Ροκ μπαρ: Η Αθήνα τα σπάει σε 10 διευθύνσεις

Rock και metal μουσικές, εξώφυλλα βινυλίων στους τοίχους, ξύλινες μπάρες, χαμηλοί φωτισμοί αλλά και όμορφες ταράτσες, στα δέκα καλύτερα ροκάδικα της Αθήνας.
Ροκ μπαρ: Η Αθήνα τα σπάει σε 10 διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που για να μπεις σε ροκάδικο έπρεπε να οδηγείς απαραιτήτως Harley, ή να πίνεις αυστηρά και μόνο μπύρες. Το κοινό των αθηναϊκών ροκ μπαρ είναι πια τόσο ετερόκλητο όσο και των υπόλοιπων στεκιών της πόλης, και οι μουσικές τους κινούνται στο ευρύτερο φάσμα της rock και του metal: από classic μέχρι alternative και από death metal μέχρι punk rock. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αγαπάμε τα ροκ μπαράκια: οι μουσικές τους. Εντάξει, και το γεγονός ότι αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, σε πείσμα κάθε καινούριας μόδας που έρχεται και παρέρχεται. 

Rainbow
Δεκελέων 40, Γκάζι, τηλ: 6974132500

Φύσηξε ροκ αέρα στη mainstream πιάτσα του Γκαζιού πριν από περίπου τρία χρόνια. Ξύλινη μπάρα, «γυμνοί» τοίχοι καλυμμένοι με αφίσες, πέντε διαφορετικά video wall, resident DJ’s που παίζουν αυστηρά και μόνο ροκ και metal, τακτικά live εγχώριων σχημάτων, και θεματικές βραδιές που δεν αφήνουν κανέναν φαν της ροκ και metal σκηνής παραπονεμένο: Δευτέρες black/death tributes, Τρίτες, Τετάρτες και Πέμπτες metal tributes, Παρασκευές all metal parties, Σάββατα Heavy Metal Rituals και Κυριακές Rock Hard Live’s από εγχώριες μπάντες. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα events. Τις καθημερινές μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα έχει και Happy Hour με την βαρελίσια Beck’s στα 3€. Κατά τα λοιπά, το απλό ποτό κοστίζει 7€, και οι μπύρες 4-5€.

Intrepid Fox
Τριπτολέμου 30, Γκάζι, τηλ. 210 3466055

«Φωνάζει» ροκάδικο ήδη από την είσοδο. Εκατοντάδες αφίσες συγκροτημάτων στους τοίχους, δυνατές μουσικές, χαμηλοί φωτισμοί, βιομηχανικά πατώματα και ένα μεγάλο τραπέζι μπιλιάρδου στο κέντρο του μαγαζιού, συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Κατά καιρούς διοργανώνει events και παρουσιάσεις δίσκων από εγχώριες μπάντες, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι εγκαινίασε την μικρή αλλά συμπαθητική ταράτσα του με πιο mainstream rock μουσικές που ακολουθούν πάντως πιστά τη φιλοσοφία του. Εν συνεχεία, απέκτησε και το δικό του tattoo studio, στον πρώτο όροφο, για την περίπτωση που εμπνευστείτε να το… χτυπήσετε. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, η μπύρα 5€. 

Bat City
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, τηλ.: 210 6401666

Θρυλικό «ροκάδικο» της παλιάς Αθήνας που αντέχει στον χρόνο, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από alternative μέχρι hard rock, και «την ψάχνει» με workshops, tribute nights, resident DJs’, σαββατιάτικα πάρτι με κοκτέιλ και συναυλίες. Η διακόσμηση του χώρου είναι εμπνευσμένη από το Sin City του Frank Miller, ενώ ο κόσμος που μαζεύει καλύπτει ένα ηλικιακό φάσμα από 20-somethings μέχρι πενηντάρηδες με μακριά μαλλιά και μπύρες στο χέρι. Θα το βρείτε ανοιχτό από πολύ νωρίς το πρωί για καφέ και snacks σε ρυθμούς lounge και ραδιοφωνική αισθητική, ενώ όσο περνάει η ώρα τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν. Μετά τις 22.00 κάθε βράδυ υπάρχει και διαφορετικό concept ή event. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο επίσημο site του Bat City ή στη σελίδα του στο Facebook. Το απλό ποτό κοστίζει 7€. 

Double Trouble
Ερμού 40, Μαρούσι, τηλ.: 210 6127005

Μουσικές που κινούνται σε όλο το φάσμα της classic rock και των blues, τακτικά live, κι ένας χώρος… χάρμα οφθαλμών, με ξύλινα πατώματα, γυμνούς τοίχους και άλλα βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, τις δέουσες αφίσες και πρωτότυπα καθίσματα κινηματογράφου στο παταράκι. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ και ελαφρύ φαγητό μετά χαλαρής –αλλά πάντα ροκ– μουσικής υπόκρουσης, ενώ όσο περνά η ώρα οι τόνοι και οι ρυθμοί ανεβαίνουν, και η μπάρα σερβίρει καθαρά ποτά και πολλά σφηνάκια. Το απλό ποτό κοστίζει 7,50€. 

Jasmine
Μιχαλακοπούλου 150 & Σινώπης Αμπελόκηποι, τηλ: 6937376383

Μετράει περισσότερα από είκοσι χρόνια Ιστορίας, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ροκάδικα της Αθήνας –σε ηλικία και μέγεθος. Ζεστός χώρος «μοιρασμένος» σε δύο επίπεδα, μεγάλα βαρέλια μπύρας στην θέση των τραπεζιών, διακόσμηση που παίζει με την πέτρα και το ξύλο και θεματικά parties για κάθε γούστο (και άκουσμα). Τις Δευτέρες θα ακούσετε Punk rock και Hardcore, οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στην ελληνική ροκ σκηνή, τις Τετάρτες και τις Πέμπτες το πρόγραμμα έχει live rock, οι Παρασκευές είναι… λίγο από όλα (alternative rock, classic rock, hard rock, ελληνικό ροκ και πάει λέγοντας) ενώ τα Σάββατα οι επιλογές γίνονται πιο mainstream ροκ, με αναφορές σε γκρουπ που σημάδεψαν κυρίως τα 90s. Τις Κυριακές το Jasmin κλείνει το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα με live εμφανίσεις. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 23:00 μέχρι όσο πάει. Το ποτό κοστίζει 7€ και οι μπύρες 3-4€.

Revenge of Rock
Λεωφόρος Κηφισίας 14, 1ος όροφος

Ένα ακόμα θρυλικό αθηναϊκό ροκάδικο, μετακόμισε πρόσφατα από την Αλεξάνδρας στην Κηφισίας, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου που στεγάζει και τον θερινό κινηματογράφο Άνεσις, αλλά διατήρησε απαράλλαχτο τον χαρακτήρα του, και τους φανατικούς του θαμώνες που πίνουν άφθονη μπύρα και επιδίδονται σε ανελέητο headbanging στο όνομά του. Αρκετές φορές θυμίζει πασαρέλα 80’s metal - glam rock ένδυσης, αλλά αυτό αποτελεί και μέρος της γοητείας του, μαζί με την ατμόσφαιρά του. Τα θεματικά parties του περιλαμβάνουν από glam rock και heavy metal βραδιές μέχρι tributes ελληνικών συγκροτημάτων στους KISS και στους Guns and Roses. Δείτε αναλυτικά τα προσεχή events, στο group στο Facebook.

Tithora
Λ. Ιωνίας 275, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2581819

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1989 στα Άνω Πατήσια (είχαν προηγηθεί οι… μετεμψυχώσεις του σε Παρνασσό και Σαντορίνη) και συνεχίζει ακάθεκτο να γαλουχεί γενιές και γενιές ροκάδων, 23 χρόνια αργότερα. Το 1998, πάνω από το υπόγειο club απέκτησε κι ένα ωραιότατο café, που λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί, πάντα σε ροκ ρυθμούς. Ο καταπράσινος κήπος λειτουργεί επίσης από νωρίς το πρωί, με τραπεζάκια έξω, για τις φοιτητικές μαζώξεις μετ’ επιτραπέζιων. Όσο για το club; Η λιτή, old school διακόσμηση με την πέτρινη μπάρα αφήνει στη μουσική τον πρώτο λόγο: Μελωδικές κιθάρες προηγούμενων δεκαετιών, σκληροί μεταλλικοί ήχοι αλλά και εναλλακτικά ηλεκτρονικά περάσματα συνθέτουν το… μενού. Κάθε ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό είδος: Dark wave, New wave, Alternative, Gothic, Electronic, Ebm & Industrial τις Δευτέρες, 80s Rock τις Τρίτες, Classic Rock, Heavy Metal, Power metal & sleaze-pozer τις Τετάρτες, parties και αφιερώματα με guest DJs κάθε Πέμπτη, όλα τα είδη ροκ και metal τα Παρασκευοσάββατα, ελληνικό ροκ και έντεχνο τις Κυριακές. 

Le Roi
Παπανικολή 18, Χαλάνδρι, τηλ: 2106892104

Το πρωτογνωρίσαμε στο Γαλάτσι, το αγαπήσαμε και στο νέο του χώρο, στο Χαλάνδρι. Και τι χώρο: μια πετρόχτιστη μονοκατοικία που ταιριάζει γάντι με το στυλ του μαγαζιού και την old school διακόσμηση α λα βρετανική pub στο εσωτερικό του. Φλιπεράκια, πυξίδες, jukebox, ταξίμετρα, πυροσβεστήρες και κάθε λογής (ροκ) αντίκες κοσμούν τις καμάρες και τους πέτρινους τοίχους του μπαρ, ενώ σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι τα χιλιάδες βινύλια που χρησιμοποιούν ευλαβικά οι DJ’s για να φτιάξουν τα classic rock sets τους. Οι τιμές κυμαίνονται από 7€ έως 9€, ενώ οι μπύρες ξεκινούν από 5€. 

Alligator
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 56, τηλ.: 210 8814984

Ήταν το πρώτο «σπίτι» των Αθηναίων Χαρλεάδων, και συνεχίζει χρόνια τώρα να παίζει τις classic rock μουσικές που αγαπάει, σερβίροντας καφέ από το απόγευμα, καθαρά ποτά και μπύρες όσο ο ήλιος χαμηλώνει. Η ξύλινη επένδυση εγγυάται ζεστό περιβάλλον, ενώ τα διάφορα memorabilia στους τοίχους –από εξώφυλλα δίσκων και αφίσες μέχρι… αλιγάτορες– δίνουν τον απαραίτητο ροκ τόνο. Τα events καλύπτουν όλο το μουσικό φάσμα της rock, από rock’n’roll και rockabilly μέχρι Manowar και Black Sabbath tributes. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και το σπέσιαλ 7€. 

45 Μοίρες
Βουτάδων & Ιάκχου 18, Γκάζι, τηλ.: 210 3472729
Έφερε πρώτο τα ροκ ακούσματα στο Γκάζι, έγινε θρύλος για την ταράτσα του που αγναντεύει από ψηλά τις κόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης, και πέταξε από πάνω του τις ταμπέλες με τις οποίες είχε συνδεθεί η ροκ αθηναϊκή σκηνή, καταφέρνοντας σχεδόν εκ θαύματος να μαζέψει (και να κρατήσει) κόσμο που δεν οδηγούσε απαραιτήτως Harley και δεν έπινε αυστηρά και μόνο μπίρες. Τόσο στον εσωτερικό, πιο «χειμωνιάτικο» χώρο, με το μεγάλο video wall που προβάλλει βίντεο κλιπ, όσο και στην ταράτσα, η κονσόλα κινείται πάντα σε ροκ μουσικά μονοπάτια. Όταν θέλει να κάνει διάλειμμα από το κλασικό ροκ, αναμιγνύει έξυπνα alternative σφήνες με hard rock-ιές, χωρίς ποτέ να «ξεπέφτει» στο απόλυτο mainstream, αλλά ούτε και να ακούγεται μονοφωνική. Η μπάρα μεγαλουργεί στα πλέον πρωτότυπα κοκτέιλ, ενώ σερβίρει κι ολόσωστα mojito, caipirinha, cuba libre και λοιπά δημοφιλή. Το απλό ποτό κοστίζει 7 ευρώ, τα κοκτέιλ και τα σπέσιαλ 9 ευρώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v