Athens Pride 2012: H Αγάπη είναι δωρεάν (και περήφανη)

Για μια ακόμα χρονιά, η πλατεία Κλαυθμώνος πλημυρίζει με μουσικές, τραγούδια, χρώματα και εκατοντάδες περήφανους για την σεξουαλική τους ταυτότητα συμπολίτες μας. Το Athens Pride 2012 είναι ξανά εδώ.
Athens Pride 2012: H Αγάπη είναι δωρεάν (και περήφανη)
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1969, όταν μία οπλισμένη ομάδα από άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλλαν στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της παράνομης πώλησης αλκοόλ. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, βίαια και εξευτελιστικά έναντι του προσωπικού και των θαμώνων του μαγαζιού, οδήγησαν το πλήθος (ομοφυλόφιλων και μη) που συγκεντρώθηκε έξω από το μπαρ σε διαμαρτυρίες, οι οποίες δεν σταμάτησαν ούτε την επόμενη μέρα.

Έναν μήνα μετά δημιουργήθηκε το «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο», σκοπός του οποίου ήταν οι διεκδικήσεις και θεσπίσεις νόμων υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι, ενώ έναν χρόνο μετά πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Πορεία για το Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων των ομοφυλόφιλων. Με την πάροδο των χρόνων, η επέτειος αυτή απέκτησε εορταστικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Μετονομάστηκε σε Pride (Υπερηφάνεια) και διαδόθηκε σε όλον τον πλανήτη, ενώ το μπαρ Stonewall ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.

Ο Ιούνιος καθιερώθηκε έτσι ως μήνας του Pride, κατά την διάρκεια του οποίου στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου διοργανώνονται εκδηλώσεις, πάρτι και παρελάσεις με σκοπό να υπενθυμίσουν στον κόσμο πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην ζωή, τον έρωτα, την συντροφικότητα. Στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει το Pride Week (2-8 Ιουνίου), ενώ η κεντρική εκδήλωση του όγδοου κατά σειρά Athens Pride έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου.

Δείτε εδώ το βίντεο από το περσινό Athens Pride.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: «Αγάπα με σημαίνει κατανόησέ με, αποδέξου με και σεβάσου με, όπως σε κατανοώ, σε αποδέχομαι και σε σέβομαι και εγώ. Αυτή η αγάπη, είναι ο συνεκτικός κρίκος κάθε σχέσης και όλης της κοινωνίας. Τα LGBT άτομα συχνά στερούνται την κατανόηση, τον σεβασμό και τελικά την αγάπη που γεννάει η αποδοχή, τόσο από την οικογένεια, όσο κι από την κοινωνία στο σύνολό της. Λόγω της στέρησης αυτής, η κρίση που περνάμε σήμερα βιώνεται από τα LGBT άτομα ακόμα πιο οδυνηρά και χωρίς τη δυνατότητα να εκφραστεί προς τα έξω. Το φετινό σύνθημα τονίζει ότι οι αξίες που θωρακίζουν μια κοινωνία είναι ανεκτίμητες. Ωστόσο δεν στοιχίζουν τίποτε».

Το πρόγραμμα του φετινού Athens Pride έχει ως εξής:

11:00 Banner Project – Absent Friends: Αφήστε το μήνυμα σας στο πανό του φεστιβάλ, προς τιμή, μνήμη και αλληλεγγύη σε όσες/όσους δεν είναι μαζί μας σήμερα.
13:00 – 17:00 DJ sets
14:00 – 17:00 LGBTQ Olympics 2012
H Colour Youth διεξάγει αγώνες ενάντια στην ομοφοβία με το Rainbow στεφάνι της νίκης
17:00 Χαιρετισμοί – Opening Addresses
17:45 Έναρξη Παρέλασης
MÄNNER-MINNE – Η Γκέι Χορωδία του Βερολίνου
18:00 ΠΑΡΕΛΑΣΗ – PARADE
20:00 – 00:00 Πάρτυ & Συναυλία



DJ sets, DRAG show από τις ΚΟΥΚΛΕΣ
Συναυλία με τους/τις:
ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ με τους ZAND THE BAND
ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΤΣΗ
LEON
ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ μαζί με τους ANGRY BIRDS
MY WET CALVIN
ILIA DARLIN
TAREQ

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.athenspride.eu  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v