Πολίτικη κουζίνα στην Αθήνα: Και στην κορφή κανέλα

Πέντε αθηναϊκά ταβερνάκια… από την Πόλη έρχονται, και φέρνουν μαζί τους εξαίσιο χουνκιάρ μπεγεντί, συγκλονιστικά κεμπάπ και κολασμένα σιροπιαστά γλυκά.
Πολίτικη κουζίνα στην Αθήνα: Και στην κορφή κανέλα
της Ηρώς Κουνάδη

Αν μας επιτρέπετε λίγο υποκειμενισμό μέρες που ‘ναι, θα δηλώσουμε απερίφραστα ότι η πολίτικη κουζίνα είναι μάλλον η καλύτερη του πλανήτη. Ακόμα κι αν δεν συμμερίζεστε τον ισχυρισμό στην υπερβολή του, βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα μπορέσετε να διαφωνήσετε εντελώς, δοκιμάζοντας τις γεύσεις των μεζεδοπωλείων, εστιατορίων και ταβερνών που την εκπροσωπούν επάξια στην Αθήνα. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα των καλυτέρων στη λίστα που ακολουθεί, για να ξέρετε από πού θα ξεκινήσετε.

Λέι Λιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383



Το χρόνια τώρα αγαπημένο μας τούρκικο-πολίτικο-μεσανατολίτικο μεζεδοπωλείο στου Γκύζη μας σερβίρει κολασμένες νοστιμιές όπως η σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα, το πικάντικο εζμέ, τα ισκεντέρ αι γιαουρτλού κεμπάπ, το Αλί Ναζίκ (κεμπάπ επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, μια παραλλαγή του Χουνκιάρ Μπεγιεντί, που είναι εξίσου νόστιμο), και το δικό μας αγαπημένο πιάτο που λέγεται Τσιλμπίρ και περιλαμβάνει πικάντικο σουτζούκι «παντρεμένο» με αυγά και δροσερό γιαούρτι. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες –παραγγείλτε με φειδώ– και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-14€ το άτομο, μαζί με εξαιρετική ρακή, κρασί ή μπύρες.

Anadolu 
Μπούσγου 2, Γκύζη, τηλ.: 210 6431990



Νέα άφιξη στην πολίτικη σκηνή της πόλης, άνοιξε τις πόρτες του πέρυσι, και κέρδισε τάχιστα τις εντυπώσεις, χάρη στις φοβερές και τρομερές του γεύσεις. Κλέβει καρδιές με το εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί του, το εζμέ που δεν είναι πολύ πικάντικο, το αρναούτ τζιγέρι (μπουκίτσες από μοσχαρίσιο συκώτι τηγανισμένο με λεμόνι, λάδι και μαϊντανό), την πατσάνγκα, τυλιγμένη με παστουρμά και κίτρινα τυριά, και το μυρωδάτο λεχματζούν του. Έχει και ασυναγώνιστα πολίτικα γλυκά για επιδόρπιο –το κιουνεφέ του είναι πραγματικά άχαστο, εξαιρετικά και τα μπακλαβαδάκια. Στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17€ το άτομο.

Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972 340342



Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Ο Νέζος φτιάχνει, κατά την ταπεινή μας άποψη, το καλύτερο κεμπάπ της πόλης. Το σερβίρει, μαζί με τα λεπτοκομμένα μπριζολάκια που είναι το δεύτερο από τα δύο όλα κι όλα «κυρίως» του και λίγους ακόμα αλλά καλούς πολίτικους μεζέδες κάτω από αφίσες της Αγια-Σοφιάς και αλλαντικά που κρέμονται από το ταβάνι. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται η πικάντικη (έως καυτερή) σαλάτα του τσοπάνη, ο λεπτοκομμένος παστουρμάς και το απαλό χούμους –με λίγο περισσότερο ταχίνι απ’ όσο θα θέλαμε. Για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (με σαλάτα, δύο ορεκτικά, πατάτες και τα δύο κυρίως πιάτα) συν το ωραιότατο δικό τους κρασί ή ουζάκι, θα υπολογίσετε το πολύ 15€ το άτομο.

Ασία
Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής, τηλ.: 210 8644698

Μυστικό που διαδίδεται από στόμα σε στόμα (κυρίως χάρη στις διθυραμβικές κριτικές που συγκεντρώνει στο Ask4Food.gr), αυτό το μικρό κούρδικο εστιατόριο-ψητοπωλείο σερβίρει πεντανόστιμο ταμπουλέ και χούμους, ωραιότατη Πίτα Καισαρείας, και συγκλονιστικό Μπεϊντί Κεμπάπ (με σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βούτυρο). Κι εδώ το κιουνεφέ ανήκει στην κατηγορία «οπωσδήποτε», και ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 15€ το άτομο. Σημειώστε ότι σερβίρει από τις 18.30 και μετά, καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Παπαγεωργίου
Λ.Μεσογείων 376, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6008885



Πόντος και Μικρά Ασία, οι δυο ιδιαίτερες πατρίδες του ιδιοκτήτη αυτού του γλυκύτατου εστιατορίου, παντρεύονται στην κουζίνα του, σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Τι θα (πρωτο)δοκιμάσετε εδώ; Εξαίσιο χουνκιάρ μπεγιεντί, παστουρμαδοπιτάκια, τανομεζέ (γιαούρτι με ραπανάκι), πικάντικο άδανα κεμπάπ, μελιτζανοσαλάτα με καρύδι, και χειροποίητα μαντί. Κιουνεφέ και μπακλαβάς εννοείται στα «οπωσδήποτε» για το κλείσιμο, και λογαριασμός στο τέλος που κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο, με κρασάκι.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v