Η βόλτα του Σαββάτου: Από το Μπενάκη στη Μεσόγειο

Bazaar βιβλίων με εκπτώσεις από 50% έως 70% στο Μουσείο Μπενάκη και γεύσεις απ’ όλη τη Μεσόγειο στην Πλάκα περιλαμβάνει το ιδανικό μας Σάββατο αυτή την φορά.
Η βόλτα του Σαββάτου: Από το Μπενάκη στη Μεσόγειο
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό το Σάββατο η βιβλιοθήκη μας αποκτά –μετά από καιρό– νέους ενδιαφέροντες «ενοίκους», και το γαστρονομικό μας ένστικτο ακολουθεί τα βήματά μας μέχρι την οδό Βουλής, όπου βρίσκεται το μικρούλι, πολύχρωμο «Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο». Θα λέγαμε ότι μια βόλτα στην Πλάκα εν συνεχεία, την ώρα που σκοτεινιάζει, επιβάλλεται, αλλά αυτό πιθανότατα το σκεφτήκατε ήδη.

Bazaar βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς (στο 138) το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο bazaar βιβλίου, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 50% και φτάνουν το 70% της τιμής. Στα ράφια του θα βρείτε 230 τίτλους, όλους από τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις του Μουσείου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η διάθεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού τίτλων σε προσφορά γίνεται για πρώτη φορά από το Μουσείο. Ανάμεσα στα βιβλία που θα διατεθούν ενδεικτικά είναι: Αθήνα 1839-1900: Φωτογραφικές μαρτυρίες, Ghika και η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του Μεσοπολέμου, Νικόλαος Τομπάζης (1894-1986): Ινδίες – Ελλάδα, Κώστας Τσόκλης, Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου, Κώστας Μπαλάφας: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου, και πολλά άλλα. Δείτε τον αναλυτικό κατάλογο των βιβλίων, μαζί με τις τιμές τους, εδώ.

Όσοι, μάλιστα, πάρετε μαζί σας και τα πιτσιρίκια, θα συναντήσετε μια έκπληξη: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών, που θα τα «ταξιδέψει» στην παλιά Αθήνα. Τα παιδιά θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το πλούσιο υλικό δύο μουσειοσκευών που έχουν σχεδιαστεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου: "Η ζωή στην Παλιά Αθήνα" και "Φωτογραφίζοντας την Παλιά Αθήνα: 1833-1933". Αυθεντικά παλιά αντικείμενα, αφίσες, φωτογραφίες και ήχοι μπροστά σ’ ένα αληθινό αθηναϊκό σκηνικό ζωντανεύουν την καθημερινότητα των παλιών Αθηναίων, τα στέκια, τη διασκέδαση, τα επαγγέλματα και τα παιχνίδια τους.

Γεύσεις με… ονομασία προέλευσης στο Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο

Αφού ξεφυλλίσουμε τα καινούρια μας αποκτήματα, συνοδεία του απαραίτητου ελληνικού καφέ, στην αυλίτσα του «Γλυκύ» στην Πλάκα, κατευθυνόμαστε προς το 31 της οδού Βουλής, όπου βρίσκεται ένα μικρό, χαριτωμένο στέκι που μαγειρεύει όλη μέρα νοστιμιές. Και το όνομα αυτού; Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο. Μην μπερδεύεστε, όμως, από το όνομα: «Μεσόγειος» δεν είναι μόνο η Ιταλία και η Ισπανία. Εδώ, όταν λένε Μεσόγειος το εννοούν: Οι κουζίνες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μέσης Ανατολής –τουλάχιστον του κομματιού της που βρέχεται από τη Μεσόγειο– της Βορείου Αφρικής και των Μικρασιατικών παραλίων συναντιούνται σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Εμείς δοκιμάσαμε ένα λαχταριστό κεμπάπ γιαουρτλού με ρύζι μπασμάτι, κανέλα, κουκουνάρι και σταφίδες, ένα υπέροχο σαγανάκι φέτας με μαρμελάδα καρότο (το οποίο, ναι, παραγγείλαμε διστακτικά μετά από προτροπές και τελικά ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας και μας ενθουσίασε) και τα εξαιρετικά φιλετίνια με τέσσερα πιπέρια και ούζο. Μοναδική μας ένσταση, η μεγάλη πράσινη σαλάτα με μέλι και ξηρούς καρπούς, που ήταν όντως μεγάλη (τεράστια) και καταπράσινη, αλλά με ελάχιστο μέλι και ξηρούς καρπούς.

Το βιολογικό κρασί μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ για το τέλος δεν πρέπει να παραλείψετε τον χειροποίητο κορμό σοκολάτας με παγωτό βανίλια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα λογικότατα επίπεδα των 20€ το άτομο, ενώ οι… θερμίδες θα καούν με μιαν ανάβαση μέχρι τα Αναφιώτικα –που βρίσκονται στην γοητευτικότερή τους φάση την ώρα που αρχίζει να σκοτεινιάζει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v