Τέλειες φωτογραφίες και βίντεο από τον ανανεωμένο Εθνικό Κήπο

Νέα μονοπάτια και φυτά απέκτησε ο Εθνικός Κήπος, που παραμένει επισκέψιμος όσο ανανεώνεται και φρεσκάρεται.
Τέλειες φωτογραφίες και βίντεο από τον ανανεωμένο Εθνικό Κήπο
Παραδόθηκε το πρώτο τμήμα της ανανέωσης του Εθνικού Κήπου, που αναμένεται να φρεσκαριστεί στο σύνολό του, με νέα μονοπάτια και φυτά. Προς το παρόν, ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της ανάπλασης, στη βόρεια πλευρά, μεταξύ των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, «με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, που μετρά 186 χρόνια από την οριοθέτησή του, και με βάση τις αρχές της ανθεκτικότητας, ανακατασκευάστηκαν τα μονοπάτια και οι διάδρομοι. Για τον σκοπό αυτό, έγινε χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σημαντικές φθορές που είχαν εμφανιστεί από το χρόνο και τη διάβρωση».



Το σύστημα ποτίσματος, που παραμένει σχεδόν ίδιο από την δημιουργία του κήπου στα μέσα του 19ου αιώνα, πρόκειται επίσης να αντικατασταθεί πλήρως. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο φωτισμού, το οποίο όμως θα διατηρήσει τους ιστορικούς φανοστάτες του Κήπου, αναβαθμίζοντας μόνο τις λάμπες τους με νέας τεχνολογίας. Ο κήπος θα αποκτήσει επίσης νέους χάρτες και πινακίδες που θα βοηθούν στον προσανατολισμό.

«Το τελευταίο στάδιο των εργασιών προβλέπει τη συντήρηση των λιμνών, του φυλακίου εισόδου, τη συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού, με τοποθέτηση μεταλλικών κάδων απορριμμάτων, καθώς και την τοποθέτηση χλοοτάπητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Οι νέες δεντροφυτεύσεις και η φροντίδα στα σπάνια δέντρα του Κήπου

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στα σπάνια δέντρα του Κήπου. Πρόκειται για ιστορικά δέντρα, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, ξεπερνούν τα 170 χρόνια ζωής. Ξεχωριστές παρεμβάσεις έγιναν σε 16 από τα δέντρα αυτά, ενώ πραγματοποιήθηκε και αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των παλαιότερων δέντρων.

»Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στον εμπλουτισμό του εμβληματικού Κήπου με νέα δέντρα και φυτά, με στόχο να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου, αλλά και το πράσινο της πόλης. Συνολικά, έγιναν 11.155 φυτεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 112 νέα δέντρα, 331 θάμνους, 2.343 συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων, 3.582 πολυετή ποώδη, 4.775 εποχιακά και 12 αναρριχώμενα».



Ο Εθνικός Κήπος παραμένει ανοιχτός και επισκέψιμος σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να γίνουν τμηματικά. Ο προϋπολογισμός έχει ύψος 4,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ.



Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, τη συντήρηση των ιστορικών μαρμάρινων και πέτρινων στοιχείων, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, την αποκατάσταση της περίφραξης, την ανακατασκευή του συνόλου των διαδρόμων κίνησης των πεζών, την επισκευή-συντήρηση των λιμνών και της ξύλινης γέφυρας, αλλά και την κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης στον μίνι ζωολογικό κήπο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v