξεναγεί δωρεάν αυτήν την Κυριακή η Ομάδα Άστυ.
Ξενάγηση στα ιστορικά καφενεία της Αθήνας
Πόσα ξέρετε για τα ιστορικά καφενεία της Αθήνας –και πόσα (δεν) θα θέλατε να μάθετε γι’ αυτά; Με πόση βεβαιότητα θα μπορούσατε να πείτε πού βρισκόταν ο θρυλικός Απότσος, ποιοι λογοτέχνες σύχναζαν στον Μαύρο Γάτο, και πότε πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του το Ζόναρς;

Αυτά και άλλα πολλά υπόσχεται να μας μάθει αυτήν την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Άστυ μέσα από μια περιήγηση στο «βουλεβάρτο της Πανεπιστημίου, όπου ο καφές συναντά την λογοτεχνία», όπως το θέτουν οι ίδιοι οι διοργανωτές. Μέσα από τον περίπατο θα γνωρίσουμε τις πολιτικές αλλά κυρίως τις λογοτεχνικές εξελίξεις της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής Αθήνας των δεκαετιών του ’50 και του ’60 όπως εκφράστηκαν μέσα στο χώρο των καφενείων Μαύρος Γάτος, Βυζάντιον, Απότσος, Μπραζίλιαν και Ζόναρς.

«Από τα θρυλικά αυτά στέκια σήμερα ελάχιστα επιβιώνουν, όμως τα έργα των θαμώνων τους συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του νεοελληνικού πολιτισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ξενάγησης.

Συνοδοιπόροι σε αυτόν τον περίπατο θα είναι ο κύκλος ποιητικών αναγνώσεων «με τα λόγια [γίνεται]», μέλη του οποίου θα διαβάσουν λογοτεχνικά αποσπάσματα στους χώρους όπου κάποτε σύχναζαν οι δημιουργοί τους, και η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», στην οποία θα καταλήξει η βόλτα –πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φέρετε μαζί και τα παλιά σας βιβλία για να τα ανταλλάξετε με «καινούρια».

Σημείο συνάντησης είναι το άγαλμα του Παλαμά, στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, και οι διοργανωτές μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα… πτοηθούν σε περίπτωση βροχής. «Πιστεύουμε ότι ο βροχερός και λίγο μελαγχολικός καιρός ταιριάζει πολύ σε αυτόν τον περίπατο» δηλώνουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v