Ελληνικά καρναβάλια: 14 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση

Καρναβαλιστές ή θεατές; Ταξιδιώτες ή παροικούντες το κλεινόν άστυ; Χτυπημένοι από την κρίση ή αισιόδοξοι; Σε όποιο... στρατόπεδο και αν ταχθείτε, έχουμε ένα καρναβάλι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. 
Ελληνικά καρναβάλια: 14 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση
«Η κρίση δεν αγγίζει το Γαλαξίδι τις Απόκριες» επισημαίνει υπερήφανα ο Δήμος Γαλαξιδίου στο site του, και το ίδιο πόρισμα φαίνεται να έχουν εξάγει και πολλοί ακόμη ελληνικοί δήμοι –εντός και εκτός τειχών πρωτευούσης. Προσπαθώντας να αποφύγουμε την παγίδα των κλισέ που απαρτίζουν τις ιντερνετικές λίστες τύπου «100 λόγοι να είσαι υπερήφανος που μένεις στην Ελλάδα» –«γιατί κρίση ξεκρίση εμείς θα γιορτάσουμε σε κάθε ευκαιρία»– που ξέρουμε ότι γυρίζουν αυτή τη στιγμή στο μυαλό σας, αποφεύγουμε και την εισαγωγή, και περνάμε κατ’ ευθείαν σε 14 καρναβάλια στα οποία αξίζει να βρεθείτε το προσεχές τριήμερο.

Τα εντός…
Στην απίθανη περίπτωση που κανένα από τα καθαροδευτεριάτικα ταξίδια μας δεν ήταν αρκετά low για το budget σας, και αποφασίσατε να περάσετε το πρώτο τριήμερο του χρόνου στο κλεινόν άστυ, μαζεύοντας δυνάμεις –και οικονομίες– για το επόμενο, που δεν αργεί, το βέβαιο είναι πως αποκλείεται –αν δε θέλετε– να μείνετε εκτός κλίματος καρναβαλιού. Οι Δήμοι της Αττικής έχουν ετοιμάσει πληθώρα εκδηλώσεων, που (για όσους τις υποτιμούν να θυμίσουμε ότι) είναι δίπλα σας, δωρεάν και συνήθως αναπάντεχα επιτυχημένες.

Δυνατότερο, όπως πάντα, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, με συναυλίες, παιδικά πάρτι, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικούς περιπάτους, έκθεση οικολογικών χαρταετών, και, βέβαια, τα καθιερωμένα Κούλουμα στον sui generis για τα αθηναϊκά δεδομένα Λόφο του Φιλοπάππου, που φέτος πλαισιώνονται από διαγωνισμό για τον καλύτερο χαρταετό, ο νικητής του οποίου κερδίζει ταξιδάκι σε ελληνικό προορισμό. Όχι κι άσχημα, έτσι; Κούλουμα με διαγωνισμό καλύτερου χαρταετού διοργανώνει και ο Δήμος Αμαρουσίου, για τους… βορείους που βαριούνται να κατέβουν στο κέντρο, στο Κτήμα Καρελλά.

Πλούσιες εκδηλώσεις, με έμφαση στη διασκέδαση των… junior δημοτών τους, φιλοξενούν και οι Δήμοι Ιλίου και Περιστερίου. Παιδικά πάρτι, κυνήγι θησαυρού, face painting, θεατρικές παραστάσεις, πάρκα παιχνιδιών, συναυλίες, αλλά και Κούλουμα, στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πάρκο Αντώνης Τρίτσης του Ιλίου και στο Άλσος Περιστερίου με την Έφη Θώδη και τον Κώστα Βενετσάνο.

Τιμώντας την παράδοσή του, ο Δήμος Ρέντη διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το φημισμένο καρναβάλι του την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ενώ την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, μπάντες κουβανών στους δρόμους προλογίζουν τη νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων. Οι εκδηλώσεις κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά εδέσματα.

…Και τα εκτός
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι κάπως σαν το scuba diving στην Ερυθρά Θάλασσα: όλοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να το έχεις κάνει –ναι, κάνει, όχι δει, είναι το σωστό ρήμα για το συγκεκριμένο καρναβάλι– τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου και κάποιοι το έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής. Για μία ακόμα χρονιά, λοιπόν, Πατρινό Καρναβάλι: με κυνήγι θησαυρού, με Μπουρμπούλια, με ατελείωτα πάρτι, με νυχτερινές και ημερήσιες παρελάσεις αρμάτων, με παραστάσεις θεάτρου και χορού, με συναυλίες και εργαστήρια για τα παιδιά. Όσοι πιστοί (και μη, για να καταλάβετε τι εννοούμε) προσέλθετε.

Κι αν προτιμάτε κάτι λιγότερο πολυφορεμένο, κάτι πιο βορειοελλαδίτικο αλλά εξίσου επιτυχημένο, γραμμή για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Το γεγονός και μόνο ότι είναι το μόνο ελληνικό καρναβάλι, μαζί με αυτό της Πάτρας, που διαθέτει το δικό του site θα έπρεπε να σας υποψιάσει. Αν όχι, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα: θέατρο δρόμου, παραστάσεις flamenco, συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, εκθέσεις φωτογραφίας, παιδικές εκδηλώσεις και, βέβαια, τρεις μεγάλες παρελάσεις: λαογραφική, βραδινή και μεγάλη, μαζί με το κάψιμο του Τζάρου, που κλείνει πανηγυρικά τις εκδηλώσεις, απαρτίζουν το πρόγραμμά του.

Μια που… τηλεμεταφερθήκαμε βόρεια, να κάνουμε και μια βόλτα από την Έδεσσα –παρακάμπτοντας τον πειρασμό να αναφέρουμε για χιλιοστή φορά ότι τη θεωρούμε την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας– που διοργανώνει για μία ακόμα χρονιά ένα σούπερ κεφάτο καρναβάλι, γεμάτο εκδηλώσεις για τα παιδιά στο ειδικά διαμορφωμένο Χωριό του Βασιλιά Καρνάβαλου, παραδοσιακές βραδιές με μικρασιατική, μακεδονική και ποντιακή μουσική, χορό και δρώμενα, πάρτι αλλά και τοπικά έθιμα, όπως οι Αρκούδες με τις κλαπουτάρκες και η Λάμκα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις δύο μεγάλες παρελάσεις αρμάτων και καρναβαλιστών το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή το βράδυ. Το πρόγραμμα για την Καθαρά Δευτέρα έχει Κούλουμα στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, το Πάρκο του Γηπέδου, τη Γαβαλιώτισσα και το Ανεμοδρόμιο.

Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα: στο Άλσος Νέας Ελβετίας από το Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα, στο Άλσος Κρυονερίου από το Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα και στον Κέδρινο Λόφο από το Γ' Δημοτικό Διαμέρισμα.

Ένα ακόμη φημισμένο καρναβάλι, στα νότια αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, δίνει και φέτος το δυναμικό παρόν και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στον ετήσιο χορό των ομάδων, στη νυχτερινή παρέλαση αρμάτων του Σαββάτου, όπως και στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής που θα κορυφωθεί το απόγευμα με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, και να κλείσουμε ένα γεμάτο τριήμερο με τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, που περιλαμβάνουν αναβίωση τοπικών εθίμων, πέταγμα χαρταετού, παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική και πολλές εκπλήξεις.

Επιμένουμε… νησιώτικα με το καρναβάλι της Ζακύνθου, όπου αναβιώνει το έθιμο των μπάστακων, παράλληλα με δρώμενα που περιλαμβάνουν θέατρο δρόμου, μασκαράτες και συναυλίες, και φυσικά την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση αρμάτων, που συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο, η οποία κλείνει με τη μοναδική Κηδεία της Μάσκας.

Προτιμάτε Πελοπόννησο αλλά η Πάτρα σας πέφτει too much; Κανένα πρόβλημα. Η Καλαμάτα διοργανώνει κάθε χρόνο το δικό της καρναβάλι, το οποίο για φέτος περιλαμβάνει face painting, πάρτι με το συγκρότημα Ιχώρ, παραδοσιακούς χορούς και τοπικές γεύσεις, πέταγμα αερόστατου, γαϊτανάκι και πολλές ακόμη παιδικές εκδηλώσεις.

Τι θα λέγατε, τέλος, για μια μίνι απόδραση από το κλεινόν άστυ; Δύο πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής –ή σχεδόν– το Γαλαξίδι και η Ναύπακτος, διοργανώνουν τα δικά τους καρναβάλια με παρελάσεις αρμάτων, συναυλίες, παιδικά πάρτι, παραδοσιακούς χορούς, μπουφέδες με τοπικά εδέσματα και, βέβαια, τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα να κορυφώνονται με το γνωστό… αλευροπόλεμο στο Γαλαξίδι στις 14.30 το μεσημέρι. Αν δεν τον έχετε ξαναζήσει, μην τον χάσετε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v