Μίλτος Πασχαλίδης: Μουσικές μνήμες στον Σταυρό του Νότου

Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό, που αποτίει φόρο τιμής σε συνθέτες όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Λοΐζος και Θ. Μικρούτσικος παρουσιάζει ο Μίλτος Πασχαλίδης κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον Σταυρό του Νότου.
Μίλτος Πασχαλίδης: Μουσικές μνήμες στον Σταυρό του Νότου
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Αν για κάτι ξεχωρίζουν πάντα οι παραστάσεις του Μίλτου Πασχαλίδη είναι το ότι ακόμα και αν παρουσιάζει δύο προγράμματα μέσα στην ίδια σεζόν, πάντα διαφέρει το concept των εμφανίσεών του. Από 4 Φεβρουαρίου, ανεβαίνει στη Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, με διάθεση να ταράξει τα νερά και όπως είπε «Συνήθως πάμε κάπου και για δύο-τρεις ώρες ξεχνιόμαστε, ας κάνουμε ένα πρόγραμμα μπας και για δύο-τρεις ώρες θυμηθούμε».

Ένα μουσικό πρόγραμμα μνήμης επέλεξε ο Πασχαλίδης, για να αφυπνιστεί η κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση, σε καιρούς δύσκολους. Να προσθέσουμε ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με πολλές ανατρεπτικές εκπλήξεις στα τραγούδια. Για να το κάνει κατανοητό, μας καλωσόρισε με το «Μυστικό Τοπίο» του Διονύση Σαββόπουλου, για να συνεχίσει με το «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος».

«Κακές συνήθειες», «Τα μπλουζ της άγριας νιότης», «Πεύκο στην ακρογιαλιά», «Ντέρμπι/ Χούλιγκανς», «Αγύριστο κεφάλι», «Τους έχω βαρεθεί», «Νεοέλληνες», «Βενσερέμος», «Σαν τραγουδάκι», «Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες» είναι ορισμένα από τα τραγούδια που ερμήνευσε με πάθος σαν κραυγή ο τραγουδοποιός.

Όλα ξεκινούν από τον τίτλο «Κόψε την πείνα σου» που επέλεξε ο Πασχαλίδης για να συνοδεύει την ανάγκη του να τραγουδήσει εν μέσω κοινωνικοπολιτικής κρίσης. Την τιμητική τους είχαν ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Λεοντής, ο Μούτσης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Τσακνής, οι Κατσιμιχαίοι, ο Πανούσης και άλλοι συνθέτες.

Έχει μαζί του μια εξαιρετική νέα τραγουδίστρια, τη Φρόσω Στυλιανού, η οποία στέκεται δίπλα του, χωρίς να υπολείπεται ή να σε κάνει να σκεφτείς «ήρθε η ώρα να μιλήσω με την παρέα μου». Στιβαρή παρουσία, με φωνή στεντόρεια και γεμάτη συναίσθημα, κέρδισε το κοινό και στα ελληνικά κομμάτια που επέλεξε αλλά και στο Which side are you on.

Οι μουσικοί του σολίστες επιπέδου, τον συνόδευσαν με μεράκι και αποτέλεσαν τη βάση για να χτίσει τις ερμηνείες του ο Πασχαλίδης. Η ήσυχη δύναμη στα πνευστά, Δημήτρης Χουντής, συνομιλούσε μοναδικά με τη λύρα και το λαούτο του Ανδρέα Αρβανίτη, μαγεύοντας το κοινό.

Στα αρνητικά θα βάζαμε το κοινό που ώρες ώρες δε σταματούσε να φλυαρεί. Αυτό που δε θα καταλάβουμε ποτέ είναι για ποιο λόγο άνθρωποι που θέλουν να μιλήσουν, πάνε σε μαγαζιά με live μουσική, ενοχλώντας τους διπλανούς τους και μη σεβόμενοι τον καλλιτέχνη.

Ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς και καλό τραγούδι θα απολαύσετε και ίσως σας μπει το σαράκι της αλλαγής. Έχει αυτή την ικανότητα ο Μίλτος, ο οποίος μπορεί να σε σηκώσει από την καρέκλα, όσο κουρασμένος και να είσαι.

Είσοδος 15 ευρώ (με ποτό)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 22:30
Σταυρός του Νότου, Κεντρική Σκηνή, Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9226975
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v