Ψωμί από κατσαρίδες: Υπάρχει, και είναι και superfood

Ψωμί από αλεύρι κατσαρίδας έφτιαξαν επιστήμονες από την Βραζιλία. Γιατί, θα ρωτούσαμε εμείς. Γιατί όχι, είναι η απάντηση στα πάντα.
 

Ψωμί από κατσαρίδες: Υπάρχει, και είναι και superfood

Δύο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε στην Βραζιλία έφτιαξαν ένα ψωμί φτιαγμένο από αλεύρι κατσαρίδας. Εντάξει, θα εξηγήσουμε. Δεν άλεσαν τις κατσαρίδες τις ίδιες, αλλά χρησιμοποίησαν μαγιά παρασκευασμένη από κατσαρίδες, η οποία δίνει στο ψωμί 40% περισσότερες πρωτεΐνες σε σχέση με το λευκό, καθώς και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Και όλο αυτό ακούγεται πολύ αηδιαστικό, στον μέσο δυτικό αναγνώστη, και το καταλαβαίνουμε. Κι εμείς που δεν ανήκουμε στους μέσους δυτικούς περίεργα αισθανόμαστε, αλλά ας διευκρινίσουμε μερικά πράγματα.

Αρχικά, δεν είναι άγνωστο ότι σε πολλές, πολλές γωνιές του πλανήτη, αρκετά έντομα καταναλώνονται ως σνακ, και μάλιστα οι περισσότεροι που τα έχουν δοκιμάσει εξεπλάγησαν από την γεύση τους. Για παράδειγμα, ας ακούσουμε τι έχει να πει η ειδικός, Νικόλ Κίντμαν (μην το ανοίξετε αν έχετε φάει στο τελευταίο μισάωρο).

Έπειτα, οι επιστήμονες δημιούργησαν το ψωμί αυτό με το σκεπτικό ότι μπορεί να αποτελεί μια φτηνή εναλλακτική για χώρες με ιδιαίτερα κακή οικονομία, όπου οι κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς είναι και πιο εύκολο στην συντήρηση. Τέλος, οι κατσαρίδες που χρησιμοποιούνται δεν είναι εκείνες που βλέπουμε στους δρόμους και θέλουμε να βάλουμε φωτιά σε όλο το σύμπαν. Το είδος τους ονομάζεται Nauphoeta cinerea, και προέρχονται από ειδικά εκτροφεία. Συνεπώς, το ψωμί αυτό είναι 100% ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v