Φεστιβάλ Κόμικς: Η Βαβέλ των ονείρων μας

Συναυλίες, θέατρο δρόμου και εικαστικά happenings και έκθεση... ταρό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το 11ο Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ που ξεκινά σήμερα στο Γκάζι, έχοντας ως θεματικό πυρήνα τον κόσμο των ονείρων. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ξένες παρουσίες.
Φεστιβάλ Κόμικς: Η Βαβέλ των ονείρων μας

Οι κομιξόφιλοι ανησύχησαν γιατί φέτος καθυστέρησε. Και όμως το φεστιβάλ της Βαβέλ διοργανώνεται για 11η χρονιά στο Γκάζι και περιμένει τους πιστούς οπαδούς των κπόμικς, όσους θέλουν να τα γνωρίσουν, αλλά και αυτούς που απλώς αρέσκονται στο… τζέρτζελο από τις 12 έως τις 15 Οτωβρίου.

Φέτος στο φεστιβάλ την τιμητική τους έχουν τα όνειρα, όπως μας πληροφορεί ο τίτλος του ”Όνειρο Ίσως”. Αν και φέτος ο κορμός της προσπάθειας της Βαβέλ θα αποτελείται από το έργο των Ελλήνων δημιουργών, όπως κάθε χρόνο θα συμπληρωθεί από σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό και happenings.

Εχουμε και λέμε:

* Ανάμεσα στους σύγχρονους εικονογράφους, ο Oscar Chichoni είναι ένας από τους πιο εκθαμβωτικούς. Τα έργα του (φωτό) απορροφούν τον θεατή όχι μόνο για την πλαστικότητά τους αλλά και για τις προκλητικές θεματικές τους ενότητες. Αργεντινός στην καταγωγή, ζει στην Ευρώπη και δουλεύει σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Heavy Metal, Metal Hurlant, Playboy και με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης.

Εκτός από τον σχεδιασμό video games, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως conceptual designer και art director σε κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ. Ταινίες που έχει υπογράψει:Tall Tale, The Warriors και Restoration με την οποία κέρδισε το Oscar καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

* Στο χώρο της κεντρικής έκθεσης θα επέμβουν με έργα τους οι εικαστικοί Σπύρος Βερύκιος και Λάζαρος Ζήκος, ενώ ο Ανδρέας Κασάπης και ο Αρης Μπαραμπούτης, νέοι εικαστικοί με ιδιαίτερη γραφή, δημιουργούν από κοινού έναν παράλληλο κόσμο.

* Ο Filippo Scozzari, είναι ένας από τους πιο εικονοκλαστικούς ιταλούς δημιουργούς κόμικς και εικαστικούς. Ως συνιδρυτής των περίφημων ανατρεπτικών περιοδικών Cannibale και Frigidaire, πρωταγωνίστησε στην αναγέννηση της ιταλικής κόμικ σκηνής τη δεκαετία του ’80. Σήμερα, εκτός από τα κόμικς και τη ζωγραφική, ασχολείται με την εικονογράφηση και τη διαφήμιση. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα.

* Σημαντική έκθεση των Τσέχων Υπερρεαλιστών, της μακροβιότερης ομάδας υπερρεαλιστών που δημιουργήθηκε το 1934, επιβίωσε μέσα από όλες τις πολιτικές καταστάσεις, παραμένει ενεργή και ανανεώνεται συνεχώς. Συμμετέχουν δεκατρία, παλιά και νέα, μέλη της ομάδας. Η έκθεση οργανώθηκε με τη συνεργασία της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθήνας.

Ακόμα:

Jeff Smith: Ο δημιουργός της διάσημης χιουμοριστικής σειράς Bone. Ο αμερικανός σχεδιαστής, εμπνευσμένος από τους κλασικούς Karl Barks και Walt Kelly, εικονογραφεί με σκληρότητα και χιούμορ τις περιπέτειες τριών καρτούν. Η σειρά άρχισε το ’91 και σήμερα αριθμεί τις 1300 σελίδες. Έχει τιμηθεί με πάνω από 40 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων 9 Eisner και 9 Harvey. Έχει κυκλοφορήσει σε 17 χώρες και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma.

Massimo Giacon: Πρωτοποριακός σχεδιαστής κόμικς, ζωγράφος και designer. Με δημοσιεύσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά περιοδικά κόμικς, έχει εκθέσει έργα του σε όλο τον κόσμο. Ως designer έχει συνεργασθεί με τις Alessi, Swatch, Memphis, Artemide κ.ά.

Guido Scarabotollo: Εικονογράφος και γραφίστας, ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης εικαστικής ιταλικής σκηνής. Με αναγνωρίσιμη και λιτή γραμμή, κέρδισε τα πλέον σημαντικά διεθνή βραβεία και θεωρείται βασικός εκπρόσωπος του Italian style.(Gallery)

Massimo Cacclia: Ανήκει στη νεότερη γενιά των ιταλών εικαστικών. Ζει και εργάζεται στο Μιλάνο, δημιουργώντας murales, κινούμενα, μαριονέτες και αντικείμενα εφαρμοσμένης τέχνης. Με χαρακτηριστικό, πλακάτο χρώμα και δυνατές αντιθέσεις, δημιουργεί στιγμιότυπα ζωής παράδοξων κόσμων.

Η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ περιλαμβάνει γνωστά και ”δοκιμασμένα” ονόματα της εγχώριας σκηνής των κόμικς: Μάνος Αντάρας, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου, Χρήστος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λίλα Καλογερή, Ηλίας Κυριαζής, Κώστας Κυριακάκης, Κων, Κώστας Μανιατόπουλος, Βαγγέλης Ματζίρης - Ρένα Μουστακάτου, Γιώργος Μπότσος, Έλενα Ναβροζίδου, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Τάσος Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Παπαστάμος, Θανάσης Πέτρου, Φώτης. Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup,Ταξής, Helm, Ωρυνός.

Έκθεση Ταρό: Τράπουλες ταρό, σχεδιασμένες από σύγχρονους δημιουργούς. Παρουσιάζονται τα πρωτότυπα τεσσάρων σειρών: Ταρό του Δάντη, Ταρό μάνγκα, Ταρό βαμπίρ, Ταρό της Ατλαντίδας.(Gallery)

Chuck Sperry: Μέλος της ομάδας Firehouse, οι αφίσες του για τα πιο διάσημα ροκ, και όχι μόνο, συγκροτήματα είναι γνωστές σ’ όλο τον κόσμο. Rolling Stones, Pearl Jam, The Beatles, Smashing Pumpkins, U2, Madonna, John Lee Hooker, Garbage είναι μερικοί από αυτούς που του έχουν εμπιστευτεί τις αφίσες για τις συναυλίες τους. (Gallery)

Carpe Diem: Όπως κάθε χρόνο, η ομάδα Carpe Diem επεμβαίνει στο χώρο και οργανώνει παράλληλα μια έκθεση.

Στις παράλληλες με το φεστιβάλ εκδηλώσεις οργανώνονται προβολές κινουμένων σχεδίων, επέμβαση της ομάδας Shaman’ s Way και θέατρο δρόμου από τις ομάδες TsirKo Renticolo, Baruti, Kokou-mouklo και ”Ριρίς ο εξωγήινος”. Το πρόγραμμα για τις συναυλίες που κάθε ημέρα ξεκινούν στις 20.30, έχει ως εξής:

* Πέμπτη 12/10/06: Night on Earth, Atria

* Παρασκευή 13/10/06: Low Gravity, Engine V

* Σάββατο 14/10/06: Απευθείας Σύνδεση, One Drop

* Κυριακή 15/10/06: Ιδιόρρυθμο, Dubient

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως τις 24:00. Το Σάββατο 14/10 και την Κυριακή 15/10 οι αίθουσες των εκθέσεων θα είναι ανοιχτές και το πρωί 10:00 έως 14:00.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την συνεργασία της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v