Τα πιο κουλ πράγματα να κάνεις στην Θεσσαλονίκη καλοκαίρι

Αυτό δεν είναι ένα κείμενο για Θεσσαλονικείς, είναι ένα κείμενο για Αθηναίους που αισθάνονται λιγάκι βόρειο-curious.
Τα πιο κουλ πράγματα να κάνεις στην Θεσσαλονίκη καλοκαίρι
Πριν πούμε οτιδήποτε, θέλουμε να αναφέρουμε δύο σημαντικά πράγματα:
*Το κείμενο αυτό γράφτηκε με την βοήθεια φίλων από Θεσσαλονίκη και έπειτα από επίσκεψη μία εβδομάδας στην συμπρωτεύουσα.
*Το κείμενο αυτό είναι γραμμένο για Αθηναίους που δεν έχουν ιδέα από Θεσσαλονίκη και ίσως την έχουν λίγο ρομαντικά στο μυαλό τους. Μην ανησυχείς, θα σου ταΐσουμε πολύ ωραία αυτή την φαντασίωση.

Βασικά, ναι, νομίζουμε τα είπαμε όλα. Αν σκοπεύεις να ανεβείς στην Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι, έχουμε μερικά πράγματα να σου προτείνουμε να κάνεις για να περάσεις τέλεια. Βόλτες, εκδρομές, ποτά σε χιπ μπαράκια αλλά και περιπτερόμπυρες σε σημαντικά πεζούλια. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη (που σου προτείνουμε εμείς, οι Αθηναίοι, το λέμε ξανά, δεν θέλουμε μπελάδες).

1. Αρχικά, η Θεσσαλονίκη (όπως όλες οι πόλεις) το καλοκαίρι αδειάζει. Έχουν πάει όλοι Χαλκιδική. Που σημαίνει ότι, αν έχεις αυτοκίνητο, το να οδηγείς χωρίς την συνηθισμένη ακραία κίνηση (αν θυμάσαι εποχές προ μετρό και στα δικά μας) στο κέντρο είναι η πιο ικανοποιητική εμπειρία.

2. Είπαμε ότι όλοι πήγαν Χαλκιδική, σωστά; Και, όπως όλοι ξέρουμε, σαν την Χαλκιδική δεν έχει. Που είναι σωστή δήλωση, απλώς παραλείπεται το δεύτερο σκέλος της, που συνεχίζει «…για μια, άντε δυο μέρες». Δεν θα σου πούμε ότι δεν είναι κουλ να πας Χαλκιδική (και ότι όντως δεν έχει μερικά απ’ τα καλύτερα νερά της χώρας), αλλά θα σου πούμε να μην οργανώσεις και όλο το ταξίδι σου γύρω από αυτήν.

3. Αντιθέτως, θα σου πούμε να πάρεις αυτοκίνητο ή μέσα και να πας στο φράγμα της Θέρμης, που είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο σκηνικό, ξεκάθαρα πιο δροσερό. Μα, να, δες φωτογραφία.


4. Μιλώντας για δροσιά, να πας στα Κάστρα. Είναι στην κορυφή της πόλης, η θέα στον Θερμαϊκό είναι σούπερ, και είναι επίσης το καλύτερο σημείο να πιεις μια μπύρα σε πεζούλι και να αναλύσεις τα υπαρξιακά σου. Έχεις ανέβει σε αθηναϊκά υψώματα, έχεις αναλύσει ξανά τα υπαρξιακά σου με την θέα της πόλης να σου μπαίνει στο μάτι και να βγαίνει ένα δάκρυ, ξέρεις πόσο κινηματογραφική είναι η φάση. Ε, στην Θεσσαλονίκη το ζούνε εξίσου κινηματογραφικά αυτό.

5. Επίσης, επειδή αναφέραμε Θερμαϊκό. Βόλτες κατά μήκος της παραλίας. Είναι το πιο σίγουρο-να-σε-κάνει-να-χαμογελάσεις πράγμα. Για πολλούς λόγους, κιόλας. Ένας λόγος, ας πούμε, είναι το πόσο πεντακάθαρα είναι τα πάντα. Και σκέφτεσαι, «Χμ, αυτοί εδώ οι τύποι όντως την αγαπούν την πόλη τους». Έπειτα, τα διάφορα pop-up πραγματάκια που συμβαίνουν στην παραλία, και ενίοτε περιλαμβάνουν και αλκοόλ. Και, τέλος, συγγνώμη κιόλας, αλλά είναι τέλειο να περπατάς δίπλα στην θάλασσα, και ο Θερμαϊκός είναι μια χαρά backdrop για τις βόλτες σου. Ούτε βρωμάει, ούτε θα πεταχτεί ο Κθούλου από μέσα. Νισάφι λίγο με τις υπερβολές, λες και στον Πειραιά στρώνεις κάτω να φας το ψωμάκι σου.

6. Θα πας σε κάποια ταράτσα για κοκτέιλ. Υπάρχουν μπόλικες. Η ταρατσομανία των τελευταίων χρόνων έχει πιάσει και την Θεσσαλονίκη, αλλά με ένα τεράστιο μπόνους σε σχέση με την Αθήνα: Δεν έχει Ακρόπολη. Οκέι, ας εξηγήσουμε. Ναι, είναι τέλειο το ποτό με θέα Ακρόπολη, δεν θα το αμφισβητήσουμε ποτέ αυτό. Είναι, όμως, και κάποιου είδους «πατερίτσα» για ορισμένα μαγαζιά, ώστε να σου πουλάνε περισσότερο την θέα και λιγότερο την δική τους προσωπικότητα. Στην Θεσσαλονίκη, από την άλλη (που, ομολογουμένως, στο παρελθόν είχε κάποια θεματάκια όσον αφορά το ζήτημα «προσωπικότητα στα μαγαζιά»), η φάση με τις ταράτσες εξελίχθηκε αντίστροφα: Όχι Ακρόπολη σημαίνει περισσότερη ελευθερία για τα μαγαζιά να πουλήσουν ό,τι εικόνα θέλουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v