Ταβέρνες με live μουσική

Καλή παρέα, κρασάκι, ωραίοι μεζέδες και... οι πενιές του μπουζουκιού. Το in2life τρώει και τραγουδά σε οκτώ μουσικές ταβέρνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διασκεδάζει... όπως παλιά.
Ταβέρνες με live μουσική
του Γιώργου Κόκουβα

Κουτούκια, μουσικές ταβέρνες, εστιατόρια με live ορχήστρες… Υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψεις τους χώρους που ακολουθούν, αλλά η ουσία τους είναι ή ίδια: ο απλός και απολαυστικός συνδυασμός «παρέα, φαγητό και ζωντανές νότες». Ρεμπέτικοι ήχοι, ελαφρολαϊκές κατευθύνσεις, παλιοί καλοί κρασομεζέδες και παραδοσιακή κουζίνα είναι λίγες μόνο από τις παραλλαγές που κρύβουν στις ξύλινες σάλες τους. Το in2life επισκέπτεται οκτώ ταβερνάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διασκεδάζει… όπως παλιά.

Το 9ον Μεζεδοσχολείον 
(Πλατεία Πλαστήρα 9, Παγκράτι, τηλ: 210 7562564) 
Σερβιτόροι με σχολικές ποδιές, κατάλογοι – τετράδια, μάθημα μετά μουσικής και μεζέδων. Το 9ον Μεζεδοσχολείον απλώνει τα «μουσικά θρανία» του στο Παγκράτι και μαθαίνει στους πελάτες του τι θα πει μεζές και γλέντι. Η διακόσμηση χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της πέτρας, αλλά έχει και τις πιο μοντέρνες πινελιές, όπως οι κόκκινοι πολυέλαιοι και τα λευκά τραπέζια.

Το φαγητό: Οι ελληνικές γεύσεις κυριαρχούν, με υλικά όπως το μπαλσάμικο, ο κρητικός ντάκος και η κάππαρη να δίνουν τον τόνο στις σαλάτες, ενώ η λίστα με τα κυρίως πιάτα είναι μικρή αλλά ικανοποιητική –ξεχωρίζουν τα μπριζολάκια με βουτυρολέμονο και το γεμιστό με τυρί και πιπεριές μπιφτέκι. Εκεί που διαπρέπει το Μεζεδοσχολείον είναι φυσικά οι μεζέδες του, με τις γαρίδες σε πήλινο, τον μπεκρή μεζέ και την μελιτζάνα φούρνου να μας δελεάζουν.

Η μουσική: Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και τα μεσημέρια της Κυριακής, η νεανική «κομπανία» του Μεζεδοσχολείου πιάνει δουλειά και περνά όλο το φάσμα του λαϊκού τραγουδιού, χωρίς να παρεκκλίνει προς το ρεμπέτικο. Ο λουλουδοπόλεμος και το κρασί επιβάλλεται και μάλιστα χωρίς τύψεις, καθώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καταστήματος, κάθε Πέμπτη και Κυριακή μεσημέρι, η κρίση καταπολεμάται με 20% έκπτωση επί των αναγραφόμενων τιμών.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 25 ευρώ.

Σπιτάκια
(Δεκελέων 24, Γκάζι, τηλ.: 210 3412323)
Το Γκάζι του mainstream, των cocktails και του μοντέρνου, έχει διατηρήσει μερικές κρυφές γωνιές του με στιλ και ομορφιά από τα παλιά. Τα «Σπιτάκια», συνδυάζουν ιδανικά τον χαρακτηρισμό «νεοταβέρνα» με τα στοιχεία της παράδοσης και της αρχιτεκτονικής «εποχής», θυμίζοντας με τις live βραδιές τους στους πελάτες τι θα πει αυθεντικό γλέντι.

Το φαγητό: Νόστιμη σχάρα –πεντανόστιμη η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος-, πιάτα ημέρας που περιλαμβάνουν μαγειρευτά κατσαρόλας και πιο δημιουργικές συνταγές, και λαχταριστά ορεκτικά, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστούν οι γεύσεις του χούμους, της φέτας με σουσάμι και του τηγανόψωμου, φτιαγμένου από τα χέρια της μητέρας του ιδιοκτήτη. Το σέρβις είναι γρήγορο και εξυπηρετικότατο, ενώ στο τέλος του γεύματός σας θα σας φέρουν κερασμένο γλυκό για να κλείσει ευχάριστα το γαστριμαργικό μέρος της βραδιάς.

Η μουσική: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο γύρω στις 23.30, τα απαλά ελαφρολαϊκά που αποτελούν το ηχητικό φόντο μέχρι εκείνη την ώρα αντικαθίστανται από τους έντεχνους αρχικά ήχους της ορχήστρας, που τραγουδά Κατσιμιχαίους και Μαχαιρίτσα για προθέρμανση και καταλήγει σε (ελαφρο)λαϊκό κρεσέντο για λικνιζόμενα κορμιά, ενώ οι λουλουδούδες κάνουν την εμφάνισή τους για να συμπληρώσουν την εικόνα της cult διασκέδασης, που συχνά κρατά μέχρι τις 6.00 το πρωί.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 20-25 ευρώ. 

Στα Πέριξ
(Αγίας Λαύρας 18, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2283739) 
Στα… πέριξ των Πατησίων, το στέκι των γλετζέδων στην Αγίας Λαύρας υπόσχεται «τίμια» διασκέδαση, και τηρεί την υπόσχεσή του εδώ και δώδεκα χρόνια. Ο χώρος δεν είναι ο πιο καινούριος που μπορείτε να βρείτε, τα φαγητά απέχουν από τον χαρακτηρισμό γκουρμέ και στον κατάλογο κυριαρχεί η παλιά καλή σχάρα χωρίς εκπλήξεις. Αυτό, όμως, στο οποίο ποντάρει το «Πέριξ» είναι οι μνήμες από την διασκέδαση όπως την ήξεραν πάντα οι Έλληνες, χωρίς να γίνεται «δήθεν».

Το φαγητό: Ο «σεφ» προτείνει να ξεκινήσετε με σαγανάκι και κολοκυθοκεφτέδες ή καλαμάρι γεμιστό και να συνεχίσετε με μακαρονάδα του ψαρά ή γιαουρτλού κεμπάπ. Δεν είναι το μέρος που θα προσφέρει γαστριμαργικές συγκινήσεις στον ουρανίσκο σας, αλλά είναι ιδανικό αν θέλετε να διοργανώσετε μια βραδιά χύμα κρασιού με την παρέα σας, να την συνοδεύσετε με αξιοπρεπείς μεζέδες και φυσικά με…

…Μουσική: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο γύρω στις 22.00, παίρνει την θέση της η λαϊκή ορχήστρα που κινείται σε λαϊκά μονοπάτια, με το μπουζούκι να κυριαρχεί. Άλλωστε, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα της ταβέρνας, οι πενιές α λα «Πέριξ» -της παλιάς λαϊκής επιτυχίας- χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 20 ευρώ.

Κοτταρού
(Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ: 210 5120682)
Η περίφημη –ίσως και διαβόητη- Κοτταρού είναι ο απόλυτος ορισμός του κουτουκιού. Κρυμμένη σε ένα υπόγειο στον Κολωνό, υποδέχεται τους πελάτες της σε έναν χώρο με σκορπισμένα… γνωμικά και γραβάτες για διακόσμηση και ατμόσφαιρα που προετοιμάζει για τους ρεμπέτικους ήχους που θα ακολουθήσουν.

Το φαγητό: Τα πιάτα δεν προσφέρουν κάτι καινούριο στον κόσμο της εστίασης, αλλά είναι αυτό που περιμένεις από ένα τέτοιο κουτούκι: Συμπαθητικοί ελληνικοί μεζέδες και φαγητά της ώρας, αλλά σε ελαφρώς τσιμπημένες για το είδος τιμές.

Η μουσική: Η ρεμπέτικη ορχήστρα της Κοτταρούς είναι από τις λίγες που διανυκτερεύει κάθε βράδυ εκτός Δευτέρας, και ενώ το μπουζούκι, η κιθάρα και το ακορντεόν δίνουν το σύνθημα, οι φωνές του μαγαζιού τραγουδούν χωρίς μικρόφωνο, σαν μέλη μιας μεγάλης παρέας που ξέρει να διασκεδάζει. Θα είστε τυχεροί αν πετύχετε τον ιδιοκτήτη. κ. Γιάννη, σε στιγμές τραγουδιστικού οίστρου, καθώς ξέρει να απογειώνει την διασκέδαση. 
 Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 20-25 ευρώ.
Tip
: Ο ίδιος Γιάννης έχει αναλάβει τα ηνία και του έτερου κουτουκιού στον Κολωνό, την ταβέρνα «του Χαμιλού», που διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη… οινογνωσία και ανάλογο κέφι, λόγω live ρεμπέτικης ορχήστρας κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ (Στου Χαμιλού, Β. Ηπείρου και Ανδριανουπόλεως, Κολωνός, τηλ: 210 5131359). Κατά την γνώμη μας ωστόσο, δεν υπάρχει σύγκριση.

ΑντίΠεινα
(Λ. Συγγρού 138, τηλ: 210 9221001) 
Σε θέση που δεν ευνοεί την αποκάλυψη του μυστικού, τα ΑντίΠεινα βρίσκονται σε εκείνο το σημείο της λεωφόρου Συγγρού που κανείς δεν κοιτά τι βρίσκεται τριγύρω όταν περνά. Η ταβέρνα που από την εξωτερική της εμφάνιση θυμίζει περισσότερο ένα προσεγμένο fast food εστιατόριο, είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο ωραίες κρητικές ταβέρνες της πόλης. Πλέον, με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών απέναντί της, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την ύπαρξή της. Όσοι την έχουν επισκεφθεί, όμως, τα σαββατοκύριακα, γνωρίζουν πως το καλό κρητικό φαγητό, συνδυάζεται εδώ με πολύ όμορφο περιβάλλον παλιού καφενείου και καλή live μουσική.

Το φαγητό: Πριν ακόμη παραγγείλετε, φθάνει στο τραπέζι σας η κερασμένη ρακή και τα τραγανά παξιμάδια. Η σαλάτα «Αντίπεινα» με σταμναγκάθι, άνηθο, παξιμάδι, ξινομυζήθρα και μπαλσάμικο είναι από τα «καμάρια» του καταλόγου, ενώ για κυριώς, τα μαγειρευτά «απ’ το τσικάλι», όπως το κρητικό κουνέλι συναγωνίζονται τα της ώρας, όπως τα λαχταριστά μπριζολάκια «βεντέτα». Για γλυκό, προτιμήστε την σφακιανή πίτα με μέλι.

Η μουσική: Παρασκευή, Σάββατο βράδυ (από τις 22.00 περίπου) και Κυριακή μεσημέρι (από τις 14.00 περίπου), τα «ΑντίΠεινα» γεμίζουν live ήχους που ποικίλουν από όμορφες και νοσταλγικές μπαλάντες, ερμηνευμένες από γυναικείες φωνές με την συνοδεία κιθάρας, μέχρι αξέχαστα λαϊκά παλιών δεκαετιών με την συνοδεία μπουζουκιού.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 15-25 ευρώ.

Το Φαγοπότι
(Μυστρά 16 & Ολυμπίας, Άνω Γλυφάδα Τηλ.:210 9652533)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στις 10.00 και κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 2.00 με ζωντανή μουσική. Σε μία όμορφη και ζεστή γωνιά στην καλύτερη περιοχή της Άνω Γλυφάδας, με παραδοσιακή ξύλινη διακόσμηση, που θυμίζει έντονα τις ταβέρνες της παλιάς Αθήνας, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τις γευστικές και μουσικές απαιτήσεις της εποχής.

Το φαγητό: Μεγάλη ποικιλία φαγητών της ώρας, εκλεκτοί μεζέδες και καλό κρασί, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές

Η μουσική: Ο μαέστρος Μπάμπης Εγγλέζος (πιάνο-τραγούδι), ο Μιχάλης Τσακίρης (μπουζούκι-τραγούδι) και η Μαρία Αριστοφάνους με την υπέροχη φωνή της, ταξιδεύουν σε όλα τα είδη μουσικής, με μοντέρνα και έντεχνα λαϊκά, ελαφρά αλλά και βαριά λαϊκά όταν χρειάζεται, ρεμπέτικα, νησιώτικα, δημοτικά, ακόμα και ξένα τραγούδια της δεκαετίας του '50 και του '60, καλύπτουν σίγουρα όλα τα μουσικά γούστα. Κάθε βράδυ το κέφι είναι ατελείωτο και όλοι οι θαμώνες γίνονται μια παρέα.
Ενδεικτική τιμή κατ'άτομο 15-18 Ευρώ.

Live… φαγητό στην Θεσσαλονίκη 

«Η Κιβωτός των γεύσεων»
(Π. Ιωακείμ 26, τηλ: 2310 211711) 
Ακριβώς δίπλα από την Ροτόντα, σε μια περιοχή-μαγνήτη για φοιτητές αλλά και καλοφαγάδες, η Κιβωτός των Γεύσεων υποδέχεται στο «κατάστρωμά» της τους Θεσσαλονικείς που θέλουν να συνδυάσουν το φαγητό ή τους μεζέδες με live μουσική και χαλαρή διάθεση. Ο χώρος είναι φτιαγμένος με ξύλο και πέτρα, για να παραπέμπει στο παραδοσιακό στιλ και στις «παλιές καλές μέρες».

Το φαγητό: Από μία κιβωτό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα θαλασσινά και οι ωραίοι ουζομεζέδες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και στα κρεατικά. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι το «μυστικό της χαμένης Κιβωτού», που αποτελείται από κομματάκια χοιρινού και κρέμα γάλακτος με πιπεριές και μανιτάρια.

Η μουσική: Κάθε βράδυ ένα ντουέτο με κιθάρα και μπουζούκι κρατά συντροφιά στους καλοφαγάδες υπό τους ήχους της ρεμπέτικης και ελαφρολαΐκής μουσικής και υπό τα κάδρα με εικόνες από κλασικές ελληνικές ταινίες. Δεκτές και οι… παραγγελιές στους μουσικούς, στο πλαίσιο μιας ευχάριστης, παρεϊστικης ατμόσφαιρας.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 15-20 ευρώ. 

Οδός Ονείρων
(Βαϊου 3, πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα, τηλ: 2310 555036) 

Όχι μόνο το όνομα της μουσικής ταβέρνας, αλλά κάτι η πλακόστρωτη πλατεία στην οποία βρίσκεται, κάτι η παλιά γεύση που σου αφήνουν τα Λαδάδικα, όλα προμηνύουν «επιστροφή στα παλιά» σε αυτό τον χώρο.
Το φαγητό: Γεύσεις που εστιάζουν στην εντοπιότητα των υλικών και στην παραδοσιακή κουζίνα πρωταγωνιστούν στους καταλόγους της «Οδού Ονείρων». Διατίθεται, επίσης, ικανοποιητική λίστα κρασιών για να συνοδεύσετε τα ελληνικά πιάτα.
Η μουσική: Πενταμελής μουσική ορχήστρα αναλαμβάνει κάθε βράδυ να μας ταξιδέψει στα παλιά. Η «Οδός Ονείρων» έζησε, χωρίς να επηρεαστεί, την αίγλη των Λαδάδικων την δεκαετία του ’90, την παρακμή της περασμένης δεκαετίας, και πλέον συνεχίζει να προσφέρει την ίδια πρόταση διασκέδασης: παλιό ελληνικό γλέντι με δόσεις ρετρό.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 20-30 ευρώ. 

Κιουρντί Μεζέ
(Γρ. Λαμπράκη 76, τηλ: 2310 913762) 
Η διασκέδαση κάνει στάση και στην Κάτω Τούμπα, όπου η μουσική ταβέρνα «Κιουρντί Μεζέ» ποντάρει στην ζεστή ατμόσφαιρα και στις συνταγές «της μαμάς», με ευχάριστη live μουσική υπόκρουση και προσιτές τιμές.
Το φαγητό: Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και μεγάλη ποικιλία της ώρας. Στα συν του «Μεζέ», η αρκετά καλή ποιότητα του χύμα κρασιού του.
Η μουσική: Από την Πέμπτη ως την Κυριακή, η ορχήστρα ακολουθεί λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και πιο παραδοσιακά, νησιώτικα μονοπάτια. Πιο αργά, ακούγονται και επιτυχίες γνωστών τραγουδιστών της εποχής και τα τσιφτετέλια δίνουν και παίρνουν.
Ενδεικτική τιμή κατ’ άτομο: 15-20 ευρώ.

*Προτείνετε τα δικά σας αγαπημένα μουσικά ταβερνάκια στην πόλη σας, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v