Αυτό είναι το καλύτερο street food του κέντρου

Τι φαλάφελ, τι μπουρίτο, τι χαβανέζικο σούσι… Τον γύρο του κόσμου σε τρία οικοδομικά τετράγωνα μπορείς να κάνεις με 5€ στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό είναι το καλύτερο street food του κέντρου

Etnico 

Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ: 211 4113880

Η ινδική κουζίνα συναντά το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή, στους πάγκους και τα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο το Etnico.



Εδώ δοκιμάζουμε chimichangas με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα, κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι, burrito με τσίλι κον κάρνε, φαλάφελ με μπαμπαγκανούς και τζίντζερ, πιτάκια samosas με λαχανικά και ινδικά μπαχάρια, και κοτόπουλο curry τυλιγμένο με ρύζι σε πίτα. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 3€ έως 6€. Αναλυτικό μενού υπάρχει εδώ

Los Loros

Ξενοφώντος 14 και Νίκης, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3243232



Ταχύρρυθμα μαθήματα στις κουζίνες της Κολομβίας και της Βενεζουέλας παραδίδει αυτή η γλυκύτατη γωνιά στο Σύνταγμα: Τι διαφορά έχουν τα τηγανιτά πιτάκια empanadas από τα στρογγυλά σαντουϊτσοειδή arepas; Τι είναι το triguisar (κολομβιάνικο μείγμα μπαχαρικών) και πόσο ταιριάζει το αβοκάντο με την πανσέτα (πολύ). Δοκιμάστε, ας πούμε, Arepa Malandra, κοτόπουλο ξεψαχνισμένο και μαγειρεμένο σε ρούμι και τζίντζερ, γκούντα, κόλιανδρο και coleslaw καρύδας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 4€ για τα arepas, και στα 1,20€ για τα empanadas. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ

Feyrouz

Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ: 213 0318060



Οι λάτρεις της μεσανατολίτικης κουζίνας ορκίζονται στο λαχματζούν του, που είναι πιθανότατα το καλύτερο της πόλης, το Feyrouz όμως δεν μένει εκεί: Σερβίρει επίσης ζεστή σούπα μαχλούτα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, καρότο, ζωμό από κοτόπουλο και κύμινο, πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, σουτζούκι ή παστουρμά, πιπεράτη χορτόπιτα «Φτόιρ», και ακόμη πιο πιπεράτο «Ναζίκ Μπαϊλντί» (μείγμα από μελιτζάνα, φακές και ρεβύθια με κύμινο και ξερό κόλιανδρο). Οι τιμές κάθε πιάτου/πίτας κυμαίνονται στα 2,50-3,50€.

Poké 

Πετράκη 7, τηλ.: 210 3226653



Ολόκληρο το όνομά του είναι Poké Hawaiian Sushi, διαβάζεται ποκέ και όχι πόουκ, και υπόσχεται να σας μάθει… τι είναι το χαβανέζικο σούσι. Εδώ παραγγέλνετε μικρό ή μεγάλο μπολάκι, που έχει βάση το ρύζι, και… κορυφή σολομό, μαγιάτικο, γαρίδες ή χταπόδι. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το Honolua με γαρίδες, ανανά, δυόσμο, soy sesame sauce, και wasabi ή chili mayo ή το Waimea, με μαγιάτικο, αβοκάντο, μάνγκο, red chili, κόλιανδρο και soy sesame sauce. Συνοδεύουμε με ρουμάδα, που είναι (όπως μάλλον θα μαντέψατε) ρούμι με σπιτική λεμονάδα. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ για τα μικρά μπολ και φτάνουν στα 8-10€ για τα μεγάλα.

Amandine’s Bagels 

Νίκης 13, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3239829



Με αέρα παριζιάνικο και μυρωδιές που μας… σέρνουν από τη μύτη κάθε φορά που περνάμε απ’ έξω, η Amandine φτιάχνει τα καλύτερα ίσως bagel της Αθήνας και τα σερβίρει ζεστά, με χειροποίητες σως, γαλλικά τυριά, εκλεκτά αλλαντικά, καπνιστό σολομό και πάει λέγοντας. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1€ και φτάνουν ως τα 6€, ενώ και οι γλυκατζήδες της παρέας δε μένουν παραπονεμένοι: Cheesecake, σοκολατόπιτες, brownies, και cookies με συνταγές της γιαγιάς συμπληρώνουν το μενού. Θα τα βρείτε όλα αυτά καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 19.30, τα Σάββατα από τις 9.00 ως τις 18.00 και Κυριακές 10.00-17.00.

Falafellas

Αιόλου 55, τηλ.: 210 3239809



Ήταν αυτό που μας (ξανα)σύστησε το ανατολίτικο έδεσμα, ανοίγοντας πριν από μερικά χρόνια τον χορό των φαλαφελατζίδικων σε γειτονιές του κέντρου καλύτερα φωτισμένες από την Πλατεία Βάθη και το Μεταξουργείο. Εξακολουθεί να δημιουργεί ουρές μέρα-νύχτα στον πεζόδρομο της Αιόλου, και όχι άδικα: Μια σταλιά μαγαζάκι, φτιάχνει εξαίσια φαλάφελ «για το χέρι» (δεν έχει τραπεζάκια, έχει όμως παγκάκια γύρω του που μοσχοβολάνε ταχίνι και εξωτικά μπαχάρια) σε αραβική πίτα συνοδεία μελιτζάνας, ταχινιού και σος λαχανικών –για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων υπάρχει και hot εκδοχή. Οι τιμές για τα φαλάφελ κυμαίνονται στα 2,50€.

Sum Sum

Σόλωνος 86 και Ασκληπιού, Εξάρχεια, τηλ.: 211 4060466



Έγινε γνωστό για τα πεντανόστιμα, αφράτα φαλάφελ του που πασπαλίζονται με σουσάμι και τυλίγονται σε αραβική πίτα μαζί με χούμους, σως ταχινιού, λαχανικά και σουμάκ. Εκτός, όμως, από τα φαλάφελ, σερβίρει και καταπληκτικό λαχματζούν με φρέσκο ρόδι, και κεφτεδάκια κίμπε, φτιαγμένα από πλιγούρι και γεμισμένα με κιμά, κουκουνάρι και μυρωδικά, και διάφορες άλλες μεσανατολίτικες νοστιμιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3€ για το φαλάφελ, στα 5€ για το λαχματζούν και στα 4€ για την αραβική πίτα με κεφτεδάκια κίμπε. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινές από τις 11.00 ως τα Μεσάνυχτα και τα Σάββατα από τις 13.00 ως τα Μεσάνυχτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v