Φοιτητικά στέκια: Εκεί που... η ζωή είναι ωραία

Τα πανεπιστημιακά ζητήματα, οι εκ βαθέων ακαδημαϊκές συζητήσεις και η πραγματική πανεπιστημιακή ζωή δεν συναντώνται εντός αλλά εκτός των Σχολών. Αν ανήκετε στους τυχερούς σπουδαστές εντοπίσαμε για'σας τα πλέον αγαπημένα φοιτητικά στέκια ανά περιοχή.
Φοιτητικά στέκια: Εκεί που... η ζωή είναι ωραία
«Τι ανάγκη έχετε εσείς;» μας έλεγαν όταν είμαστε φοιτητές οι μεγαλύτεροι, «τι ανάγκες έχουν οι φοιτητές σήμερα;» αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Αν σκεφτεί κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους οι φοιτητές το περνούν στις καφετέριες και στις βόλτες (και όχι στα πανεπιστημιακά έδρανα όπως όλοι γνωρίζουμε) οι ανάγκες των σημερινών φοιτητών, τόσο αυτών που σπουδάζουν στην Αθήνα όσο και αυτών που σπουδάζουν στην επαρχία, προσανατολίζονται στο ιδανικό στέκι. Εκεί που και ωραίο freddo θα πιουν, και δεν θα τον πληρώσουν 5 ευρώ, και με κόσμο της ηλικίας τους θα συναναστραφούν, και ίσως βρεθεί και κανένα επιτραπέζιο (ή έστω κανένα τάβλι) για να περάσει πιο… εποικοδομητικά η ώρα.

Η κάθε «φοιτητογειτονιά» βέβαια έχει τα δικά της στέκια. Αλλού θα πιουν τον καφέ τους οι φοιτητές της Νομικής, αλλού της Πανεπιστημιούπολης και αλλού όσοι σπουδάζουν στο Πα.Πει. ή στα ΤΕΙ Πειραιά. Όλα τα φοιτητικά στέκια, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη ζωντάνια. Ένα κλίμα ευφορίας, υπερ-κινητικότητας, δυνατών γέλιων και «ψαγμένων» συζητήσεων. Είναι αυτή η ατμόσφαιρα που νοσταλγούμε όταν πια έχουμε περάσει από αυτή τη φάση της ζωής μας και απολαμβάνουμε τον καφέ μας στα πιο… hip (και συνήθως βαρετά) café της πόλης.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τους φοιτητές του «κέντρου» (ΑΣΟΕ, Νομική, ΜΜΕ, κάποιοι φοιτητές του Πολυτεχνείου κ.α.), οι οποίοι είναι και οι πιο προνομιούχοι αφού έχουν να διαλέξουν βασικά ανάμεσα σε Εξάρχεια και Κολωνάκι. Στα Εξάρχεια, λοιπόν, από τα πιο φημιστά φοιτητοστέκια είναι βέβαια το Cafeina (Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής –στενάκι Κιάφας 6) με ευχάριστη ατμόσφαιρα σε ήπιους, όμως, τόνους. Για μεσημεράκι και ωραία μεζεδάκια πολλοί μαζεύονται στο ΡΙΦΙΦΙ (φωτο) (Εμμ. Μπενάκη και Βαλτετσίου), το οποίο είναι ανοιχτό έως τη 1.00 το βράδυ (εκτός Κυριακής και Δευτέρας που κλείνει στις 18.00). Σπιτικό φαγητό και τιμές που δεν ξεπερνούν το 20ευρω. Το απόγευμα οι περισσότεροι μαζεύονται στο Playhouse (Βαλτετσίου 49), όπου πέρα από τους απολαυστικούς καφέδες και τις απίστευτες σοκολάτες, ευχαριστιούνται παιχνίδι με τα πιο ασυνήθιστα επιτραπέζια που υπάρχουν στην αγορά.

Στο Κολωνάκι, τώρα, συχνάζουν οι πιο… κοσμικοί. Γνωστό φοιτητικό στέκι εδώ και χρόνια -αν και πιο alternative- είναι ο Ιπποπόταμος (Δελφών 3Β, Κολωνάκι), μικρός και ζεστός χώρος, χωρισμένος σε δωματιάκια, όπου συχνάζουν φοιτητές πάσης ηλικίας που αγαπούν το παλιό καλό ροκ. Από τα πιο trendy είναι τα Τρία Γουρουνάκια (Σκουφά 73), που μαζεύουν πολύ νεαρόκοσμο και λειτουργούν όλη μέρα για καφέ, φαγητό και ποτό και το πολύ hip Big Apple (φωτο), επίσης all-day bar restaurant με αρκετά πιο τσιμπημένες τιμές, βέβαια.

Κεντρικά φοιτητικά στέκια για φαγητό επίσης, εκεί μάλιστα που θα συναντήσει κανείς τους περισσότερους φοιτητές της Νομικής, είναι το Ever Green (Κοραή 4) για νόστιμα (και χορτοφαγικά) σνακ όλο το 24ωρο σε πολύ καλές τιμές, το γνωστό σε όλους Palmie (Σόλωνος 72 και Μασσαλίας) και το Φασόλι (φωτο) (Εμμ. Μπενάκη 45, Εξάρχεια) με μοντέρνα ελληνική κουζίνα και τιμές γύρω στα 15 ευρώ το άτομο. Ενώ πολλοί φοιτητές το ξημερώνουν (κυριολεκτικά) στο καφενείο Τηνιακό (χαμηλά στην Λ. Αλεξάνδρας) με ρακόμελα και πάμφθηνους μεζέδες.

Οι φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, τώρα, είναι λιγότερο προνομιούχοι (ειδικά όσων οι σχολές βρίσκονται μακριά από την πύλη στην πλευρά του Παπάγου) γιατί χρειάζονται μεταφορικό μέσο για να βρεθούν στα εκεί στέκια. Όσοι, όμως, σπουδάζουν στη Φιλοσοφική, Φυσικό, Χημικό, Γεωλογικό, Φαρμακευτική, Μαθηματικό, αλλά και κάποιοι από Πολυτεχνείο, δε μπορούν παρά να συναντιούνται τακτικά στο αιώνιο ART (στο τέρμα της λεωφόρου Παπάγου) -δεν είναι λίγοι μάλιστα οι φοιτητές που κατά καιρούς εργάζονται στο μαγαζί. Εκεί γίνεται πραγματικά ένας χαμός. Kαφέδες, τσιγάρα, τοστάκια, τάβλι και αρκετά επιτραπέζια κρατούν τους φοιτητές κολλημένους στα καναπεδάκια του ART με τις ώρες, και πού όρεξη για μάθημα. Οι υπόλοιποι της Πανεπιστημιούπολης συχνάζουν στο 222 (Λ. Παπάγου 140) και στο Μέλαθρον (Λ. Παπάγου 142), το οποίο προτιμούν τα μέλη των δύο μεγάλων κομματικών παρατάξεων, ενώ οι κακόμοιροι οι φοιτητές της Ιατρικής τη βγάζουν για έναν γρήγορο καφέ στον Γρηγόρη και στη Δωδώνη, στο Γουδί.

Στα νότια προάστια, τώρα, οι φοιτητές του Πα.Πει. και του ΤΕΙ Πειραιά, μπορεί μεν να έχουν αμέτρητες επιλογές ως προς την έξοδό τους πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά δείχνουν να έχουν πολύ συγκεκριμένες προτιμήσεις. Κάποιους, λοιπόν, από αυτούς θα συναντήσετε στο Lostre (Καραολή και Δημητρίου 78), άλλους θα βρείτε στο ΠΑΠΕΙ (ακριβώς απέναντι από τη σχολή) και άλλους στο Coffee House (δίπλα ακριβώς στο ΠΑΠΕΙ), για χαλαρές καταστάσεις, επιτραπέζια και νόστιμα σνακ. Όσοι θέλουν κάτι παραπάνω από έναν γρήγορο καφέ κάπου εκεί κοντά, περπατούν μέχρι το Passaggio (Λουκά Ράλλη 14, στο Πασαλιμάνι). Μικρούλι και πολύ παρεΐστικο με πολλά και «ψαγμένα» επιτραπέζια για πιο διασκεδαστικά φοιτητικά διαλείμματα!

Χαράς ευαγγέλια και για τους σημερινούς φοιτητές του Πάντειου Πανεπιστημίου, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει αμέτρητες καφετέριες στον πεζόδρομο πίσω ακριβώς από τη σχολή αλλά και το Odeon Cinepolis απέναντι, με αποτέλεσμα οι εναλλακτικές τους να είναι πλέον αμέτρητες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Πρώτο στις προτιμήσεις των φοιτητών έρχεται το πολύ χαριτωμένο Vanilia, έξω ακριβώς από τη σχολή. Πολλούς θα δείτε να συχνάζουν στο πολύ κλασικό Μηχανουργείο, στον πεζόδρομο, αλλά και στο μικρό και πολύ φιλικό Sine Qua Non, όπου συχνάζουν φοιτητές από μεγαλύτερα έτη. Για φαγητό και γρήγορα σνακ η πλειοψηφία δείχνει να προτιμά το σχετικά καινούργιο Αντίπεινα (φωτο) (Συγγρού 138), το Palmie ή τα Goody’s που στεγάζονται στο Odeon απέναντι, ή κλασικά τον Γρηγόρη, δίπλα στην Πάντειο.

Τέλος, οι πλέον ριγμένοι φοιτητές είναι όσοι σπουδάζουν στη Γεωπονική, αφού μόνο το Γκάζι τους πέφτει κάπως κοντά για καφεδάκι και ταβερνάκια αλλά και όσοι σπουδάζουν στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Αιγάλεω, οπότε έχουν να επιλέξουν κάποιες από τις γειτονικές καφετέριες όπως το Latte Art (Αγίου Νεκταρίου 2), με τους εξαιρετικούς καφέδες, το Εν Αθήναις (πίσω από το μικρό παρκάκι και αυτό) και το Much More (στην Αγίου Σπυρίδωνα), το οποίο συστήνεται για μπύρες και εξαιρετικά σνακ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κάθε φοιτητική παρέα ανακαλύπτει κάθε σεζόν τα δικά της στέκια, αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στο ύφος της. Και, για να λέμε την αλήθεια, το αγαπημένο και πλέον διαχρονικό στέκι όλων των φοιτητών είναι πάντα το σπίτι αυτού που τυγχάνει να μένει μόνος του. Είναι πάντα ανοιχτό, υπάρχει πάντα φαγητό (ή ο κατάλογος κάποιου καλού delivery) και αν σας πάρει το ξημέρωμα… όλο και κάποιος καναπές θα βρεθεί να σας φιλοξενήσει. Άλλωστε, όπως είπαμε και στην αρχή, τι ανάγκη έχετε εσείς;

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v