8 γωνιές για διάβασμα στην Αθήνα

Κάτω από δέντρα, σε καταπράσινους κήπους, με καφέ ή χωρίς, συγκεντρώνουμε οκτώ ήσυχα μέρη στην Αθήνα για ανάγνωση βιβλίου υπό σκιάν.
8 γωνιές για διάβασμα στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ορισμένες ώρες της ημέρας, η καλύτερη παρέα είναι ένα καλό βιβλίο. Μόνο που έχετε βαρεθεί να την απολαμβάνετε κλεισμένοι στο σπίτι, γυρίζοντας σελίδες μέσα στους τέσσερις τοίχους. Γιατί να μην πάρετε το βιβλιαράκι σας και να το «ξεκοκαλίσετε» στην σκιά ενός δέντρου, ξαπλωμένοι στο γρασίδι; Γιατί να μην καθίσετε στον κήπο ενός café και να βυθιστείτε στην πλοκή του, με συνοδεία καφέ και του soundtrack των πουλιών και των τζιτζικιών; Μπορείτε να το κάνετε σε οκτώ αγαπημένες μας αθηναϊκές γωνιές, είτε υπαίθρια πάρκα είτε φιλήσυχα στέκια, που ενδείκνυνται για τους φίλους της ανάγνωσης.

-Το βιβλιαράκι μου και σ’ άλλο… δέντρο

*Ο κήπος του Μεγάρου
Μέχρι τη δύση του ήλιου, το Μέγαρο Μουσικής μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε δωρεάν τον πανέμορφο κήπο του, με τις πλακόστρωτες διαδρομές και τα άνετα ξέφωτα με το γρασίδι. Απλώστε μια λεπτή κουβερτούλα ή ένα οποιοδήποτε προστατευτικό ύφασμα βρείτε στο σπίτι και πιάστε θέση κάτω από τα δέντρα.
Tip: Μπορείτε να προμηθευτείτε νεράκι ή άλλα ροφήματα από τα bar του Μεγάρου που λειτουργούν σε καθένα από τα επίπεδα στον εσωτερικό του χώρο.

*Πάρκο Ελευθερίας
Δεν πηγαίνουμε πολύ μακριά: Ακριβώς δίπλα από το Μέγαρο απλώνεται ένα καταπράσινο παρκάκι, ο πλαϊνός δρόμος του οποίου ανηφορίζει προς μία ακόμη μεγαλύτερη δροσερή έκταση. Το Πάρκο Ελευθερίας, τόσο κοντά στην λεωφόρο Β. Σοφίας, κι όμως τόσο μακριά από την βουή της, θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα με τις ήσυχες γωνιές του που ενδείκνυνται για διάβασμα και χαλάρωση.
Tip: Μπορείτε να προμηθευτείτε καφέ από το «Πάρκο Ελευθερίας» ή και να απολαύσετε εκεί το βιβλίο σας. 

*Εθνικός κήπος
Και αιωνόβια δέντρα που δημιουργούν τεράστιες σκιές. Και soundtrack από πάπιες και πουλιά που σε τηλεμεταφέρουν από το αθηναϊκό κέντρο στην εξοχή. Και ένα ήσυχο καφενεδάκι αν δεν αποχωρίζεσαι την «άνεση» της καρέκλας. Τι παραπάνω να ζητήσετε για να μπορέσετε να ξαπλώσετε με το βιβλίο σας και να ρεμβάσετε στον Εθνικό κήπο;
Tip: Ο Κήπος, όπως και το καφενεδάκι του, λειτουργούν μέχρι τη δύση του ήλιου. Μπορείτε να προμηθευτείτε καφέ από το καφενεδάκι, αν και δεν είναι αυτό που θα λέγαμε… low budget.

*Πνύκα
Ανηφορίστε την Αποστόλου Παύλου μέχρι να ξεμακρύνετε από την πολύβουη πιάτσα του Θησείου, στρίψτε δεξιά, προς την ανηφόρα που οδηγεί στην είσοδο του Φιλοπάππου και μείνετε στο πρώτο από τα λοφάκια του, αυτό της Πνύκας. Είναι εκεί που συγκεντρώνονταν και οι αρχαίοι αθηναίοι ρήτορες για… διανοητική εργασία. Τιμήστε την παράδοση του χώρου και καθίστε κι εσείς κάτω από τα δέντρα του αλσυλλίου ή σε ένα από τα δύο μεγάλα ξέφωτα, όπου θα βρείτε κι άλλους Αθηναίους να διαβάζουν, να ρεμβάζουν, να κάνουν πικ νικ ή να παίζουν με τους σκύλους τους.
Tip: Πάρτε μαζί σας νεράκι – θα το χρειαστείτε μετά την μίνι ανηφόρα μέχρι να φτάσετε εκεί. Αν πάλι θέλετε λίγη περισσότερη άνεση, κατηφορίστε προς την άλλη πλευρά του λόφου, εκεί που το πλακόστρωτο του Πικιώνη οδηγεί στο κλειστό πια καφενεδάκι που άλλοι ονομάζουν «ησυχαστήριο του Πικιώνη» και άλλοι «Λούμπο». Μπορεί να έκλεισε, αλλά τα τραπεζάκια του κάτω από τις φυλλωσιές παραμένουν πόλος έλξης για όσους αναζητούν μια μικρή όαση για να διαβάσουν την εφημερίδα ή το βιβλίο τους.

*Πεδίον του Άρεως
Παρά την απαξίωσή του, σε ένα βαθμό από τον δήμο, αλλά σε ένα μεγαλύτερο βαθμό από τους ίδιους του Αθηναίους, συνεχίζουμε να βολτάρουμε στον τεράστιο πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης και να αξιοποιούμε κάθε τετραγωνικό γρασιδιού, κάθε πεζούλι πλάι στα σιντριβάνια, κάθε γωνιά του που μας επιτρέπει να διαβάσουμε.
Tip: Για ανεφοδιασμό, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πίσω έξοδο του πάρκου, εκεί που το Πεδίο συναντά τα κτίρια της Ευελπίδων, όπου λειτουργεί το all day café bar Alsos.

-Το βιβλίο μου κι έναν… βαρύ γλυκό παρακαλώ

*
Ευριπίδης στη Στοά 
Ανδρέα Παπανδρέου 11, εντός στοάς, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6800644
Στους ψηλοτάβανους ορόφους του, κρύβει χιλιάδες χάρτινους, βιβλιοδετημένους θησαυρούς. Και στο αυτοσχέδιο αίθριό του, στην ήσυχη στοά του Χαλανδρίου, κρύβει έναν χώρο για καφέ και διάβασμα, που λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων. Με άλλα λόγια, ο Ευριπίδης στην πλατεία Χαλανδρίου είναι από τα μικρά μυστικά φιλαναγνωσίας, δίπλα στην πλατεία του Χαλανδρίου.

*Ποιήματα κι Εγκλήματα 
Αγίας Ειρήνης 17, τηλ: 210 3228839
Το κτίριο που στέγαζε (και ακόμη στεγάζει στον πάνω όροφο) το βιβλιοδετείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη, διαθέτει μια πίσω αυλή κατάλληλη για ρεμβασμό και διάβασμα, σε ένα μέρος που έχει το βιβλίο… στο DNA του. Άνετες πολυθρόνες κήπου, ξύλινη εξέδρα και θεά στα graffiti των γύρω παλιών κτιρίων του κέντρου είναι το σκηνικό που διαφέρει πολύ από τα δεδομένα της πιο πολύβουης πλέον πιάτσας της πόλης, της πλατείας Αγίας Ειρήνης που απέχει μόλις μερικά βήματα.

*Άγκυρα 
Σόλωνος 124, τηλ: 210 3837540
Ανοιχτή το καλοκαίρι και σκεπασμένη τον χειμώνα, η στενόμακρη, φιλόξενη αυλή του πολυχώρου Άγκυρα στα Εξάρχεια διαθέτει όχι μόνο έναν φιλικό χώρο για διάβασμα, αλλά και βιβλία προς πώληση στο μικρό της βιβλιοπωλείο, χώρο για εκδηλώσεις, σεμινάρια και live στην λέσχη του πάνω ορόφου, περιοδικά προς δανεισμό και ξεφύλλισμα, επιτραπέζια για… πασατέμπο μεταξύ των κεφαλαίων του βιβλίου σας και έναν prive χώρο μελέτης για ομάδα μέχρι και οκτώ ατόμων, τον οποίο μπορείτε να «κλείσετε» με τηλεφωνική κράτηση. Στα συν, οι πολύ καλές τιμές: Από τις 9.30 ως τις 11.30 όλοι οι καφέδες στοιχίζουν 2€, από τις 13.00 ως τις 15.00 με κάθε σάντουιτς, σαλάτα ή γλυκό, είναι κερασμένος ο espresso ή το αναψυκτικό σας, από τις 15.00 ως τις 20.00, η μπίρα και το κρασί στοιχίζουν 2,90€, ενώ οι φοιτητές απολαμβάνουν πάντα έκπτωση 10%.

Δείτε περισσότερα café για espresso μετά βιβλίου εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v