Πήγαμε στο καινούριο πάρκο στο Ελληνικό

Το The Ellinikon Experience Park που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγο καιρό, μάλλον δεν είναι ακριβώς το χάρμα οφθαλμών που περιμένεις.
Πήγαμε στο καινούριο πάρκο στο Ελληνικό
της Ηρώς Κουνάδη

Κοίτα. Θα είμαστε ειλικρινείς. Αν πας στο νέο πάρκο του Ελληνικού περιμένοντας να ξαναζήσεις κάτι από τον ενθουσιασμό που είχαμε όταν πρωτοάνοιξε, ας πούμε, το πάρκο στο Ίδρυμα Νιάρχος, θα απογοητευτείς. Είναι αυτό λόγος να μην πας; Θα το αφήσουμε πάνω σου.

Το The Ellinikon Experience Park, όπως είναι το επίσημο όνομά του, είναι στην ουσία ένα μικρό μόνο τμήμα του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού που διαφημίζεται ως «το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη». Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, εκεί όπου βρίσκονταν από το 1938 τα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας (εκεί βρίσκονται ακόμα, καθότι έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα) το πάρκο απλώνεται σε 70 στρέμματα στα οποία, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, «έχουν φυτευτεί 500 δέντρα και 55.000 μεσογειακά φυτά».

Θα ξεκινήσουμε από τα αρνητικά: Ως κομμάτι πρώην αεροπορικής εγκατάστασης, το πάρκο κυριαρχείται από το τσιμέντο. Παρά κάποιες φιλότιμες προσπάθειες (να στρωθούν κάποια τμήματα με κόκκινο ταρτάν, να φυτευτούν όσο περισσότερα δέντρα γίνεται γύρω του) είναι ελάχιστα μόνο τα σημεία στα οποία η γκριζάδα του δεν τραβάει το μάτι.



Στα υπόστεγα της Αεροπορίας δεν έχουν γίνει καθόλου παρεμβάσεις –δεν γινόταν, δεδομένου ότι είναι διατηρητέα όπως είπαμε– με αποτέλεσμα να στέκουν εκεί εγκαταλελειμμένα φέρνοντας στο νου κάτι από μεταποκαλυπτική ταινία. Οι λάτρεις της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ωστόσο γοητεύονται, να είμαστε δίκαιοι.

Η εικόνα σώζεται με το που πέφτει το σκοτάδι, χάρη στην πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά που έχει γίνει με τους φωτισμούς του χώρου. Αμέσως μόλις δύσει ο ήλιος, ολόκληρο το πάρκο λούζεται σε έντονες βιολετί και χρυσαφιές αποχρώσεις που σκορπίζουν εκατοντάδες –αν όχι και χιλιάδες– ρομποτικά φώτα. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που το πάρκο είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες μόνο από τις 17.00 το απόγευμα ως τις 22.00 το βράδυ. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι με το φως της μέρας φαίνεται άσχημο. (Αν σε έχει φάει η κλεισούρα της τηλεργασίας και δεν πολυέχεις εικόνα τι ώρα δύει ο ήλιος αυτές τις μέρες, έλα μετά τις 18.30).

Στην είσοδο του πάρκου, το σιντριβάνι που χορεύει κλέβει καρδιές μικρών και μεγάλων πιτσιρικιών, κυρίως χάρη στην δυνατότητα να περπατήσεις χωρίς να βραχείς ανάμεσα σε πίδακες νερού που ανεβοκατεβαίνουν παγιδεύοντάς σε μέσα σε υδάτινα «δωμάτια» και σχηματίζοντας έτσι λαβύρινθους από τους οποίους λίγο παιδική καρδιά να έχεις, δεν θα θέλεις να βγεις.



Λίγο πιο κάτω, η παιδική χαρά –που για την ακρίβεια λέγεται Παιδικό Δάσος– είναι σχετικά μεγάλη και ενδιαφέρουσα, με ξύλινα παιχνίδια και κατασκευές εμπνευσμένες από την Ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δεν θα λέγαμε το ίδιο για τον χώρο υπαίθριας άθλησης, λίγα μέτρα παρακάτω, που είναι εντυπωσιακά μικρότερος απ’ ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες, με ελάχιστα όργανα γυμναστικής.

Στη συνέχεια της διαδρομής, συναντάμε το Πάρκο Ζεν, το οποίο είναι μακράν το πιο πράσινο σημείο του πάρκου. Εδώ κυριαρχούν οι ελιές –για την ιστορία και τον συμβολισμό των οποίων μας πληροφορούν ενημερωτικές πινακίδες στα ελληνικά και τα αγγλικά– ανάμεσα στις οποίες ελίσσονται χαλικόστρωτες διαδρομές που καταλήγουν σε μια μικρή λίμνη η οποία φωτίζεται από βυθισμένα κιτρινωπά φωτάκια.



Δίπλα στο Πάρκο Ζεν, το Food Court αναφέρεται στις πινακίδες του πάρκου ως «χώρος για πικνίκ», πράγμα που μοιάζει ειρωνικό, καθότι είναι όλο τσιμεντένιο. Ημικυκλικά παγκάκια, φτιαγμένα επίσης από τσιμέντο, απολαμβάνουν θέα στην θάλασσα που λαμπυρίζει στον ορίζοντα όσο υπάρχει ακόμα φως, και σε ένα από τα διατηρητέα υπόστεγα λουσμένο στους γνωστούς ατμοσφαιρικούς φωτισμούς όταν πέφτει το σκοτάδι. Εδώ ακούγονται δυνατούτσικα από τα ηχεία ambient μουσικές –σκέψου στυλ Enya, Loreena McKennitt ή Sarah McLachlan.

Τέσσερις χαριτωμένες καντίνες βάζουν το… food στο Food Court, λειτουργούν όμως προς το παρόν μόνο Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Το Esteban Burrito Bar φτιάχνει καταπληκτικά μπουρίτο με chili con carne (6€) και nachos (από 5€), στο Fat Cat the Burger Syndicate θα βρεις ζουμερά burger από black angus (στα 9€) με πολύ καλές πατάτες (άλλα 3€), το Falafeladiko έχει πίτες με τραγανό φαλάφελ και σως από ταχίνι (4€) και ωραίο λαχματζούν (5€) και για το τέλος οι Lukumádes μας γλυκαίνουν με τραγανά λουκουμαδάκια.

Εν τέλει, στο The Ellinikon Experience Park θα πας είτε γιατί θέλεις να έχεις άποψη για ό,τι καινούριο συμβαίνει στην πόλη (έστω και αν είναι μόνο για να ‘χεις να γκρινιάζεις) είτε γιατί έχεις πιτσιρίκια, τα οποία πιθανότατα θα ενθουσιαστούν με το σιντριβάνι και την παιδική χαρά. Μεγαλεία, πάντως, μην περιμένεις.

Info:
Το The Ellinikon Experience Park είναι επισκέψιμο καθημερινά, από τις 17.00 ως τις 22.00

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης (συνεχείς ανακοινώσεις από τα ηχεία και προσωπικό επιστρατεύονται για να σου την θυμίσουν κάθε φορά που «ξεχνιέσαι»)

Στον χάρτη το βρίσκεις εδώ 

Στον χώρο λειτουργεί μεγάλο πάρκινγκ, το οποίο είναι δωρεάν
Η είσοδος στο πάρκο είναι επίσης ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v