Πάμε στο βιβλιοπωλείο για καφέ

Πολυχώροι ψυχαγωγίας, πεδία κοινωνικών συναναστροφών, εκπαιδευτικά κέντρα, αίθουσες συνδιαλέξεων, γκαλερί τέχνης, καφετέριες ή όλα αυτά μαζί; Τι είναι, τελικά, τα νέα βιβλιοπωλεία; Κάναμε μια βόλτα για να το διαπιστώσουμε.
Πάμε στο βιβλιοπωλείο για καφέ
της Ηρώς Κουνάδη

Από τη στιγμή που ένα φαινόμενο θα κάνει την εμφάνιση του μέχρι τη στιγμή που θα γίνει «τάση» και θα αρχίσουν όλοι ξαφνικά να μιλούν για αυτό, συνήθως περνά τόσος χρόνος όσος χρειάζεται για να καταστούν οι ρίζες του δυσδιάκριτες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς άρχισε να πραγματοποιείται η μετάβαση από τα σκονισμένα ράφια των υπογείων στις γυαλιστερές βιτρίνες και τους χώρους συνάντησης εντός των βιβλιοπωλείων. Ίσως να ήταν με τη δημιουργία της Στοάς του Βιβλίου, που συγκέντρωσε τάχιστα το σύνολο του φιλότεχνου κοινού της πόλης στα παγκάκια και τα καφέ της, αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές και γινόμενη το “talk of the town” πριν καν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος. Ίσως και λίγο πριν.

Το σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο του «καφέ στο βιβλιοπωλείο» άρχισε να εδραιώνεται ως trend στη συνείδηση του μέσου Αθηναίου όταν ο Ιανός αφίχθη εκ Θεσσαλονίκης μια ημέρα στα μέσα Δεκεμβρίου του 2005. Το… δρόμο είχε ανοίξει λίγους μήνες πριν η γαλλική Fnac, που φρόντισε να τραβήξει τα βλέμματα με μια φωτογραφία η οποία έκανε ταχύτατα το γύρο του ελληνικού τύπου, και έδειχνε μια κοπέλα να διαβάζει καθισμένη αναπαυτικά στη μοκέτα του παρισινού βιβλιοπωλείου. Κάπου εκεί ήταν που το αθηναϊκό κοινό άρχισε να συγκεντρώνεται στα βιβλιοπωλεία, να κάθεται αναπαυτικά στους καναπέδες, να παραγγέλνει espresso, να συζητά με συγγραφείς και καλλιτέχνες, να ξεφυλλίζει βιβλία. Και φεύγοντας να αγοράζει μερικά.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η στροφή των βιβλιοπωλείων προς ένα περισσότερο ανοιχτό, lifestyle concept κατάφερε να προσελκύσει ένα αμιγώς νέο κοινό στο χώρο, ή πως οι προθέσεις αυτής της προσπάθειας ήταν εξολοκλήρου αγνές. Ούτε και πως η εκδοτική και εμπορική αύξηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο χώρος ήταν άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σημεία συνάντησης που δημιουργήθηκαν μέσα στους πολυχώρους μας έδωσαν μια πρώτης τάξεως αφορμή να επιστρέψουμε στα βιβλιοπωλεία και κατάφεραν να αποκαταστήσουν μια μορφή ψυχαγωγίας που είχε αρχίσει να παραγκωνίζεται –κυρίως λόγω της απουσίας κοινωνικής συναναστροφής που συνεπαγόταν.

Πλέον, κάνοντας μια στάση για καφέ σε κάποιο από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, θα συναντήσετε κοινό όλων των ηλικιών, να ξεφυλλίζει διαφορετικά βιβλία, να ανταλλάσσει απόψεις με τους συνδαιτυμόνες του, να παρακολουθεί κάποια εκδήλωση ή απλά να απολαμβάνει την ατμόσφαιρα του χώρου. Γιατί αυτό που, πρωτίστως, χάρισε στα café των βιβλιοπωλείων το περίφημο hype τους είναι η μοναδική τους ατμόσφαιρα. Η αίσθηση βιβλιοθήκης χωρίς τη βαριά σιωπή, η σωστή μουσική χωρίς τις περιττές υπερβολές, το άρωμα κουλτούρας χωρίς την ενοχλητική σοβαροφάνεια.

Αν δεν πειστήκατε, περάστε μια βόλτα από κάποιο από τα παρακάτω βιβλιοπωλεία και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Αν το φαινόμενο δε σας αφήσει αδιάφορους… θα τα πούμε εκεί.

Ιανός
Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210-3217917

Κύριος υπεύθυνος για την εδραίωση του trend, ο Ιανός υποσχόταν, με την άφιξή του στην Αθήνα, να φέρει «το βιβλίο σε νέα εποχή» και, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι άνοιξε το χορό των εκδηλώσεων – συναντήσεων στα νέα «ανοιχτά» βιβλιοπωλεία, το κατάφερε. Το café του ορόφου του είναι ατμοσφαιρικό, ζεστό, χαμηλοτάβανο, χωρίς υπερβολικές εξάρσεις και με μερικούς από τους πλέον ενδιαφέροντες ανθρώπους του χώρου να απολαμβάνουν τον espresso τους στα ξύλινα τραπέζια του. Με την επιβλητική του μπάρα να κυριαρχεί στο χώρο, χαμηλό φωτισμό και τη σωστή μουσική να παίζει στο background προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για μια σύντομη –ή και όχι– απόδραση από τη βουή του κέντρου. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ τακτικότατα –από παρουσιάσεις βιβλίων και επιστημονικές συζητήσεις μέχρι μουσικές βραδιές– είναι πλέον τόσο δημοφιλείς που δε χρήζουν καν αναφοράς.

Παπασωτηρίου
Πανεπιστημίου 37 & Κοραή, Αθήνα, τηλ.: 210 3253232

Με τη γιγάντια τοιχογραφία της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας του Ραφαήλ να τραβάει τα βλέμματα ήδη από την είσοδο, ένα από τα νεότερα μέλη της αλυσίδας Παπασωτηρίου διεκδικεί επάξια και τον τίτλο του ωραιότερου. Διακοσμημένο με γούστο και επιπλωμένο με δερμάτινους καναπέδες και πολυθρόνες, στις οποίες μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο που σκέφτεστε να αγοράσετε, πίνοντας εξαιρετικό γαλλικό καφέ, που σερβίρεται δωρεάν, μπορεί να σας κρατήσει απορροφημένους για ώρες χωρίς να το καταλάβετε.

Ελευθερουδάκης
Πανεπιστημίου 17, τηλ.: 210 3258440, Μητροπόλεως 39, τηλ.: 210 3226580

Στον έκτο όροφο του καταστήματος της Πανεπιστημίου το καλαίσθητο, ευρύχωρο café προσφέρει μια εξαιρετική ποικιλία gourmet γεύσεων, σε ζεστά και κρύα πιάτα, για να συνοδεύσετε τον καφέ και το… βιβλίο σας. Το κατάστημα της Μητροπόλεως, από την άλλη, αντιστρέφει το concept και γίνεται… βιβλιοπωλείο μέσα σε café –για την ακρίβεια, μέσα στα Starbucks, όπου, καθώς απολαμβάνετε τον καφέ και το γλυκό σας, μπορείτε να ξεφυλλίσετε τα καινούρια σας βιβλία ή να ρίξετε μια ματιά στις νέες κυκλοφορίες.

Άγκυρα
Σόλωνος 124, Αθήνα, τηλ.: 210 3837540, 210 3837667

Παράδοση μυρίζει το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Άγκυρα, στο καφενείο της πανέμορφης αυλής του οποίου μπορείτε, από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ, να απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, με γλυκό του κουταλιού, ποικιλίες τσαγιού, φρέσκους χυμούς αλλά και να γευματίσετε την ώρα του διαλείμματος από το γραφείο, ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες κάποιου βιβλίου. Για μεσημεριανό γεύμα ενδείκνυται και η αίθουσα «Λέξεις και Νότες», εντός του βιβλιοπωλείου, που προσφέρει γεύσεις από την Καραϊβική, την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και γλυκά – πειρασμούς. Για τις ιδιαίτερες στιγμές σας, ο πολυχώρος φιλοξενεί έναν ειδικό χώρο Prive, με αποκλειστικές υπηρεσίες και δυνατότητα επιλογών για το φαγητό και τη μουσική που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα. Η «Άγκυρα» είναι, επίσης, ιδανική για επισκέψεις με λιλιπούτειους συνοδούς, καθώς διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, με σκοπό να κάνει τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μαγικό κόσμο του βιβλίου.


Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, Αθήνα, τηλ.: 211 3003500

Το νεότερο μέλος των βιβλιοπωλείων – πολυχώρων άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, σε ένα υψηλής αισθητικής κτίριο στο κέντρο της πόλης, φιλοδοξώντας να καταστεί ένας από τους πληρέστερους χώρους του πολιτισμού. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι τα έχει καταφέρει. Πληθώρα εκδηλώσεων, παρουσιάσεις βιβλίων, λέσχες ανάγνωσης, σεμινάρια δημιουργικής γραφής και εργαστήρια για παιδιά συνθέτουν τη γεμάτη ατζέντα του. Η αίθουσα τέχνης φιλοξενεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, ενώ στο καλαίσθητο café του μπορείτε, εκτός από τον cappuccino ή τον espresso σας, να απολαύσετε το φημισμένο Τσάι των Συγγραφέων –τη γαλλική σειρά Le Thé des Écrivains που προσφέρει εννιά μοναδικές ποικιλίες τσαγιού, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μια εθνική λογοτεχνία. Ο πολυχώρος διαθέτει και Στάση Internet, με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ευριπίδης στη Στοά
Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 3839078

Το δημοφιλέστερο, ίσως, βιβλιοπωλείο των Βορείων Προαστίων διαθέτει και ένα από τα ομορφότερα café. Στον εξαιρετικά ζεστό και φιλόξενο χώρο του θα απολαύσετε εξαιρετικό cappuccino ή ελληνικό καφέ, πάντα συνοδεία ενός καλού βιβλίου που θα έχετε προμηθευτεί από τα ράφια του, που απλώνονται σε τέσσερις ατμοσφαιρικούς ορόφους. Ο Ευριπίδης διοργανώνει τακτικά διάφορες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικές βραδιές.



Πατάκης
Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210 3811850

Δέκα τραπεζάκια που περιστοιχίζονται από ξύλινες βιβλιοθήκες, ένα stand με όλον τον ημερήσιο και freepress Τύπο –για την απίθανη περίπτωση που δεν ξεφυλλίζετε κάποιο βιβλίο– και υπολογιστές με δωρεάν πρόσβαση στο internet συνθέτουν την εικόνα του ατμοσφαιρικού Café 65, εντός του βιβλιοπωλείου. Φρεσκοψημένα κρουασάν και καφές, σωστή μουσική και μια βιβλιοθήκη γεμάτη λευκώματα και άλλες φιλότεχνες εκδόσεις συμπληρώνουν την εικόνα. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων διοργανώνονται εδώ τακτικά.

Fnac
The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ.: 210 6305555

Χωρίς να έχει χώρο αποκλειστικά για καφέ –διαθέτοντας όμως τα γνωστά μηχανήματα self service– και χωρίς να είναι αμιγώς βιβλιοπωλείο, αφού στα ράφια της βρίσκουμε και CD, DVD και τεχνολογικά είδη, λάνσαρε έξυπνα την ιδέα της μερικής ανάγνωσης του βιβλίου πριν την αγορά του, διοργάνωσε, με τη σειρά της, πλήθος άκρως ενδιαφερουσών εκδηλώσεων και κατακλύστηκε από κόσμο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Πλέον, αποτελεί σημείο συνάντησης ενός αρκετά ετερόκλητου –τόσο από ηλικιακής όσο και από άποψης ενδιαφερόντων και προτιμήσεων– κοινού. Γεγονός στο οποίο βοηθούν ιδιαίτερα οι κινηματογραφικές προβολές και οι βραδιές επιτραπέζιων και video games που διοργανώνει τακτικά το Forum της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v