Οκτώ αγαπημένα εστιατόρια στα Βόρεια Προάστια

Μεξικάνικο στο Χαλάνδρι, κρεατοφαγία στα Μελίσσια, μοντέρνα ελληνική κουζίνα στην Κηφισιά, μαμαδίσια πιάτα στο Μαρούσι. Οκτώ top γευστικές διευθύνσεις στον… Βορρά.
Οκτώ αγαπημένα εστιατόρια στα Βόρεια Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ξεπερνώντας τα άτυπα σύνορα του κέντρου της Αθήνας, οι γαστριμαργικές επιλογές που έχουμε αυξάνονται και πληθύνονται. Όσο κατευθυνόμαστε προς τα Βόρεια Προάστια, τόσο την μύτη μας «σπάνε» μυρωδιές από λαχταριστά μπριζολάκια, μυρωδάτους κεφτέδες, πικάντικα μπουρίτος και μαμαδίσια πιάτα.

Στις γευστικές μας αναζητήσεις λοιπόν στην ευρύτερη αυτή περιοχή, έχουμε βρει τα στέκια μας. Και σας τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Μπεμπέκα
Διονύσου 16, Χαλάνδρι

Πέρα από την πιάτσα της πλατείας του Χαλανδρίου, στην όμορφη γειτονιά στα πέριξ του Δημαρχείου, μια παλιά μονοκατοικία έχει μετατρέψει την αυλή της σε ιδανικό σκηνικό για φαγητό, με όμορφα τραπεζάκια, σιδερένιες καρέκλες, φωτάκια και φαναράκια κρεμασμένα από τις πορτοκαλιές του κήπου. Στο μενού θα βρείτε απλά αλλά καλομαγειρεμένα πιάτα και μεζέδες, νοστιμότατες σαλάτες όπως αυτή με τα αποξηραμένα φρούτα και τη σπιτική χειροποίητη μαγιονέζα, αλλά και χορταστικά πιάτα ημέρας – δοκιμάσαμε τον εξαιρετικό κόκκορα με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, τηγανιά στο πήλινο, κριθαρώτo με σύγλινο, φάβα Φενεού και λαχταριστά γιουβαρλάκια. Στα συν και ο ευχάριστος εσωτερικός χώρος, χωρισμένος σε δωμάτια. Ο λογαριασμός κινείται στα επίπεδα των 15-20€ κατ’ άτομο.

Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801097

Το όνομα μιας αποξηραμένης πιπεριάς (chile ancho) δανείζεται αυτό εδώ το μεξικάνικο street food restaurant στην πιάτσα του Χαλανδρίου και καταφέρνει να σταθεί στο ύψος (και στην… κάψα) των περιστάσεων. Το μενού είναι σχετικά περιορισμένο και επιτρέπει πειραματισμούς: επιλέγετε τη βάση που θέλετε (burrito, tacos, nachos και σαλάτα), προσθέτετε την γέμιση (μοσχαράκι στη γάστρα, παραδοσιακό μοσχάρι, chilli con carne κτλ.) και ολοκληρώνετε το πικάντικο έγκλημα με την απαραίτητη σάλτσα (η guacamole είναι από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει). Υπολογίστε περί τα 12€ ανά άτομο συνοδεία φοβερής μαργαρίτας λεμόνι ή φράουλα (5€).

Τζίτζικας και μέρμηγκας
Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, τηλ: 210 6230080

Σταθερή αξία στις γευστικές μας αναζητήσεις για ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ο «Τζίτζικας»… κυριαρχεί στα Βόρεια Προάστια με δύο εστιατόρια σε Κηφισιά και Χαλάνδρι. Επιλέγουμε εκείνο της Κηφισιάς για την όμορφη τοποθεσία του στον πεζόδρομο της Δροσίνη, καθόμαστε στα όμορφα τραπεζάκια του και απολαμβάνουμε – αφού μας κεράσουν ρακή- λαχταριστές «πειραγμένες» συνταγές ελληνικής κουζίνας: Ψιλοκομμένο χοιρινό και ντομάτα πάνω σε κυπριακή πίτα, αλλιώτικους ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι και εξαιρετικό κοτόπουλο με σάλτσα από χιώτικη μαστίχα. Στο τέλος μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε και τη λαχταριστή του lemon pie. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί ή ρακί, θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο.

Stoffa
Βασιλίσσης Αμαλίας 20, Κηφισιά, τηλ: 210 8013853

Στον χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το… επικό μεζεδοπωλείο «Μπέρδεμα», έχει πλέον στηθεί ένα μοντέρνο εστιατόριο με «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα που θέτει τον πήχη εξίσου ψηλά με τον προκάτοχό του. Το μενού ανανεώνεται συχνά ανάλογα με την περίπτωση, όμως εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένες σταθερές αξίες που αξίζει να τιμήσετε: το αρωματικό γιουβετσάκι, το σούπερ πεϊνιρλί, το ελαφρά ψημένο rib eye με πικάντικη, κρεμώδη σάλτσα πιπεριού, την τρυφερή σαλάτα με ρόκα και βουβαλίσια μοτσαρέλα και το λαχταριστό φιλέτο σολομού μαριναρισμένο σε τζίντζερ με λαχανικά. Στο Stoffa θα δοκιμάσετε επίσης και αρκετά καλά cocktails (περί τα 10€ έκαστο). Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περί τα 25-30€ ανά άτομο.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ.: 210 8077535

Ένα τίμιο ψαρο-ταβερνάκι, με μικρό και λιτό διακοσμητικά χώρο, που όμως σερβίρει λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές και δεν μας αφήνει περιθώριο να αφήσουμε ούτε.. ψαροκόκκαλο στο πιάτο μας. Στις δικές μας αγαπημένες επιλογές συγκαταλέγονται η ψαρόσουπα, η ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου με πρασινάδα και ντοματούλα, τα αχνιστά μύδια, οι μακαρονάδες με γαρίδες ή πεσκανδρίτσα, η καραβιδόψυχα και το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της. Το χύμα κρασί είναι ωραιότατο, και οι τιμές ασυναγώνιστες για το μενού και τις γεύσεις του, στα 20€ το άτομο, το πολύ.

Βλάχος
Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672

Ο «Βλάχος» κάνει βασικά δύο πράγματα, και τα κάνει και τα δύο εξαιρετικά: Ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακές χωριάτικες πίττες. Η κάθε μερίδα περιλαμβάνει… τρία μεσαίου μεγέθους μπριζολάκια επάνω σε ένα βουνό πατάτες (και κοστίζει περίπου 9€) ή εναλλακτικά τέσσερα μπριζολάκια χωρίς πατάτες. Οι δε ηπειρώτικες πίττες –σπανακόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα κ.α.– είναι αφράτες και πεντανόστιμες. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη (αν επιμένετε και για ορεκτικό, τα λουκάνικα είναι μια πολύ καλή ιδέα) και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Αρχοντικό
Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, τηλέφωνο: 210 6120808, 210 6120878

Οι «παλιοί» θα το θυμούνται στην περιοχή των Αμπελόκηπων. Από πέρυσι όμως, το αγαπημένο μαγέρικο του κέντρου ανανεώθηκε, εμπλούτισε το μενού του, μετακόμισε στο Μαρούσι και άλλαξε – κάπως – χαρακτήρα. Συνεχίζει να μαγειρεύει το μεσημέρι «μαμαδίσια» πιάτα όπως ντολμαδάκια αυγολέμονο, φωλιές μελιτζάνας με μοσχαράκι, πλούσια ψαρόσουπα αυγολέμονο και δεκάδες ακόμα παραδοσιακές συνταγές, όμως το βράδυ τα πράγματα αλλάζουν και το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεντανόστιμη σκοπελίτικη τυρόπιτα με μέλι και σουσάμι, δροσερή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, ψητά τοματίνια, κρουτόν και μανούρι, φλογέρες με σουτζούκι, κασέρι και μαρμελάδα ντομάτας και μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με πουρέ λιαστής ντομάτας. Το μεσημέρι ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ ανά άτομο, χωρίς κρασί, ενώ το βράδυ υπολογίστε περί τα 35€ για ένα πλήρες γεύμα.

Αποστακτήριον
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6207126

Το ταβερνάκι του κυρ-Τσαχπίνη, που έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη πλατεία της Ν. Ερυθραίας, είναι πλέον ένα μεζεδοτσιπουράδικο με τα όλα του και must προορισμός για τους απανταχού καλοφαγάδες. Γήινα χρώματα στο εσωτερικό του με χωμάτινους πλίνθους του ’40 και ζεστή ατμόσφαιρα δένουν όπως πρέπει με τους εξαιρετικούς μεζέδες του. Λαχταριστά ντολμαδάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κοκκινιστές σαρδέλες, παστουρμαδοπιτάκια, κεφτεδάκια πολίτικα με φέτα και ντομάτα, κεμπαπ μυρωδάτο, και φοβερά πανσετάκια με μέλι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο Αποστακτήριο και συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Με 20€ το άτομο χορταίνετε και με το παραπάνω.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v