Τα αγαπημένα μας στο Παλαιό Φάληρο

Από brunch και κοκτέιλ, μέχρι κεμπάπ, ψαρομεζέδες και αυθεντική ιταλική κουζίνα, το Φάληρο τα έχει όλα. Κι εμείς σε στέλνουμε στα καλύτερα.
Τα αγαπημένα μας στο Παλαιό Φάληρο
της Ηρώς Κουνάδη

«Θυμήσου τα καλοκαίρια εκείνο τον καιρό, με την παρέα στο Φάληρο το Παλιόοο» που μας τραγουδούσε κάποτε και ο Νίκος ο Καρβέλας. Μπορεί πια στον Μπάτη να μη μαζευόμαστε για μπάνιο τα πρωινά, όμως τις βόλτες μας στο Φάληρο εξακολουθούμε να τις απολαμβάνουμε κάθε εποχή του χρόνου. Κι αυτά είναι τα αγαπημένα μας στέκια για κάθε ώρα και στιγμή.

Για το καφεδάκι και το αλκοόλ το επιούσιο…

Το BookTalks (Αρτέμιδος 47 και Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ.: 210 9802520) είναι το όνειρο κάθε βιβλιοφίλ, βιβλιοπωλείο και café δύο σε ένα, απλώνει και τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, σερβίρει εκτός από καφέ και μπυρίτσες και κρασί σε ποτήρι γιατί μερικές φορές η βιβλιοσυζήτηση το σηκώνει το αλκόολ της. Το βρίσκεις ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής, 10.00-20.00.


Η Villa Grigio 46 (Αγίου Αλεξάνδρου 46, τηλ.: 210 9812080) έχει μια από τις ωραιότερες αυλές όχι του Φαλήρου, της Αθήνας ολόκληρης, στην οποία απολαμβάνουμε δροσερά καφεδάκια και λαχταριστό brunch από νωρίς και φανταστικά κοκτέιλ (από 8€) αργότερα.

Ωραιότατη αυλή για καφεδάκια και κυριακάτικα brunch από νωρίς, κρασιά και κοκτέιλ (στα 8€) αργότερα, έχει και το Meni’s (Ναϊάδων 58, τηλ.: 210 988 5599) 

Για τις μεγάλες πείνες…

Ο Τζίτζιρας και ο Μίτζιρας (Αλκυόνης 77, τηλ.: 210 9851473) είναι ένα ταβερνάκι με απόλυτα νησιώτικη αυλή, στα τραπεζάκια της οποίας καταφτάνουν νοστιμιές εμπνευσμένες από την κρητική, την πολίτικη, και άλλες τοπικές κουζίνες, με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές. Με τις απαραίτητες ρακές, ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17€ περίπου το άτομο.

Η Παλιά Φάβα (Αχαιών 38, τηλ: 2109311994) είναι πια τόσο διάσημη, που ίσως δεν χρειάζεται συστάσεις. Η κυρία Ντίνα μαγειρεύει και σερβίρει στη σκεπαστή αυλή της μερικά από τα καλύτερα μαγειρευτά Αττικής και περιχώρων. Ο λογαριασμός με κρασί, σταθερά κάτω από τα 20€ το άτομο.


Το καλύτερο κεμπάπ το τρώμε στα τραπεζάκια του Κυρ Αρίστου (Ζησιμοπούλου 96, τηλ: 2109822320) ο οποίος φέρνει την Ανατολή στο Φάληρο –σκέψου παστουρμάδες, γιαουρτλού, σις, σουτζούκια και δε συμμαζεύεται. Συνοδεύουμε με κρασάκι, και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.

Ακριβώς δίπλα στον Κυρ Αρίστο, η Ψιψίνα (Ζησιμοπούλου 96, τηλ: 210 9822339) κοντράρει με γεύσεις θάλασσας –σκέψου, εκτός από φρέσκο ψάρι, και κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της και άλλα τέτοια ωραία. Έχει και μια φανταστική σκεπαστή αυλή, και τιμές που κυμαίνονται στα 25€ το άτομο με ουζάκι, αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι.


Το Μικιό (Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ. 210 9855380) είναι –αν δεν το μάντεψες από το όνομά του– ένα παραδοσιακό κρητικό μεζεδοπωλείο-ρακάδικο, που απλώνει τα τραπεζάκια του έξω και τα φορτώνει με πίτες σφακιανές, απάκι κλασικό και κοτόπουλο, τραγανά καλτσούνια με τυρί και δυόσμο και ντολμαδάκια χειροποίητα. Τα συνοδεύουμε όλα –προφανώς– με ρακές και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Το Da Bruno (Αγίου Αλεξάνδρου 46, τηλ: 2109818959) είναι ένας θρύλος των νοτίων προαστίων για την αυθεντική ιταλική κουζίνα του, την οποία απολαμβάνουμε στη σκεπαστή αυλίτσα του. Στα «οπωσδήποτε» του μενού του, οι ταλιατέλες με χαβιάρι σολομού και ροζέ σάλτσα και η πικάντικη σκεπαστή πίτσα Vesuvio. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 25€ το άτομο.

Για burger ξακουστά και κοσμαγάπητα, θα πας γραμμή στο Sin Burger Bar (Αγ. Αλεξάνδρου 26, τηλ: 2109802116) και θα δοκιμάσεις πρώτα απ’ όλα το Parma με μπισκότο παρμεζάνας, μαρμελάδα μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα μαύρης τρούφας. Μαζί με μπυρίτσα, υπολογίζεις γύρω στα 10-15€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ

Και ακόμα…

Μια κατηγορία μόνο του, το Zuccherino (Αγίου Αλεξάνδρου & Ναϊάδων, τηλ: 210 9830 049) φτιάχνει κατά την ταπεινή μας άποψη ένα από τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας, ιεροσυλία θα ήταν να μην το συμπεριλάβουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v