Σούπερ φαγητό στη δροσιά της εξοχής

Ανηφορίζουμε στις εξοχές της Αθήνας, και απολαμβάνουμε λουκούλλεια γεύματα στη δροσιά της Πάρνηθας και της Πεντέλης.
Σούπερ φαγητό στη δροσιά της εξοχής
της Ηρώς Κουνάδη

Δροσιά δεν έχουν μόνο οι παραλίες. Ωραιότατες, και νοστιμότατες, αφορμές για μονοήμερες μας δίνουν και τα βουνά της Αθήνας: Στις πλαγιές της Πεντέλης και της Πάρνηθας κρύβονται μερικά από τα ωραιότερα ταβερνάκια της πόλης, μαζί με τα μονοπάτια και τις διαδρομές στη φύση που θα μας βοηθήσουν να κάψουμε εν συνεχεία τις θερμίδες τους.

Στην Πεντέλη…


Για κοψίδια στον Κρυστάλλη (Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, τηλ.: 210 6136838): Ψησταριά-θρύλος, απλώνει εδώ και δεκαετίες τραπεζάκια κάτω από τις φυλλωσιές και τα φορτώνει με κοντοσούβλια, λουκάνικα, κοκορέτσι, γουρουνόπουλο και αρνάκι στη σούβλα. Τα ορεκτικά είναι μεν παραδοσιακά, αλλά ξεφεύγουν από το τρίπτυχο τζατζίκι-πατάτες-χωριάτικη, και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και ωραιότατη φάβα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 18-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο κρασί.

…Ή στον Τέλη (Παλαιά Πεντέλη – έναντι Μονής, τηλ: 210 8040484): Στον μεγάλο καταπράσινο κήπο του, που είναι η χαρά των οικογενειών με πιτσιρίκια, δοκιμάζουμε δυνατή σχάρα (μπιφτέκι, κοτόπουλο και μπριζολάκια είναι στα «οπωσδήποτε») αλλά και μαγειρευτά με σπεσιαλιτέ το κουνέλι στιφάδο και τον κοκκινιστό κόκορα. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με κρασί.

Για ψαράκι στη Νησιώτισσα (Λεωφόρος Πεντέλης 168, τηλ: 210 8032957): Πιάνουμε τραπεζάκι στο πανέμορφο μπαλκόνι, και παραγγέλνουμε θαλασσομεζέδες όπως καραβιδόψυχα, γαριδάκι συμιακό, ψητή σαρδέλα, σουπιές κρασάτες, χταποδοκεφτέδες και νοστιμότατο μπαρμπουνάκι τηγανιτό. Υπολογίστε περί τα 20-25€ ανά άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.

Και για να κάψουμε τις θερμίδες: Βουρ στον έναν και μοναδικό καταρράκτη της Αττικής –λεπτομέρειες για να τον βρείτε, αλλά και για τις όμορφες διαδρομές γύρω του, έχουμε εδώ.

Στην Πάρνηθα…

Για κοντοσούβλι στην Πίνδο (19ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Πάρνηθος, Αχαρνές, τηλ.: 210 2467883): Στα δροσερά της μπαλκονάκια απολαμβάνουμε καλοφτιαγμένα ορεκτικά (τα οποία διαλέγουμε από τον δίσκο, όπως παλιά), ασυναγώνιστο κοντοσούβλι, ζουμερά παϊδάκια, καταπληκτικό αρνάκι στη σούβλα και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, μαζί με κρασί.



Για παϊδάκια στον Άγιο Μερκούριο (Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617): Με θέα αφενός στις πλαγιές της Πάρνηθας και αφετέρου στο μεγαλειώδες χάος της Αθήνας που απλώνεται από κάτω, ο Άγιος Μερκούριος σερβίρει εξαιρετικά ξεροψημένα παϊδάκια – κόλαση και μοναδική σταβλίσια μπριζόλα. Τα δύο αυτά πιάτα αποτελούν από μόνα τους λόγο για να έρθετε μέχρι εδώ, αλλά εμείς θέλουμε να προσθέσουμε στο τσιμπούσι και την χειροποίητη τηγανιτή τυρόπιτα, τις φοβερές φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τα τραγανά κολοκυθάκια και την ωραιότατη τυροκαυτερή. Ο λογαριασμός με κρασί δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15€ ανά άτομο.

…Ή στον Λάμπρο (Κατσιμίδι, Πάρνηθα, τηλ.: 210 6220227): Σε ένα σκηνικό που θυμίζει πραγματικά χωριό, σε τραπεζάκια απλωμένα στην αυλή με θέα τις πιο πράσινες πλαγιές της Πάρνηθας, ο Λάμπρος μας κακομαθαίνει με εξαιρετικά παϊδάκια, συνοδεία «φονικού» τζατζικιού και λοιπών παραδοσιακών ορεκτικών. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, μαζί με ωραίο κρασί.

Και για να κάψουμε τις θερμίδες: Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τα ωραιότερα μονοπάτια για να περπατήσετε στην Πάρνηθα, κι εδώ όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για βόλτες με τα πόδια ή με το ποδήλατο στα παλιά βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v