Η έξοδος του Σαββάτου: Λικέρ και «πειραγμένος» Ξενόπουλος στην Πλάκα

Αυτό το Σάββατο επιστρέφουμε στα λιθόκτιστα σοκάκια της Πλάκας, πίνουμε το καφεδάκι μας σε retro café, παρακολουθούμε μια θεατρική παράσταση που θα συζητηθεί και απολαμβάνουμε εξαιρετικά λικέρ σε ένα ποτοπωλείο από τα... παλιά.
Η έξοδος του Σαββάτου: Λικέρ και «πειραγμένος» Ξενόπουλος στην Πλάκα
Μπορεί ο έντονα τουριστικός της χαρακτήρας να την έχει τοποθετήσει στην μαύρη λίστα για πολλούς λάτρεις της Αθήνας, όμως η Πλάκα δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί αγαπημένο μας προορισμό για βόλτες, αρχαιολογικές περιηγήσεις, θέατρο και φαγητό. Και ας είναι τίγκα στους τουρίστες και τα κακόγουστα μαγαζιά με t-shirts. Άλλωστε, έχουν και αυτά την… Πλάκα τους.

Ξεκινάμε με χαλαρό καφεδάκι ή τσάι στο «café της Μελίνας», όπως είναι γνωστό, στο 22 της οδού Λυσίου. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεδάκια της Αθήνας με ρετρό διακόσμηση η οποία συνδυάζεται άψογα με εκκεντρικά στοιχεία, όπως ο πολύχρωμος πολυέλαιος – φυλλωσιά και οι κατακόκκινοι τοίχοι. Οι φωτογραφίες, τα πόστερ και τα πορτρέτα της Μελίνας γεμίζουν τον χώρο με την παρουσία της, ενώ το ρόφημα – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού δεν είναι άλλο από το αρωματικό τσάι, το οποίο χαρίζει επάξια στο καφέ τον τίτλο της απόλυτης αθηναϊκής τσαγερί. Εξαιρετική είναι και η ζεστή σοκολάτα, καθώς και η σπιτική μηλόπιτα που της ταιριάζει… γάντι.

Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς την οδό Φρυνίχου και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου ανεβαίνει το έργο «Χαίρε Νύμφη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε μια αντισυμβατική και αρκετά προκλητική διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου. Το «Χαίρε Νύμφη», γραμμένο το 1930, είναι η ιστορία της Ρόζας Στάγγα, η οποία σε ηλικία δεκαέξι χρονών κακοποιείται από τον πρώτο άνδρα που ερωτεύεται. Ο ψυχικός και σωματικός βιασμός διαλύει μέσα της οριστικά την προσμονή για την απόλυτη ευτυχία και η Ρόζα οδηγείται σταδιακά στην αυτοκαταστροφή. Μια αυτοκαταστροφή την οποία η Κιτσοπούλου περιγράφει ωμά, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης, μεταμορφώνοντας σταδιακά την ηρωίδα της σε μία… Amy Winehouse. Πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και έξυπνα σκηνοθετικά ευρήματα σε μια παράσταση που αναμφίβολα θα συζητηθεί. Η απογευματινή παράσταση είναι στις 6:15 και η βραδινή στις 9:15. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20€ για την βραδινή και 15€ για την απογευματινή.

Low budget αλλά προσεγμένος γευστικός προορισμός για μετά την παράσταση είναι το φημισμένο Σχολαρχείο, με το ολάνθιστο μπαλκονάκι του και τον δίσκο των παραδοσιακών ορεκτικών που έρχεται αντί καταλόγου για να παραγγείλετε. Αν δεν παρασυρθείτε υπερβολικά, οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 15 ευρώ το άτομο. Ιδανικά, μπορείτε να κλείσετε την βραδιά με κάποιο από τα εκπληκτικά λικέρ του Βρεττού στη Κυδαθηναίων. Το παραδοσιακό αυτό ποτοπωλείο λειτουργεί από το 1909 και είναι το δεύτερο παλαιότερο της Ευρώπης με πιστούς φίλους που πίνουν... λικέρ μαστίχα στο όνομα του.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v