Χριστούγεννα σε 12 ελληνικές πόλεις

Δώδεκα μεγάλες ελληνικές πόλεις στολίζονται και γιορτάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα φετινά Χριστούγεννα. Όλες οι εκδηλώσεις που θα μας βάλουν στο πνεύμα των γιορτών, που φέτος άργησε... περισσότερο από μια μέρα.
Χριστούγεννα σε 12 ελληνικές πόλεις
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση του in2life αν πρέπει ή όχι να γιορτάσουμε φέτος «κανονικά» Χριστούγεννα κυμαίνονται στο 60-40 υπέρ του πρώτου. Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις φέτος διχάστηκαν περισσότερο από ποτέ –ήδη από τότε που οι συζητήσεις περί προβλημάτων περιορίζονταν στην οικονομική κρίση, και πριν τα γεγονότα γίνουν κατά πολύ τραγικότερα. Όπως, όμως, έλεγε και ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξη τύπου για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «σε κάτι τέτοιες, δύσκολες ώρες χρειαζόμαστε τη γιορτή περισσότερο από ποτέ». Κι αν ως ενήλικες είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε έναν ακόμα εορτασμό σε ένδειξη πένθους ή διαμαρτυρίας, τι θα έλεγαν τα παιδιά αν τα ρωτούσαμε;

Με αυτό το σκεπτικό, δώδεκα μεγάλες ελληνικές πόλεις κρύβουν για λίγο τα προβλήματα πίσω από πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτίζονται, στολίζονται και φιλοξενούν εορταστικές εκδηλώσεις… από αυτές που όλοι χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από ποτέ. 
 
Θεσσαλονίκη: Ο δήμος της συμπρωτεύουσας διοργανώνει μία μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων για τις ημέρες των γιορτών. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 19.00, στο θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42), θα πραγματοποιηθεί η λαμπερή χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλα τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, η ορχήστρα, η χορωδία, οι σπουδαστές και καθηγητές. Στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο την ίδια μέρα στις 10:00 θα γίνει έκθεση χριστουγεννιάτικων καρτών και κατασκευών από τους μαθητές των Εικαστικών Εργαστηρίων. Στις 19:00 θα παρουσιαστεί η παράσταση Το κοριτσάκι με τα σπίρτα με ελεύθερη είσοδο. Την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 19:00 ο Γιάννης Χατζής, καραγκιοζοπαίκτης, θα παρουσιάσει την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης και ο καλικάντζαρος Μαντρακούκος», που βασίζεται στη χριστουγεννιάτικη λαογραφική μας παράδοση. Είσοδος ελεύθερη. Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στις 19:00, ο Παναγιώτης Κούλελης, μουσικός-καλλιτέχνης θεάτρου σκιών, θα παρουσιάσει το λαϊκό παραμύθι «Τα αινίγματα του γίγαντα». Είσοδος Ελεύθερη. Για περισσότερες εκδηλώσεις και πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα σχετικά έγγραφα του άρθρου.

Έδεσσα: Ο δήμος της Έδεσσας προτείνει «ζεστές Χριστουγεννιάτικες Διαδρομές» και γι’αυτές τις γιορτές. Στις 20 Δεκεμβρίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Έδεσσας κάνει επίθεση «φιλίας» στην Νάουσα ώρα 11 στην Κεντρική Πλατεία και ώρα 1μμ η επίθεση «φιλίας» επεκτείνεται στην γειτονική Βέροια στον πεζόδρομο της Ιπποκράτους. Επίσης τα λαϊκά γλέντια στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές δίνουν και παίρνουν με μουσικές από τοπικές ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής στις 21,22,23,29 και 30 Δεκεμβρίου. Επίσης μπορείτε να κάνετε αγορές από το Χριστουγενιάτικο παζάρι (weihnachtsmarkt Edessa) που οργανώνεται στην Έδεσσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερμανοφώνων & Γερμανομαθών στα 21 Δεκεμβρίου στην Πλ.Στουγιαννάκη. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην πλατεία του χωριού Μαργαρίτα λίγο πριν βραδιάσει οργανώνεται το τοπικό έθιμο Σούρβα Μπάμπω (Έρχεται ο Αη-Βασίλης Γιαγιά) με φωτιά από τις λεγόμενες "σμαρέκες" (θαμνώδη έλατα) και φασολάδα με τσίπουρο, εδέσματα, χορούς και ζωντανή τοπική Μακεδονική παραδοσιακή μουσική. Για περισσότερες εκδηλώσεις και πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του δήμου.

Καβάλα: Πλουσιότατο είναι φέτος το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας: παγοδρόμιο, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, παραστάσεις Καραγκιόζη, αφήγηση παραμυθιών, ταχυδακτυλουργοί, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις είναι μερικά μόνο από τα highlights. Ξεχωρίζουν, επίσης, τα… υπαίθρια μαθήματα εορταστικής μαγειρικής με το Νηστικό Αρκούδι στις 22 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Καπνεργάτη, η παρέλαση κρουστών της μπάντας δρόμου Κρουστόφωνο, αργότερα την ίδια μέρα, το εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά Φωτο..Τυπώματα στις 27 Δεκεμβρίου και το κυνήγι θησαυρού της ίδιας μέρας και το «Τραπέζι της Αγάπης» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις θα βρείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Βόλος: Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 21 Ιανουαρίου, αποτελεί ίσως την καλύτερη πρόταση εορταστικών εκδηλώσεων στην ελληνική περιφέρεια για φέτος. Χορός, θέατρο και μουσική από το Μεξικό μέχρι τη Σερβία και από τη Γαλλία ως τη Βραζιλία, δίνουν το παρόν και μας προσκαλούν σε μια γιορτή όπου η τέχνη ξεφεύγει από οποιοδήποτε πλαίσιο. Ξεχωρίσαμε την παράσταση Geometronomics του Γερμανού χιπ χόπερ Niels "Storm" Robitzky που θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ στις 20/12, αλλά και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Βόλος – Λιλιπούπολη μετ’ επιστροφής» που θα μας ταξιδέψει υπό τους ήχους των Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Κυπουργού, και την παράσταση «Υλικό Μήδειας» από την Petit Opera du Monde με κείμενα των Ευριπίδη, Σενέκα και Κορνέγ. Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα βρείτε στο επίσημο site του Δήμου Βόλου.

Ηράκλειο: Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου, με το φαντασμαγορικό άναμμα του δέντρου στην Πλατεία Ελευθερίας. Ακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες των Μίμη Πλέσσα, Μίλτου Πασχαλίδη και της Χορωδίας του Δήμου, παιδικό θέατρο, χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου, ρεσιτάλ πιάνου με τον Δημήτρη Κούκο, χορογραφίες hip-hop και κρητικοί παραδοσιακοί χοροί. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρείτε στο επίσημο site του Δήμου Ηρακλείου.

Καλαμάτα: Ο δήμος της Καλαμάτας ανοίγει την αγκαλιά του και την… Κεντρική Πλατεία του για μικρούς και μεγάλους με ένα πλήθος γιορτινών εκδηλώσεων. Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στις 20:00, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «…επί γης Ειρήνη…» και happening από τους σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου. Δρώμενο που θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία. Την Δευτέρα 29 στην κεντρική πλατεία θα ακούσουμε «Κάλαντα, χορούς και δρώμενα από όλη την Ελλάδα» στις 19:00. Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς από το ΔΗΠΕΘΕΚ και την Φιλαρμονική του Δήμου στην Κεντρική πλατεία στις 19:00. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν τα «θεατροπαιχνίδια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ και η θεατρική ομάδα της Πειραματικής.Σκηνής. Για περισσότερες εκδηλώσεις ανατρέξτε στα σχετικά έγγραφα του άρθρου.

Χανιά: Πρώτος άνοιξε τον… χορό των εορταστικών εκδηλώσεων ο Δήμος Χανίων, με την ομιλία της Σώτης Τριανταφύλλου για τον κινηματογράφο στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης στις 4 Δεκεμβρίου. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το εικαστικό εργαστήρι του δήμου δημιουργεί χρωματιστά στολίδια, η παιδική χορωδία του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης» τραγουδά χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ο Μάκης Γεωργογιαννάκης διευθύνει την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής του Δήμου. Παραστάσεις καραγκιόζη, εργαστήρια κατασκευών στολιδιών και φιγούρων θεάτρου σκιών, και πολλές ακόμη συναυλίες της φιλαρμονικής και των χορωδιών της πόλης ολοκληρώνουν το εορταστικό πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο επίσημο site του Δήμου Χανίων.

Ρόδος: Οι αγαπημένες των παιδιών θα μπορούσαν να ανακηρυχτούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ροδίων, αν υπήρχε κάποιο σχετικό πανελλήνιο βραβείο. Παγοδρόμιο, λούνα παρκ, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων –μεταξύ των οποίων ο κλασικός κι αγαπημένος Ρατατούης– από την κινηματογραφική λέσχη Θέασ!ς, εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής, αφήγηση παραμυθιών, παιδικό θέατρο, εργαστήρια χειροτεχνίας, μουσικά παιχνίδια και πολλές ακόμη εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς κατοίκους του νησιού. Για τα… μεγαλύτερα παιδιά, διοργανώνονται συναυλίες έντεχνων, ποπ, jazz και ροκ ακουσμάτων. Αναλυτικές πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα θα βρείτε στο επίσημο site του Δήμου Ροδίων.

Πάτρα: O Δήμος Πατρών γιορτάζει και αυτός με την σειρά του διοργανώνοντας συναυλίες και μπαζάρ. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare θα πραγματοποιηθεί συναυλία του συγκροτήματος «Ουρανοκατέβατοι» της Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Παράλληλα από τις 18 ως τις 22 Δεκεμβρίου στην πλατεία Γεωργίου θα βρείτε το Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ με τις δημιουργίες των μελών του Πολυδύναμου Κέντρου. Όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). 

Μαρούσι: Ο δήμος Αμαρουσίου φέτος τα Χριστούγεννα στρέφει το ενδιαφέρον του στα παιδιά και διοργανώνει εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους παιδικούς σταθμούς του Αμαρουσίου, και που έχουν ήδη ξεκινήσει από 12 Δεκεμβρίου ενώ θα ολοκληρωθούν στις 22 Δεκεμβρίου (περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθεσίες και τις ώρες εδώ). Παράλληλα, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασιλίσσης Όλγας 9, Πλησίον Σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου) θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη Ροκ Νεανική Συναυλία, με νέα ανερχόμενα συγκροτήματα, όπως οι Avalanche, The Scraps, Celebrity Sold, The Scarlets, Days Turn Bright και Escape. Η είσοδος για την συναυλία είναι 8 ευρώ, αλλά τα έσοδα θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Περιστέρι: Σε Παραμυθένια Πολιτεία έχει μεταμορφώσει ο Δήμος Περιστερίου την παιδική χαρά, με παγοδρόμιο, καρουσέλ, εργαστήρι μυρωδικών, παραμυθένιο χωριό, ταχυδρομείο του Άη Βασίλη και δέντρο ευχών. Στον εξωτερικό χώρο της παιδικής χαράς το εορταστικό τρενάκι ξεκινά το ταξίδι του στη στολισμένη πόλη. Παράλληλα, στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως τα εορταστικά δρώμενα περιλαμβάνουν ταχυδακτυλουργούς, νεράιδες, μαγικές καρικατούρες, μπαλονοκατασκευές, face painting και πολλά παιχνίδια, ενώ στο νέο Δημαρχείο φιλοξενούνται συναυλίες της φιλαρμονικής ορχήστρας και της χορωδίας του δήμου, αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, και συναυλία της Μελίνας Τανάγρη. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents και στο επίσημο site του Δήμου Περιστερίου.

Πειραιάς: Η Πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά, φιλοξενεί, από τις 15 Δεκεμβρίου, το δικό της, εντυπωσιακό δέντρο, την παιχνιδούπολη και το καρουσέλ που περιμένουν να διασκεδάσουν τους μικρούς κατοίκους της πόλης, και τα χριστουγεννιάτικα happenings που προγραμματίζονται για τις ημέρες των γιορτών, με την μπάντα του δήμου να δίνει το παρόν παρασύροντάς μας σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, και πολλές εκπλήξεις να περιμένουν μικρούς και μεγάλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v