Η βόλτα του Σαββάτου: Φιλοπάππου και θέατρο

Το Σάββατό μας έχει σκιερές διαδρομές στο λόφο του Φιλοπάππου, μεζεδάκια σε καλοκαιρινές αυλίτσες στα Πετράλωνα και θέατρο στην Πειραιώς.
Η βόλτα του Σαββάτου: Φιλοπάππου και θέατρο
της Ηρώς Κουνάδη

Το Φεστιβάλ Αθηνών γεμίζει με την παρουσία του την Αθήνα για δύο ακόμα εβδομάδες –τον Αύγουστο οι παραστάσεις συνεχίζονται στην Επίδαυρο– γι’ αυτό και εμείς λέμε να το τιμήσουμε δεόντως τις επόμενες μέρες, κάνοντας την αρχή από μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση το Σάββατο. Νωρίτερα, σκεφτόμαστε να απαρνηθούμε την δροσιά της αττικής ακτογραμμής, για την δροσιά του λόφου του Φιλοπάππου, και τσιμπολογάμε μεζεδάκια σε μια αυλή στρωμένη με χαλίκι στα Πετράλωνα.

Βόλτες στα μονοπάτια του Φιλοπάππου

Ο αγαπημένος μας αθηναϊκός λόφος προσφέρει απλόχερα την σκιά των δέντρων του, στους Αθηναίους που ξέμειναν Σάββατο μεσημέρι στο κέντρο. Ένα από τα ευκολότερα λοφάκια για να σκαρφαλώσεις –μάρτυράς μας όποιος έχει δοκιμάσει να ανηφορίσει τον Λυκαβηττό με 35 βαθμούς υπό σκιάν– διασχίζεται από ένα ευρύτατο δίκτυο μονοπατιών, που μπορεί να σας εκπλήξει, ακόμα και αν θεωρείτε ότι το έχετε διασχίσει όλο. Οι λιγότερο δραστήριοι εξ ημών φτάνουν με εφημερίδα ή βιβλίο ανά χείρας ως το καφενεδάκι του Πικιώνη, που παραμένει μια όαση δροσιάς και χαλάρωσης κι ας είναι πια κλειστό, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας ανηφορίζουν κάτω από τα δέντρα προς το μνημείο του Φιλοπάππου για πανοραμική θέα στην πόλη.



Δείτε περισσότερες ιδέες για βόλτες στο λόφο του Φιλοπάππου, εδώ.

Μεζεδάκια υπό σκιάν στα Πετράλωνα

Αν υπάρχει μια αθηναϊκή γειτονιά η οποία μας έρχεται πρώτη στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε καλοκαιρινές αυλές, αυτή είναι τα Πετράλωνα. Και αν έπρεπε να διαλέξουμε μόνο μία από τις αυλίτσες των Πετραλώνων για να την ανακηρύξουμε την πιο καλοκαιρινή απ’ όλες, εκείνη θα ήταν η αυλή του Μινόρε της Αυγής: Ουσιαστικά ένα μεγάλο πλάτωμα απέναντι από την Πλατεία Μερκούρη, στρωμένο με χαλίκι σαν παλιό θερινό σινεμά, και σκιασμένο από μεγάλες ομπρέλες. Σερβίρει από το πρωί καφεδάκια και σνακ, το μεσημέρι και το βράδυ μεζεδάκια που κλίνουν προς την κρητική κουζίνα (το απάκι και η σαλάτα με πληγούρι είναι εξαιρετικά, όπως και οι φρεσκοτηγανισμένες στρογγυλές τηγανιτές πατάτες) συνοδεία άφθονου χύμα ούζου –το οποίο τονίζουμε ότι είναι μεν γλυκόπιοτο, αλλά δυνατό.



Tip: Αν δεν είστε πρωινοί τύποι, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν τη βόλτα ανάποδα, να ξεκινήσετε δηλαδή με μεσημεριανά μεζεδάκια από το Μινόρε της Αυγής, και να ανηφορίσετε εν συνεχεία τον λόφο του Φιλοπάππου, ακολουθώντας ένα από τα ομορφότερα –και λιγότερο πολυσύχναστα– δρομάκια των Πετραλώνων, την οδό Ανταίου, που ξεκινά σχεδόν δίπλα στην αυλίτσα. Θα περπατήσετε δίπλα σε χαριτωμένες αυλές και χαμηλά ασβεστωμένα τειχάκια, σε μια γειτονιά-μέσα-στη-γειτονιά που θυμίζει χωριουδάκι.

Insenso διά χειρός Μιχαήλ Μαρμαρινού στην Πειραιώς 360

Τις παραστάσεις του Μαρμαρινού είτε τις λατρεύεις είτε δεν τις αντέχεις. Μέση λύση σπανίως υπάρχει. Η περίπτωση του Insenso/ Όπερα του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ιδιαίτερη, καθότι επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά –πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών– μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι.



Η εμπνευσμένη από το Senso του Βισκόντι άρια-ποταμός του Δημήτρη Δημητριάδη πάνω στο ερωτικό πάθος, την προδοσία και την απώλεια, ξαναβρίσκει τον ιδανικό χώρο της στο βιομηχανικό, εξωτερικό και εσωτερικό, τοπίο της Πειραιώς 260. Στην πολυσυζητημένη site-specific παράσταση, μια χορωδία από αξιόλογες ηθοποιούς μοιράζεται τη μονολογιακή «όπερα χωρίς μουσική». Η παράσταση ξεκινά στις 19.30 στο Κτίριο Δ, και τα εισιτήρια κοστίζουν 25€ (προπώληση και περισσότερες πληροφορίες εδώ).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v