Περί ορέξεως Χολαργός: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό
Ανεβαίνουμε στα βόρεια των Αθηνών για χάρη του Χολαργού και μιας φαγητοβόλτας που προσμέναμε καιρό στα γαστρονομικά στέκια της περιοχής.
Ανεβαίνουμε στα βόρεια των Αθηνών για χάρη του Χολαργού και μιας φαγητοβόλτας που προσμέναμε καιρό στα γαστρονομικά στέκια της περιοχής.
Ευτυχώς έχουν περάσει οι εποχές που η γαστρονομική καρδιά της πόλης χτυπούσε στα πέριξ του αθηναϊκού κέντρου. Βλέπεις ολοένα και περισσότερες περιοχές της Αττικής έχουν μπει με μεγάλες φιλοδοξίες στον φαγητοχάρτη της πρωτεύουσας χάρη σε πολύ δημοφιλή στέκια που τιμούν τις αρχές της καλής κουζίνας. Κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι Χολαργό μεριά κάνοντας επιδρομή στα καλύτερα φαγάδικα της αγαπημένης γειτονιάς των βορείων προαστίων.
Αντιστάσεως 111, τηλ.: 210 6541315
Πολίτικο σουβλατζίδικο-κεμπαπτζίδικο στο Χολαργό, όπου ο Αβραάμ τιμά με σεβασμό τις παραδόσεις των προγόνων του, προσφέροντας ένα από τα πιο νόστιμα σουβλάκια των βορείων προαστίων. Η τέχνη στο ψήσιμο και οι αφράτες πίτες είναι που κάνουν τη διαφορά, ενώ οι ποικιλίες κρεάτων θα σε κάνουν να λιώνεις από ευχαρίστηση. Δοκίμασε το κοντοσούβλι βέργα, το μοσχαρίσιο καλαμάκι και τον χοιρινό γύρο. Αν προτιμάς μερίδες, τότε δεν πρέπει να χάσεις τους κεφτέδες Αρμενίας και το ούρφα κεμπάπ. Για όσους θέλουν κάτι πιο ιδιαίτερο, η πίτα με καλαμάρι θα σε κερδίσει αμέσως. Και αν η όρεξη είναι μεγάλη, ρίξε μια δοκιμή στα σαντουιτσωτά λαγάνια του. Οι τιμές για τις πίτες ξεκινούν από 3,40€.
Μεσογείων 180, τηλ.: 21 0656 4388
Η φήμη της Φυσαρμόνικας έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια του Χολαργού – και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευωδιαστά και γαστρονομικά δημιουργικά μεζεδοστέκια της Αθήνας, που μυρίζει φροντίδα και νοστιμιά. Το μενού είναι αφιερωμένο στους μεζέδες, με πιάτα που υπόσχονται να ξυπνήσουν τον ουρανίσκο σου και να τον αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.
Ανάμεσα στα αδιαπραγμάτευτα «πρέπει» του καταλόγου: γαρίδες τεμπούρα σε εκδοχή σαγανάκι, χταποδάκι καρπάτσιο με καπνιστό ταραμά, καραμελωμένο κρεμμύδι και ξύσμα αυγοτάραχου, τραγανές γλυκοπατάτες με φέτα και ρίγανη, τάκος με χαλούμι σχάρας, αβοκάντο, τσίλι και λαδορίγανη με μια υποψία γλύκας, τηγανιά κοτόπουλου α λα mojito (με ρούμι, μοσχολέμονο, καστανή ζάχαρη και φρέσκο δυόσμο) και μίνι μπέργκερ από προβατίνα (με καραμελωμένα κρεμμύδια και τρούφα σε κρέμα).
Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο, κρασακίου συμπεριλαμβανομένου.
Αμφίσσης 34, τηλ.: 21 0651 9080
Ένα όνομα με παρελθόν και μια ιστορία που κρατάει χρόνια συνοδεύει αυτό το παραδοσιακό ταβερνομαγειρείο στον Χολαργό, που ταΐζει μερακλήδες σταθερά και τίμια εδώ και δεκαετίες. Ο ζεστός χώρος, αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν κουζίνα μαμάς, σε ταξιδεύουν σε άλλες, πιο αγνές εποχές, ενώ τα πιάτα βγαίνουν ασταμάτητα από την κουζίνα και εξαφανίζονται πριν προλάβεις να πεις «φέρε λίγο ακόμα».
Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τη σούπα με γιδινό από την Εύβοια και λαχανικά, το all-time classic γαρίδες σαγανάκι, την πληθωρική μπριζόλα Tomahawk, τον κρασάτο κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες, αλλά και τα μπιφτέκια και τις πανσετούλες στη σχάρα, όλα μερακλίδικα και πεντανόστιμα.
Ο λογαριασμός, μαζί με το απαραίτητο κρασάκι, θα κινηθεί γύρω στα 15-17€ το άτομο.
Φανερωμένης 8, τηλ.: 21 0651 2777
Το πιο νόστιμο σούσι της περιοχής σε περιμένει στο Hokyo, εκεί όπου η ιαπωνική κουζίνα συναντά την urban αισθητική. Από τα must-try rolls, ξεχωρίζουν το Californication με πορτοκάλι tobiko, σουρίμι καβουριού και αβοκάντο, αλλά και το Spicy Tuna με τόνο, φρέσκο αγγούρι και μαύρο σουσάμι – και τα δύο στα πολύ φιλικά 6,50€ για οκτώ λαχταριστά κομμάτια.
Εκτός από σούσι, το μενού περιλαμβάνει και εξαιρετικά noodles με αγαπημένη μας επιλογή να παραμένουν διαχρονικά τα Shrimp Noodles με γαρίδες, κουρκουμά και φινόκιο. Όλα αυτά καταφθάνουν σε ένα κομψό ξύλινο deck που αποπνέει αύρα Ιαπωνίας και κάνει το Χολαργό να μοιάζει λίγο πιο Τόκιο.
Ασπασίας 63, τηλ.: 21 0654 8700
Στο Pizzaiolo σε περιμένει ένας λαχταριστός κόσμος αυθεντικής ιταλικής κουζίνας, με έμφαση στην παραδοσιακή πίτσα που ψήνεται όπως πρέπει στον ξυλόφουρνο και στα φρέσκα ζυμαρικά που σερβίρονται σε κλασικές αλλά και πιο ευφάνταστες εκδοχές. Αυτό το ζεστό και μοντέρνο στέκι στον Χολαργό έχει γίνει αγαπημένο σημείο συνάντησης για κάθε ηλικία, ειδικά για όσους παίρνουν την πίτσα στα σοβαρά.
Πέρα από τα πλούσια κυρίως πιάτα και τα θεϊκά επιδόρπια, θα βρεις και μια καλά επιμελημένη λίστα κρασιών για να απογειώσεις τη γεύση του φαγητού σου.
Εδώ παραγγέλνουμε την Mamma Mia με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, γκοργκοντζόλα, προβολόνε και πικάντικο σαλάμι, την Affumicata με καπνιστή μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνα ψητή, μπέικον και καπνιστό τυρί, και την Mortadella e Pistacchi με μοτσαρέλα, provola, πέστο φιστικιού, mortadella και φιστίκι Αιγίνης. Οι πίτσες ξεκινούν από 11€.
Μεσογείων 242, τηλ.: 21 1013 9951
Το Θάμα Μεζέ στρώνει τα τραπέζια του σε μια πανέμορφη, σκεπαστή αυλή, φιλόξενη χειμώνα-καλοκαίρι, και τα γεμίζει με πιάτα που αντλούν έμπνευση από κάθε γωνιά της ελληνικής γαστρονομίας. Εδώ δοκιμάζετε γίγαντες Πρεσπών μαγειρεμένους με σπανάκι, ντομάτα και πικάντικο σουτζούκι, λουκάνικα με πράσο, παραδοσιακούς θρακιώτικους τζιγεροσαρμάδες τυλιγμένους με αρνίσια μπόλια, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα φέτας και ροζ πιπέρι, καθώς και φάβα από τη Σχοινούσα με πίκλες κρεμμυδιού και κάππαρη. Το αδιαφιλονίκητο φαβορί, όμως, είναι η γουρουνοπούλα, ψημένη αργά για εννιά ολόκληρες ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι, με κρούστα τραγανή όσο πρέπει. Με ένα ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός δεν ξεφεύγει από τα 20-25€ το άτομο.