Συναυλίες 2008: Το line up του καλοκαιριού

Λίγο πριν την -πρώιμη φέτος- έναρξη της συναυλιακής σαιζόν, παίρνουμε ατζέντες ανά χείρας και... αποκλείουμε ημέρες γα την καλοκαιρινή μας άδεια. Περισσότερες από 30 συναυλίες, και μερικές ακόμη που αναμένεται να ανακοινωθούν, υπόσχονται να μας κρατήσουν εδώ... κι αυτό το καλοκαίρι.
Συναυλίες 2008: Το line up του καλοκαιριού
της Ηρώς Κουνάδη

Πρόπερσι λέγαμε ότι δεν μπορεί να πάει καλύτερα. Πέρυσι εκπλαγήκαμε ευχάριστα: λιγότερες ακυρώσεις, περισσότερα ονόματα, καλύτερη οργάνωση –σε γενικές, πάντα, γραμμές, χωρίς να λείπουν και οι δυσάρεστες εκπλήξεις χωρίς τις οποίες, το έχουμε πάρει απόφαση πλέον, συναυλιακή σαιζόν στην Αθήνα δε νοείται.

Αυτά είδαν μάλλον και οι διοργανωτές και έσπευσαν φέτος να ανακοινώσουν τα πρώτα ονόματα δυναμίτες ήδη από το χειμώνα –έτσι, για να έχουμε έναν ακόμη λόγο να ανυπομονούμε να καλοκαιριάσει. Σιγά σιγά ακολούθησαν κι άλλα, μέχρι που πριν λίγες μέρες οι ανακοινώσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν συμπληρωμένες τις καλοκαιρινές μας ατζέντες, ήδη από τις αρχές Μαΐου. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμένουμε ακόμα εκπλήξεις, υπό τη μορφή επίσημων ανακοινώσεων συναυλιών που προς το παρόν ακούγονται σαν φήμες.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, ατζέντες ανά χείρας και ξεκινάμε.

Την αυλαία ανοίγουν, νωρίς νωρίς φέτος, οι εορτάζοντες τα 35 χρόνια τους Kiss, αυτήν την Κυριακή, 18 Μαΐου, στο Terra Vibe στη Μαλακάσα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, τη σκυτάλη παίρνει η Kylie Minogue, για να φέρει λίγη από την pop αισθητική των sexy show της σε ένα χώρο που τον έχουμε συνηθίσει να δονείται από… ροκ κύματα. Ανυπομονούμε.

Δύο ημέρες αργότερα, επιστρέφουμε –για λίγο μόνο– στα χειμερινά μας λημέρια, για να δούμε Madrugada στο Gagarin στις 24 και 25, Einsturzende Neubauten στις 27 στο Fuzz και αγαπημένους Hooverphonic να τραγουδάνε Mad about You επίσης στο Fuzz στις 30/5. Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ο κύκλος των χειμερινών συναυλιών.

Πέντε ημέρες υπομονή και ο καλοκαιρινός κύκλος επανέρχεται δριμύτερος, με τους Blue Oyster Cult να μας θυμίζουν το Don’t Fear the Reaper σε έναν από τους ατμοσφαιρικότερους συναυλιακούς χώρους που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Αθήνα, το Θέατρο Βράχων, στις 5 Ιουνίου. Δύο μόνο μέρες αργότερα, ο Nick Cave επιστρέφει –έφυγε ποτέ;– στην Αθήνα, παρέα με τους Bad Seeds και το νέο τους άλμπουμ, Dig Lazarus Dig. Στο Λυκαβηττό, φυσικά, γιατί κανένας χώρος δε θα τους ταίριαζε καλύτερα. Την ίδια μέρα –πότε θα το διορθώσουμε αυτό το προβληματάκι, αγαπητοί διοργανωτές;– οι metal heads θα κατευθυνθούν προς το Gagarin 205, όπου οι Testament θα… τα σπάνε παρέα με τους Dying Fetus.

Λίγες μέρες διάλειμμα για να μαζέψουμε δυνάμεις, και στις 13 Ιουνίου ξεκινά το τριήμερο, και για δεύτερη φορά υπό την ομπρέλα του Φεστιβάλ Αθηνών, Synch Festival, στην Τεχνόπολη και το Μουσείο Μπενάκη, με ονόματα όπως αυτά των Happy Mondays, Stereolab, Liars, Holy Fuck, My Wet Calvin, Your Hand In Mine και πολλά πολλά ακόμη.

Eπιστροφή στις 15 Ιουνίου στο Λυκαβηττό, όπου ο Mark Knopfler των Dire Straits μας ταξιδεύει στο παρελθόν με στίχους και μελωδίες από κομμάτια αγαπημένα, όπως τα Sultans of Swing, Money for Nothing και Romeo and Juliet. Στις 25 Ιουνίου οι ευχές των αμέτρητων fans των Linkin Park γίνονται πραγματικότητα στο Terra Vibe, ενώ στις 28/6 το… γυρνάμε σε πιο έθνικ ρυθμούς, με τον Omar Faruk Tekbilek στο Κηποθέατρο Παπάγου, ενώ δύο ημέρες αργότερα η μοναδική P. J. Harvey έρχεται για μία και μόνο εμφάνιση στο Θέατρο Badminton.

Και από εκεί κατ’ ευθείαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου την 1η Ιουλίου οι Whitesnake του David Coverdale συναντούν τους Def Leppard στα πλαίσια του φεστιβάλ που εγκαινίασαν πρόπερσι οι Scorpions… αυτή τη φορά χωρίς τους εμπνευστές του. Μία εβδομάδα υπομονή και το Rockwave ξεκινά στις 8 Ιουλίου στο θρυλικό πλέον Terra Vibe. Τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά, αλλά να τα θυμηθούμε λίγο εν τάχει: ημέρα πρώτη, 8/7, The Offspring, Siouxsie, Deus, The Gossip, Marky Ramone, Flogging Molly, ημέρα δεύτερη, 9/7, Judas Priest, Within Temptation, Cavalera Conspiracy, Opeth, Morbid Angel, Carcass, Innerwish, ημέρα τρίτη, 10/7, Manu Chao, Patti Smith, Locomondo, Schooligans. Πέντε μέρες για να πάρουμε μια ανάσα και στις 15 Ιουλίου το άλλο μεγάλο φεστιβάλ, το Fly Beeyond, παίρνει τη σκυτάλη με Massive Attack, Gogol Bordello, The National, Imam Baildi σε χώρο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Μεγάλο κενό –που υποψιαζόμαστε, όμως, ότι δε θα μείνει έτσι– και στις 28 Ιουλίου οι James επιστρέφουν, μετά την περσινή επιτυχία τους, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, στο Κέντρο Ξιφασκίας, στα πλαίσια του Ejekt Festival –που όχι, δεν πτοείται από τα περσινά επεισόδια– αυτή τη φορά παρέα με τους Unkle, τους Stereo MC's και τους Digitalism, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο Leonard Cohen ενώνει τα vibes της φωνής του με την ατμόσφαιρα του Terra Vibe και το αποτέλεσμα αναμένεται συνταρακτικό. Ένας άλλος παλιός αγαπημένος, ο Lenny Kravitz, έρχεται την 1η Αυγούστου για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Θέατρο Λυκαβηττού, με νέο δίσκο, δεκαμελή μπάντα και… όρεξη να μας ξεσηκώσει λίγο πριν την καλοκαιρινή άδεια –έτσι, για να φύγουμε με περισσότερη όρεξη. Συνεργοί του οι Iron Maiden που εμφανίζονται στο Terra Vibe την επόμενη ημέρα, για να κλείσουν (;) το χορό των καλοκαιρινών συναυλιών... μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αναμένουμε εξελίξεις και… επανερχόμαστε δριμύτεροι.

Καλή συναυλιακή σαιζόν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v